Ziyaretçi sayılarınız, bloğunuzdan kazandığınız gelirin temel kaynağıdır.
Daha önceki yazılarımı takip edenler bilirler, Bu yeni kurduğum bloğum dışında 2018 yılından bu yana sürdürdüğüm İngilizce bir bloğum daha var.
İngilizce bloğumda; Bu bloğumda yazdığım, Online Yazarak Kazanma konularının yanı sıra Liderlik, Yöneticilik ve Kişisel Gelişim üzerine paylaşımlarda da bulunuyorum.
Merak edenler aşağıdaki adresten İngilizce bloğumu ziyaret edip inceleyebilir.
www.gokhanyalcuk.com
Üniversite yıllarımdan bu yana bir çok alan adı alıp, web siteleri kurarak farklı girişim denemelerim oldu.
15 - 20 tane denemem olmuştur, aşağıda ilk aklıma gelenleri paylaşıyorum.
Şu an bu alan adları büyük ihtimalle başkaları tarafından alınmıştır ve farklı içerikler vardır.
- kpssnotlari.com
(KPSS Sınavlarına Çalışanlar arasında bilgi paylaşımı sınav örnekleri, içerikler ve ders notları)
- myege.net
(Ege Üniversitesi Öğrencilerinin İletişim kurduğu ve sınav , ders bilgilerin paylaştıkları bir buluşma Platformu). Bu projeyi yaptığımda henüz Facebook un adı duyulmamıştı. :)
- erovizyon.com
(Eurovision müzik yarışmasına dair haber ve paylaşım) Şaşırtıcı bir proje idi , yarışmadan 3 ay önce kurmuştum ve ziyaretçi oranı günlük 5-10 iken yarışma gecesi 5.000 Online ziyaretçi gördüm. Ertesi gün yine günlük ziyaretler 5-10 olunca kapatmıştım.
- yardimedermisin.com
(Amerikalı Craigslist popüler websiteninin Türkçe versiyonu olarak yapmıştım)
Proje Amerikaki amacından farklı olarak; Türkiye’de ne kadar paraya ihtiyacı olan varsa lütfen yardım eder misin, çok zorluk çekiyorum, şu lazım bu lazım diye günde 10’larca mesaj almaya başladım.
Anladımki site isminden dolayı farklı bir algı yaratıyordu ve arama motorlarından gelen ziyaretçiler farklı beklenti içerisinde sitede taleplerde bulunuyordu. Bu projeyide kısa süre sonra kapattım.
Bu projelerin bir çoğunu hayata geçirdikten bir süre sonra tam istediğim proje olmadıklarını düşünerek devam ettirmedim.
Buradaki en büyük hatam; sitelerdeki içeriklerden çok alan adlarının iş yapacağına inanmıştım.
İsterse alan adınız akglfşdkgk.com olsun içeriğiniz süperse ziyaretçi onu bir kağıda yazar cebinde taşır istediğinde tekrar siteye girer. İşin özü budur.
Bu projeler 2.000 'lerin başlarında hayata geçirdiğim işlerdi. Çoğu Üniversite çağıma denk gelmişti.
Aradan geçen 22 yıllık süre içerisinde çıkarttığım ders, herhangi birini bırakmayıp devam ettirmiş olsaydım büyük ihtimalle şuan 40 yaşımda %100 pasif gelir kazanarak hayatımı sürdürebilirdim.
Sosyal Olarak Yapılan Her İşin Başarısında iki önemli etmen vardır;
-
Süreklilik
-
Yaptığın işten zevk almaktır.
Süreklilikte zaten yaptığınız işten zevk aldığınızda gerçekleşen bir şey olduğu için tek başına başarının temelini oluşturmaktadır.
Yaptığınız işten zevk alırsanız, hem başarılı olursunuz hemde çok büyük paralar kazanırsınız.
Siz işinizi yapmaya dalmışken bir bakmışsınız size kazanç getirmeye başlamış.
Biraz genel konularda konuştuktan sonra, şimdi asıl konumuza gelelim.
Türkiye'de yaklaşık 80 Milyon insan yaşamaktadır.
Nüfustan yola çıkarak bloğunuzun içeriğine bağlı olarak, cinsiyet, yaş ve ilgi alanı faktörlerine göre potansiyel maksimum ziyaretçi sayınızı ön görebilirsiniz.
Bloğunuzun içeriklerinin kalitesi, konuların popülaritesi gibi konulara bağlı olarak ziyaretçi sayılarınız ya artacak yada düşecektir.
Şimdi birde İngilizce olarak düşünelim.
Dünyada yaklaşık 4,5 Milyar insan yaşıyor. Yine cinsiyet, yaş ve ilgili alanına göre potansiyel ziyaretçi kitlenizi hayal ederseniz.
Dünyada yaklaşık 1.35 Milyar İngilizce konuşan insan yaşadığını düşünerek hesaplarsak; Düz hesapla Türkçe içerik yazdığınız bir blog ile İngilizce yazdığınız blog arasında direk olarak 16 kat gibi potansiyel ziyaretçi farkı vardır.
Aynı emek ile daha fazla ziyaretçi sayısı ve 16 kat daha fazla reklam geliri etmek demektir.
Peki İngilizce bilmiyorsak ne yapabiliriz.
Bir sonraki yazımda İngilizce bilmeden, yardımcı programlar yardımıyla, kendi geliştirdiğim çaprazlama yöntemi ile nasıl İngilizce bloglar yazabileceğiniz hakkında detaylı bir yazı hazırlıyorum.
Medium’da başarıya ulaşmak için daha fazla bilgi arıyorsanız, siteyi takipte kalın.