Ana içeriğe atla

Medium'da Dolar Kazanmak Hangi Dilde Yazmalısınız? Günde 5000 TL ve Fazlası

a woman sitting at a desk using a PC


Bloğunuzu veya Yazarlık Yaptığınız Sitelerdeki Yazılarınızı Hangi Dilde Paylaşmalısınız ?

İlk kişisel bloğumu kurduğum zamanlarda doğal olarak ana dilim olan Türkçeyi Blog dilim olarak seçmiş ve tüm paylaşımlarımı Türkçe yapmıştım. 


Bloğumdaki paylaşımlarım, profesyonel iş alanım olan proje yöneticiliği yanında işletmelerin tasarlanması aşamasında yatırımcılar tarafından karşılaşılan problemleri ve çözüm yollarını konu almaktaydı. 


Düzenli olarak paylaşımlarda bulunmama rağmen, bloğuma hiç bir trafik akışı olmuyordu.

Halbuki yazdığım bilgiler, piyasada bir çok proje danışmanının ciddi paralar karşılında cevapları sorulara yanıtlar şeklindeydi.


Bir yıl kadar paylaşımlarda bulunmaya devam ettim fakat yazılarınız ilgili kitlelere ulaşmıyorsa bir süre sonra süreç blog yazmaktan günlük tutmaya dönüşüyor.


Çünkü bloğunuza girip sizden başka paylaşımlarınızı okuyan kimse olmuyor.


Bu aşamada şunu farkettim ; paylaştığınız içerikler ne kadar değerli olursa olsun. Eğer onu hedef kitlenize ulaştıramıyorsanız yazdıklarınızın sizin için pek bir anlamı kalmıyor.


Bu yüzden bir süre geçtikten sonra Bloğumda paylaşımlarda bulunmayı bıraktım.


Taki geçen yıl Medium yazarlık yolculuğum başlayana kadar.


Medium ilk kurulduğu zamanlardan beri telefondumda hep bulunan uygulamalardan birisidir. 

Fakat sadece ilgi alanımda bulunan konuları ve yazıları takip etmek için kullanıyordum. 


Medium bir süredir, bedava sürümü kullanan okuyucular için aylık 3 adet okuma sınırı getirdi. 

Bende okumayı çok seven birisi olarak geçen yıl aylık 18,9 TL karşılığında sınırsız okuma aboneliğine geçiş yaptım.


İşte bu yaptığım hamle beni, daha önce kendi bloğumda yazdıklarımı hiç kimseye ulaştıramayan birisinden, binlerce kişinin yazılarını okuduğu bir online yazar haline geldim.

Medium'da sınırsız okuma sayesinde günde 1 ila 2 saatimi makaleleri okuyarak geçirmeye başlamıştım.


Aralarda Medium yazarlık rehberi, Mediumdan yazarak online kazanmak vb. yazılar gözüme çarpmaya başladı. Bir kaç tanesini okuduktan sonra Medium'da yazarlığa başlamanın benim için çok basit olduğunu fark ettim ve denemek istedim.


Şartlar çok kolaydı, aylık sınırsız üye olmak gerekiyordu ona zaten sahiptim. ikinci şartta 100 tane takipçiye sahip olmak idi.


Önümdeki tek engel 100 takipçi bulmak idi, o yüzden eski Türkçe bloğumda bulunan tüm proje yöneticiliği vb. içeriklerimi Medium'a taşıma kararı verdim.


Bu çok hızlı şekilde bana Medium'da bir arşiv sağlayacaktı. Hem bir kaç saat gibi bir süre içersinde tüm içeriğimi Medium'a taşıdım ve beklemeye koyuldum.


Bir kaç tane takipçiden yorumlar geldi ve hiç unutmam yorum şöyle idi "Your articles look amazing but I can only understand this within just pictures of articles" .    " Yazdıkların çok güzele benziyor fakat sadece koyduğun fotoğraflardan bunu anlayabiliyorum".


Evet daha önce kişisel bloğumda tecrübe ettiklerim tekrar önüme gelmeye başlamıştı. 

O yüzden Türkçe olan ve inandığım bir kaç yazımı İngilizce olarak tekrar yazıp Medium'a tekrar yükledim. 


Sonuç şaşırtıcı idi, yazımı paylaştıktan bir kaç saat sonra yorumlar, alkışlar ve takipler gelmeye başlamıştı. Bu kendi bloğumda yıllar içinde alamadığım sonuçlar idi. 


O an artık tüm yazılarımı İngilizce yazmam gerektiği anladım ve bu bloğu kurana kadar tüm platformlarda tüm yazılarımı kendi bloğum dahil olarak hep İngilizce yazdım. 

Şimdi eğer konuyu özetlemek istersek ;


Eğer çok niş ve popüler olmayan konular hakkında yazıyorsanız, kesinlikle İngilizce yazmanızı öneririm. Çünkü Türkçe yazdığınızda arama motorlarında o konunun aratılıp sitenize trafik çekme olasılığınız çok fazla düşüyor.


Şöyle düşünün arama motorlarında Türkçe ve İngilizce olarak aynı konuların aratılma sıklığının farkı sizce nedir.  Kesinlikle milyonlarca kat fark var.


Arama motoru demek sizin web sitenize okuyucaların gelmesini sağlayan organ olduğu içinde ben kesinlikle İngilizce yazmanızı öneririm.


Peki ben bu bloğu neden kurdum ve neden Türkçe yazıyorum. Bunu siz de düşünebilirsiniz.

Eğer Türkçe yazmak istiyorsanız, benim bu bloğumdaki paylaşımlarım gibi büyük bir kitlenin sorularına yanıt bulabileceği dürüst ve samimi bir bir dil kullanarak Türkçe blog yazabilirsiniz.

Ben bu bloğu kurarken şunu görmüştüm. Türkiye'den Medium yazarlığı yapabilmek zor ve meşakkatli bir iş ayrıca Türkiye henüz Medium'un ödeme alabilen ülkeler listesine girmedi. 


Eğer Medium onay süreçlerini geçebilirseniz gerisi çok kolay ve yazma sıklığınız ile doğru orantılı olarak direk dolar olarak ödeme kazanabiliyorsunuz. 

Evet en önemli kısım bu; dolar olarak kazanıyorsunuz, Türkiyede yaşıyorsanız diğer ülkelere göre Medium gelirlerini 15 kat daha fazla olarak alıyorsunuz demektir.


Sadece bu gelir detayı bile insanlar tarafından arama motorlarına her gün aşağıdaki kelimelerin defalarca aratılmasına neden oluyor;


Medium Yazarlık, Medium'dan Para Kazanmak, Türkiye'den Medium Hesabı Açmak, Medium'dan Ödeme Almak, Yazarlık Başlangıç Rehberi, Yazarak Kazan, Online Yazarak Kazan vb. bir çok kelime günde binlerde kişi tarafından sık sık aratılıyor.


Eğer bu seviyede çok aratılan içerikler paylaştığınız bir blog kurmayı düşüyorsanız o zaman elbette Türkçe'de yazabilirsiniz.

 

Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size küçük bir hediye vermek istiyorum  Buradan Alabilirsin.

Tüm mücadele eden yazarları yazmaya teşvik etmek, motivasyonlarını yüksek tutmak için, bildiğim bütün teknikleri paylaştığım ve ayrıca karşılıklı soru-cevap bölümününde olduğu bir e-bülten hazırladım  Buradan Katılabilirsin.
En Popüler Yazılarımı Okumak İçin Aşağıdaki Linklere Tıklayabilirsin.


Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.