İnternette yazı, makale yazarak gelir elde edebileceğiniz çok fazla web sitesi bulunmaktadır.
Tartışmasız bu sitelerin en başında Medium.com gelmektedir.
Türkiye'nin Medium ile gelir modelini uyguladığı ülkeler listesinde bulunmaması nedeniyle site Türkiye çok fazla popüler olmamıştır.
Ben Medium.com 'u yazarlığın YouTube olarak görüyorum.
TikTok ve Youtube da soytarılık yaparak para kazanılabilinir fakat Medium'da eğer yazdıklarınız insanların ilgilisini çekmez ise ne takipçi nede para kazanabilirsiniz.
Peki Medium'a alternatif olan siteler nereleridir?
1. Vocal.Media
Vocal.media, yaratıcıları desteklemek, keşfetmek ve ödüllendirmek için bir platformdur.
Vocal, yazarlar, müzisyenler, film yapımcıları, sanatçılar ve her türden yaratıcının keşfedilmesi ve yaratıcılıklarını finanse etmesi için hikaye anlatımı araçları ve ilgili topluluklar sağlar.
Vocal, içerik dağıtımı için hedef kitleyi genişletmek ve yazarların çeşitli özellikler aracılığıyla içeriklerinden para kazanma çabalarını ilerletmek için tasarlandı.
Yazılarınızın okunma sayılarına göre siteler size ödeme yaparlar.
Medium ile Vocal.Media' yı karşılaştırırsak Medium okunma başına kesinlikle daha fazla ödeme yapmaktadır.
Ama Vocal.media 'nında diğer platformlarda olmayan ek bir bonus ödeme sistemi vardır.
Örneğin bana bonus olarak 3 ay vocal+ üyeliği hediye etti. Üzerine 5. makalemde bana +10$ bonus verdi.
Bu bonuslar 10, 20 , 50 gibi sayılarda tekrarlandığı yönünde bir çok yazar not düşmektedir.
Vocal.media iyi bir alternatif fakat stratejik olarak ben kullanmıyorum.
Nedenine gelirsek, bu detay bir konu ve daha sonra detaylı olarak tek başına enine boyuna ele alacağız. Şimdilik özet bilgi ile kısaca açıklayım.
Eğer aynı yazıyı birden fazla sitede kullanırsanız, google ilk içeriği yayınladığınız websitesini sahip olarak algılar ve diğer siteleri arama motorlarında ön sıraya getirmez.
Ayrıca bu sitelerde google Adsense başvurusu yaparsanız, kesinlikte red alırsınız. Çünkü google otomatik olarak bu siteleri kopya makale kullanan düşük seviyeli web sitesi olarak görmektedir.
Bunu engellemenin bir yöntemi var. Medium altyapısı direk bunu yapmaya izin veriyor.
Mesela şöyle anlatayım; Benim ingilizce bloğumda yazdığım yazılar ilk yayınlanan orjinal kaynak olarak görülmektedir. Çünkü ben medium'a makale yüklerken yazının orjinal linkinin neresi olduğunu ve orjinal olarak başka bir sitede yayınlandığını beyan ediyorum.
Peki böyle yapınca ne oluyor ?
Google tarama yaparken medium'a uğruyoe ve benim yazıma geldiğinde Medium, Google'a bu yazı orjinal olarak başka bir sitede yayınlandı diye google'a bilgi veriyor. Bu sayede tüm orjinal içeriklerimi kendi web sitemde depolamış oluyorum.
Ayrıca Google Adsense üzerinden başvuru yaptığımda kişisel bloğum alıntı ve kopya içerik üreten bir site olarak görülmüyor.
2. HubPages
HubPages, 2006 yılında kurulmuş, kullanıcı tarafından oluşturulan bir içerikler üzerinde gelir paylaşımı yapan bir web sitesidir.
Şirket, 2016 yılında tek bir siteden çok siteli bir iş modeline geçti.
Makale yayınlamanıza izin veren ve bu makalelerden kaç kez görüntülendiğine bağlı olarak para kazanabileceğiniz platform.
HubPages 'de Medium ve Vocal.Media'ya iyi bir altenatiftir.
HubPages, insanlar yazdığınız makalelerdeki reklamlara tıkladığında para kazandığınız bir reklam geliri paylaşım sitesidir.
HubPages'te para kazanmanın başka bir yolu, Amazon'a üye olarak kaydolmak ve bu web sitelerinden ürünleri makalelerinize eklemektir.
Bu sitedeki herkes çok yardımcı oluyor. Başlamak için tek yapmanız gereken bir hesap oluşturmak ve ilk makalenizi yazmak.