Ana içeriğe atla

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

man sitting on sofa and use laptop


Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı. 


Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.



Ama bence vakit nakittir ve eğer bugünden yazmaya başlayıp Medium'da yazarak para kazanmaya başlarsanız, şimiden Medium'da belirli bir takipçi kitlesine sahip olursunuz. Türkiye Medium Partner Programına katıldığında ise o gün Medium'a yeni başlayan yazarlardan birkaç adım önde olursunuz. 

O yüzden önerim şimdiden yol alın ve platformda yerinizi alın. 


Gelin Medium' da nasıl ödeme alacağını size detayları ile anlatayım.


An itibari ile Ocak 2024 verilerine göre normal yollar ile Medium'dan makale yazarak para kazanmak Türkiyeden başvuru yapanlar için halen maalesef kabul edilmemektedir. 

Geçtiğimiz, Temmuz 2023'e kadar uzun yıllardır, Medium’dan Ödeme Alabilen Ülkelerin Listesini Aşağıda Paylaşıyorum.

Australia, Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hong Kong, Ireland, Italy, Japan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Romania, Singapore, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, United States


Bu ülkelere ek olarak Medium CEO'su Ağustos 2023 itibari ile Medium Partner Programına 12 Ülkeyi daha ekleyeceklerini iletti. Bu 13 Ülkenin listesini aşağıda görebilirsiniz.


Brazil, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Gibraltar, Hungary, India, Lienchenstein, Malaysia, Malta, Thailand, and the United Arab Emirates


Medium CEO'sunun yaptığı bu açıklamadan bir hafta sonrada Medium Türkiye için beklediğimiz büyük haber geldi. 


2024 İtibari ile Medium Partner Programına eklenecek ülke sayısının 60 olacağını söyleyip, ülke isimlerini duyurdu. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin de ismi vardı.

Aşağıda bizze Medium tarafından paylaşılan ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Asya ve Orta Doğu'dan Medium Partner Ödeme listesine eklenecek ülkelerin olduğu listede Türkiye'nin de ismi vardı. 
screenshot on Medium


Ben daha önce defalarca kez red aldım fakat vazgeçmeyip kesinlikle bir yolu olmalı diye yabancı kaynakları tarayıp, farklı metodları deneyerek bir süre sonra başardım. 


Maalesef ben bu yazıyı yazana kadar Web'de "Türkiye'den Medium Hesabı Nasıl Açılır" veya "Türkiye'den Medium Ödemesi Nasıl Alınır." ve benzeri sorulara detaylı yanıt veren ve sonuçları doğru olan Türkçe bir kaynak bulamamıştım.


Bu metodu uygulayan ve bana geri dönüşlerde bulunan, takıldıkları noktalarda rehberlik ettiğim ve aktif olarak bir çok yeni başvuru yapan arkadaşımızın başardığı metodu sizlere anlatacağım. 


Aslında problem Medium'un ödeme altyapısı olarak kullandığı Stripe ile ilgilidir.


PayPal'ın Türkiye'den çekilmesinden sonra 2011 yılında kurulan Stripe Türkiye pazarına giriş yapmadı.


Medium'da doğal olarak dünya genelinde Stripe ödeme altyapısını kullandığı için öncelikle Stripe 'ın kullanıldığı ülkeleri Ödeme Programına dahil etti.


Kısaca süreç şu şekilde ilerleyecek. Öncelike Medium'dan gelen ödemeleri Stripe'a çekeceğiz. 

Daha sonra Stripe'dan Payoneer'a göndereceğiz. 

Son olarakda Wise/Payoneer'dan Türkiye'de ki hesabımıza aktaracağız. Daha anlaşılır olması için aşağıda sıralıyorum.


Medium --- Stripe --- Payoneer (Wise) --- TR Banka


Not: Ben Payoneer yerine ilk olarak Wise kullanmaya başlamışitım. Fakat 2023 Temmuz'da Wise Türkiye ile ilgili kısıtlamalara gittiği için daha sonra Payoneer'a geçiş yaptım. O yüzden siz Payoneer yada Wise 'dan yazıyı okuduğunuz tarihte hangisi aktif ise onun üzerinden ilerleyebilirsiniz.


Süreçteki en büyük problem, Stripe'da Türkiye üzerinden hesap açılamamasıdır. 


Bunu peki az önce belirttiğim gibi Stripe üzerinde; Türkiyeden banka hesap bilgileri yani geçerli bir IBAN No giremiyorsak, o zaman ne yapabiliriz?


İşte burada Payoneer/Wise yardımımıza yetişiyor.


Detaylı bilgiler için Google'dan Wise veya Payoneer olarak aratıp web sitesini inceleyebilirsiniz.


Web sitelerindeki yönergeleri izleyerek hesabınızı oluşturun. 


Hesap oluşturduktan sonra hesabı aktivite etmek için bir para girişi yapmanız gerekebilir.


Bunu hesabı doğrulamak için yapıyorlar ve bence haklılar da, çünkü çok fazla yasa dışı işlem yapılabiliyor ve bunu ancak sahte kişi olmadığınızı göstererek hesaba bir miktar para göndererek kanıtlayabilirsiniz.


Payoneer hesabım eski  ve aktif olduğu için güncel adımları bilmiyorum, siz gereklilikleri web sitelerinden inceleyerek ilerleyin.


Ben zamanında süreci Wise ile yaptığımda, girdiğim üyelik, kimlik ve hesap bilgilerimden sonra Türkiyedeki hesabımdan 100 TL kadar bir tutarı Wise'a transfer edip sonra tekrar Türkiyede ki hesabınıza geri çekerek hesabınızı aktifleştirmiştim.


Belki daha düşük meblağlar da olabilirdi ama kesintiler olacağı için daha sonra hesapta minimum bakiye sınırının altında kalmamak için ben 100 TL ile yapmıştım. 


Siz platformda güncel kesintileri araştırıp minimum tutarı hesaplayıp daha düşük miktar ile de yapabilirsiniz. 


Wise / Payoneer komisyon alarak gelir elde eden bir ödeme altyapısı kullanıyor, o yüzden transferlerde bir miktar kesintiler olacağını aklınızda bulundurun. 


Ben Wise'da işlem yaptığımda kesintiler sonrası hesabımdan 100 TL çıkan miktar 75.66 TL olarak geri ulaşmıştı. Güncel kesinti oranlarını kontrol ederek işleminizi yapmaya ve süreçleri ilerletmeye karar verebilirsiniz. 


Lütfen daha sonra yorumlarda 10 - 20 TL fazla çekti vb. dönüşlerde bulunmayın. 


Benim Wise veya Payoneer ile hiç bir ortaklığım veya partnerliğim yok, an itibari ile iki alternatiften işini görecek olanı Paynoneer'dir. Belki bir süre sonra Wise tekrar Türkiye kıstlamaları kaldırır. Siz işlem yapacağınız zaman hangisi aktif ise onunla ilerleyin.


Benim ikisinde de hesabım var o yüzden hangisi kısıtlama getirise hemen diğerine geçiyorum. Sizde öyle yapabilirsiniz.


Zaten Medium'dan ödeme alabilmemiz için bulduğum alternatiflerin hepsine her uğradığımız noktada bir miktar komisyon bırakacağız.


Şöyle düşünebilirsiniz Medium'dan 100 TL hak ettiğimiz kazancın %30'u direk Medium tarafından Türkiye için Stopaj kesintisi olarak kesiliyor. 


Daha Sonra Stripe'dan Wise'a çekerken %2 bir kesinti oluyor. 


Wise'dan Türkiye'ye gönderdiğinizde de %5 gibi bir kesinti daha oluyor.


Wise'ın veya Payoneer'ın bize bu süreçte sağladığı en büyük avantaj, bize avrupada görünen ve direk adımıza açılmış bir hesap açmasıdır. 


Bu yüzden Stripe 'ın istemiş olduğu anlaşmalı ülkelerden birisinde adınıza Euro olarak bir banka hesap bilgisi sağlamış oluyorsunuz.


Türkiyedeki hesabınıza parayı çekerken TL , Euro ve USD olarak her seçeceğin kurun farklı kesinti oranları bulunmakta ve kendi tercihiniz doğrultusunda istediğinizi kullanabilirsiniz. 


Parayı gönderim süresi genelde çok uzun değil. Mesela Wise  5-15 dk ve çok kısa olduğu için güncel USD bakiyemi TL'ye dönüştürüp hesabıma transfer ediyordum.


Payoneer'dan çekim işlemini henüz gerçekletirmedim.  Onuda tecrübe ettiğimde detaylarını yazacağım.


Wise'da miktara bağlı olarak USD bakiyeyi TL olarak Türkiye'ye gönderdiğimde ortalama %5 gibi bir oranda kesinti oluyor.


Ben Wise veya Payoneer üzerinden transfer ederek ilerlemeyi şu an için geçerli olan tek çözüm olarak görüyorum. Daha kolay ve ucuz alternatif bulunana kadar en iyi yöntem bu gibi görülüyor.  


O yüzden bu yolu kullandığınızda mecburen Medium da elde ettiğimiz kazançların %37 kesintiye uğramasına göz yumuyoruz ve bunu kabul edeceğiz. 


Çünkü diğer bir alternatifimiz hiç bu yola çıkmayıp Medium dan hiç gelir etmemektir. 


Bir konuyu atlamayın, kazancınız USD yada Euro ve an itibari ile maalesef Türk Lirasının 25 katı daha değerlidir.


Başlangıçta yazdığınız yazı sayısına bağlı olarak ilk ay 10-20 doları bile rahatlıkla kazanabilirsiniz. Bunun anlamı ilk ayınızda Medium'a vereceğiniz yıllık üyelik bedelini direk amorti edebilirsiniz.


Benim hiç yazmadığım aylarda bile aylık gelirim 30 USD civarıdır.  Bu sadece Medium'dan kazandığım rakam diğer bloglarımdan 3000-5000 TL aylık kazançlar artık bana çok normal geliyor.


Günde 30dk ayırdığım zamanlarda gelirim 50-60 USD leri rahat buluyor. Kusura bakmayın, kimse kimseye 1200-1500 TL aylık ödemeyi bu yol ile kazanacağız kadar kolaylıkla size ödemez. 


Emin olun bu yola girdiğiniz zaman bir çoğunuz acaba işi gücü bırakıp yazarlığa başlayıp ayda 1.000 - 2.000 USD kazanabilir miyim diye hesaplar yapmaya başlayacaksınız.  


Kesintilerin çok olduğunu düşünenlere hiç Medium yazarlığına başlamamasını ve zaman kaybetmemesini öneririm.


Yalnız şunu atlamamakta da fayda var. Henüz Medium resmi olarak Türkiye'yi ödeme altyapısında tutmuyor fakat önümüzdeki aylarda 2024 itibari ile Türkiye'de medium partner programına katılacak.


Öyle bir durumda eminim ki piyasada ne kadar amatör, profesyonel yazar olan olmayan kim varsa hepsi Medium'a gelmeye başlayacak.


İddia ediyorum, Medium da para kazanmak Youtube da para kazanmaktan çok daha kolay.


Bunu 4 yıl önce Youtube kanalı kurup toplam 1 milyon izlenme sayısına ulaşmış ve video içeriği oluşturmanın, editlemenin zaman kaybından, zorluklarından dolayı sıkılıp bırakmış birisi olarak samimiyetle söylüyorum. 


Youtube içerik üretip yayınlayana kadar en az 2-3 saat vakit harcamanız gerekiyor. Rekabetinde çok yüksek olduğunu düşünürseniz Medium bence şu an için en hızlı ve kolay yoldur. 


Medium da kazanmaya başlamak için tek sağlanamız gereken ücretli abone olmak ve Türkiye dışı olduğunuzu gösteren bir IP üzerinden başvuru yapmanızdır. Bunuda kolaylıkla VPN kullanarak aşabilirsiniz. 


Bunu da diğer makalelerimde 15 dakika gibi kısa bir sürede nasıl yapacağınızı tüm detayları ile anlattım.


Eğer erkenden yola çıkıp şimdiden Medium'da bir takipçi kitlesi elde edebilirseniz. Günü geldiğinde Türkiye'den en çok kazanan Medium yazarlarından birisi olmanız şans olmayacaktır. Şimdiden ekeceğiniz tohumların meyvesini günü geldiğinde yiyeceksiniz.


Not: Anlattığım yöntemler benim bizzat uyguladığım ve olumlu sonuçlar aldığım yöntemlerdir. An itibari ile 4.500 Takipçim var ve ödeme almadığım hiç bir ay olmadı.


Güncel komisyon oranları ve üyelik şartları için gereken koşulları mutlaka güncel web sitelerinden inceleyiniz.


ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME : Yakın bir süre önce Medium Türkiye olarak Discord yazar topluluğu kurduk. Sadece bir haftada içinde 40'dan fazla amatör ve profesyonel yazarlar olarak bir araya geldik.
Yazmaya dair her şeyi toplulukta yazıyoruz. Okuduğumuz kitapları, yazarken dinlediğimiz şarkıları önerdiğimiz kanallarımız dahi var. Sen de yazmaya bizim kadar tutkuluysan topluluğa katılmak için buraya tıkla.


Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size küçük bir hediye vermek istiyorum — Buradan Alabilirsin.


Tüm mücadele eden yazarları yazmaya teşvik etmek, motivasyonlarını yüksek tutmak için, bildiğim bütün teknikleri paylaştığım ve ayrıca karşılıklı soru-cevap bölümününde olduğu bir e-bülten hazırladım — Buradan Katılabilirsin.

En Popüler Yazılarımı Okumak İçin Aşağıdaki Linklere Tıklayabilirsin.



Popüler Yazılar

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.