Ana içeriğe atla

Sıfırdan Wordpress İle Blog Sitesi Nasıl Kurulur?

mac laptop, pen, book and coffee glass on desk

Bugünlerde bir blog başlatmak oldukça kolay. 

WordPress.com, Tumblr, Wix veya Blogger gibi ücretsiz blog yayınlama araçlarını kullanarak blogunuzu dakikalar içinde oluşturabilirsiniz. 


Bu ücretsiz blog araçları, ücretsiz ve kullanımı kolay oldukları için yeni başlayan amatör blogcular için avantajlıdır. 

Ancak profesyonel bir izlenimden uzak olmak, her an silinme tehdidiyle karşı karşıya kalmak, sınırlı paylaşım hakları, güvenli olamamak ve otoriteyi sınırlamak gibi nedenlerle başarılı bir blogger olmak isteyenler tarafından tercih edilmiyor. 

Bu sitelerin uzantı adları, ücretsiz blog araçlarıyla oluşturduğunuz blog adının sonunda görünecektir.

örnek.tumblr.com 

örnek.wordpress.com 

örnek.blogspot.com 

Bu profesyonel olmayan bir izlenim verir. 

Özellikle kişisel markanızı oluşturmak, influencer olmak, tasarımlarınızı satmak, markalarla iş birliği yapmak veya işinizi rakiplerinizden farklı kılmak istiyorsanız ücretsiz araçlardan uzak durmanızı öneririm. 

Bunun yerine bir alan adı satın alarak kendi blogunuzu oluşturabilirsiniz. 

Blog üzerinden markalaşmak veya e-ticaret yapmak isteyenler kesinlikle WordPress.com'u kullanmalı. 

Blogger veya WordPress.com gibi blog araçları, e-ticaret siteleri için bir altyapı sağlamaz. 

Ancak WordPress.com ile tek bir e-ticaret eklentisi yükleyerek dakikalar içinde kendi çevrimiçi mağazanızı oluşturabilirsiniz. 

WordPress.com ücretsiz bloglama sunarken, WordPress.com'da bir blog oluşturmak için bir alan adı ve barındırma hizmeti satın almanız gerekir. 

Kendi alanınızla WordPress.com tabanlı bir blog oluşturmak oldukça kolaydır ve teknik bilgi gerektirmez. 

WordPress.com blogunun en büyük avantajı, dilediğiniz gibi yöneterek özelleştirebileceğiniz bir sistem olmasıdır. 

Bir WordPress blogu başlatmak için 3 şeye ihtiyacınız vardır: 

Alan Adı, Hosting ve Blog platformu. 

1. Alan Adı: 

Kişisel blogunuz için bir alan adı satın alın. (Örnek: myblog.com) 

Popüler alan uzantıları .com, .net, .org için yıllık ücretler 9,99 dolardan başlar. 


2. Hosting / Barındırma: 

Satın aldığınız alan adındaki içeriğinizi yayınlamak ve blogunuzun 7/24 erişilebilir olmasını sağlamak için barındırma hizmeti satın almalısınız. 

Dünyanın en çok tercih edilen içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress hosting paketleri kişisel, premium, iş ve e-ticaret olmak üzere 4 farklı seçenekle sunuluyor. 

Ben İngilizce bloğumda Business Paketini kullanıyorum ve yaklaşık yıllık maliyeti 1.200 TL civarındadır. 

Bu rakam bazılarınız için yüksek gelebilir fakat İngilizce bloğumun Adsense reklam gelirinin yanında bu rakam inanın devede kulak kalıyor. 

Business paketin avantajları çok fazladır. İçerisindeki SEO özellikleri ve gelişmiş ayarları sayesinde yazılarım arama motorlarında üst sıralarda çıkabiliyor. 

WordPress blog ve hosting paketleri, ücretsiz bir SSL sertifikası da dahil olmak üzere ayda 2,49 dolardan başlar. 

WordPress.com'dan özel bir hosting/barındırma hizmeti satın aldığınızda, e-posta yönetimi, SSL sertifikası, SEO araçları, güvenlik ve içerik dağıtım ağı (CDN) vb. alırsınız. 

Ayrıca ek hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. 

WordPress hosting/barındırma; Çoklu dil yönetim paneli, teknik bilgi gerektirmemesi, profesyonel görünümü, sınırsız tema özelleştirmesi, kolay eklenti kurulumu, hızı, güvenlik katmanı, uygun fiyatı, SEO dostu ve responsive (mobil uyumluluk) ile avantajlar sağlar. 


3. Blog Platformu: 

Bir WordPress barındırma paketi seçtiğinizde, blogunuzu tek tıklamayla yayınlamak için WordPress blog platformunu kullanabilirsiniz.



Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.