Ana içeriğe atla

Medium'da Mükemmel Bir Makale ve İçerik Nasıl Yazılır?

a man use laptop
 

Yazarlar, içeriklerinin görüntülenmesi, okunması, beğenilmesi ve paylaşılması için yüreklerini ve ruhlarını harcarlar. Kişisel bir günlük yazmadıkça, hepimiz makalelerimizin, bloglarımızın ve kitaplarımızın başkaları tarafından okunmasını isteriz.


Mentorluk yaptığım yeni yazarlardan makalelerinin, hikayelerinin ve blog yazılarının izlenme sürelerinin artması ve okunma süreleri hakkında çok sayıda soru aldıktan sonra bu makaleyi yazmak için ilham aldım.


Her şeye garanti vermek riskli bir yaklaşımdır. Ancak tecrübelerime dayanarak, çeşitli platformlarda yazdığım her yazı ve blog yazısı en azından bazı görüntülemeler ve okuma süreleri aldı. Dolayısıyla bu bağlamda garanti kavramı gerçekçidir.


En sıkıcı makalelerim bile (halk için oldukça teknik) bazı görüşler ve birkaç dakikalık okuma süresi aldı. Bu nedenle, her makalenin veya blog gönderisinin yerleşik yazı platformlarında bazı görüşler ve okumalar alabileceğinden eminim.


Bu makale, yazma ve bloglama platformlarında çeşitli formatlardaki içeriğin görüntülenme ve okuma sürelerini artırmak için pratik ipuçları sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, bahsettiğim bazı noktalar içeriğin kalitesini artırmaya katkıda bulunsa da, bu makale yazma ipuçları vermekle ilgili değildir.


Bonus olarak, bu platformlarda viral içerik şansını artırmak için pratik ipuçları veriyorum. 5 yılı aşkın çevrimiçi yazma deneyimim var ve bir kitap yayınlamak için çalışmalara çoktan başladım, bu nedenle sağladığım ipuçlarına güveniyorum.


Viral içeriklerin büyük bir şans faktörü olmasına rağmen son yıllarda bazı kurallara uyarak şansımı arttırdım. Viral hikayelerdeki kalıpları analiz ederek kuralları öğrendim. İlginç bir şekilde, desenler oldukça açıktı.

Bazıları bana etik olmadığı için tüm kalıpları kullanmadım. Ancak, modellediğim bazı desenler benim için çalıştı. Bunları bu makalenin üçüncü bölümünde ifşa ediyorum.

Viral makaleler sadece yazarların egoları için değildir. Ayrıca yazarlar ve sponsorlu bloglar için önemli gelir sağlayabilirler. 


Ayrıca, bağlı kuruluş pazarlama bağlantıları kullanılırsa viral hikayeler yeni müşteriler getirebilir.

Bu makale kurgusal olmayan (non-fiction) yazarlar içindir. 

Ancak, bu makalenin bazı yönleri kurgu veya şiir yazarları için de geçerli olabilir.


1 — Daha Fazla Görüntüleme Nasıl Elde Edilir

Görüş almak, okumaktan çok daha kolaydır.

En kolay ve en etik olmayan yol tıklama tuzağıdır. Açıkçası, bu bir bumerang etkisi yarattığı için bu uygulanabilir bir çözüm değil. Ayrıca, görüşler uğruna yazarlar değerli okuyucularını kaybederler.

Ayrıca, çoğu içerik platformu, yazarlara görüntüleme sayısı için değil, yalnızca okuma süreleri için ödeme yapar.

İzlenme şansını artırmak için üç ipucu.


1.1 — Çekici başlıklar yazın.

Tıklama tuzağından daha iyi bir seçenek, makalenin gövdesinde sunulan çekici başlıklar yazmaktır. Bir yazar olarak sözlerimizi tutmalıyız.

Başlığımız nasıl yapılır makalesiyle ilgiliyse, bir süreci, ürünü veya hizmeti açıklamaya yönelik adımlar sağlamamız gerekir.

Örneğin, bu makalenin başlığı, görüntülenme ve okunma garantili makaleler nasıl yazılır. Böylece yöntemimi çeşitli adımlarda açıklıyorum.


1.2 — Çekici fotoğraflar ekleyin.

Fotoğraflı hikayeler ve blog gönderileri, onları içermeyenlerden daha iyi görüntüleniyor.

Birçok okuyucu fotoğrafları sever. Çekici ve alakalı bir görüntü, okuyucunun dikkatini hemen çeker ve anında duygular yaratabilir.

Çoğumuz kararlarımızı duygulara dayalı olarak verdiğimiz için, bir hikayenin veya blog gönderisinin başlığıyla ilgili belirli duyguları taşıyan fotoğraflar, içeriğin ilgili okuyucular tarafından açılma şansını önemli ölçüde artırabilir.

Başlıklar gibi, tıklama tuzağı fotoğrafları da olumsuz etkiler yaratabilir.

Son bir not, suçlular için ağır cezalar olduğu için fotoğrafların telif hakkı olmamasını sağlamaktır. Ek olarak, makalelerde ve blog gönderilerinde fotoğraflara altyazı eklemek gereklidir.


1.3 — Göze hoş gelen bir format sağlayın.

Birçok yazar bu kritik adımı atlıyor veya değerini baltalıyor. İnsan beyni düzeni sever. Karar vermede ilk izlenim çok önemlidir. İçeriğimizin formatı bu amaca hizmet eder.

Okumaya başlamadan önce çoğu okuyucu metne hızlıca bakar. Göze hoş gelmiyorsa, büyük olasılıkla, içerik konusunda umutsuz olmadıkça atlayacaklardır. Bu kararı bir saniyeden daha kısa sürede verebilirler.

Uzun paragraflar, tutarsız başlıklar, kafa karıştırıcı yazı tipleri ve alakasız kalın veya italik yazılar içeren karmaşık makaleler ve blog gönderileri okuyucunun dikkatini dağıtabilir ve kafasını karıştırabilir.

Okuyucu hikayeyi veya blog gönderisini açtığına göre, içeriği okumaya teşvik etmek için okuyucuların dikkatini çekmemiz gerekiyor.


Bölüm Özeti

Görüntülenme sayısını artırmak için en kritik unsur bir makalenin başlığı ve alt başlığıdır. 

O zaman makalenin fotoğrafı duygu üretmek için gereklidir. Okuyucu parçayı tıkladığında, bir sonraki temel öğe fotoğraftır.


2 — Daha Fazla Okuma Zamanı Nasıl Alınır

Okuma süreleri, görüşlerden daha faydalıdır. Bu nedenle makalelerimizde, hikayelerimizde veya blog yazılarımızda bu öğeleri geliştirmek için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor.


2.1 — Önemli Soruları Cevaplayın

Birçok okuyucu, yakıcı sorularına cevap bulmak istedikleri için okur. 

Önce arama motorlarını kontrol ederler. Daha sonra bağlantıları gördüklerinde makaleleri veya blog gönderilerini kontrol ederler.

Makalemiz bir soruya cevap veriyorsa, arama motorları büyük olasılıkla onları indeksler ve arayanlara sunar.

Deneyimlerime göre, okuma almanın en etkili yolu uzmanlık alanınızda sık sorulan soruları yanıtlamaktır. Ben bu beceriyi Quora, Medium ve Vocal Media'da pratik yaparak geliştirdim. Binlerce görüş, olumlu ve olumsuz yorumlar almak bana ilham verdi.

Fark etmiş olabileceğiniz gibi, bu makale giriş bölümünde belirtildiği gibi, okurlarım tarafından bana sorulan bir soruyu yanıtlıyor. Büyük ihtimalle okuyacaklar ve ilgilenen okuyucularla paylaşacaklar.


2.2 — Çözülmemiş sorunları çözün.

Sorulara benzer şekilde, birçok okuyucu sorunlarına çözüm arar.

Belirli bir alanda uzmanlığınız varsa, bu yaklaşım önemli okuyucular getirebilir. Örneğin sağlık, zindelik, yaşam tarzı ve kişisel gelişim makalelerim her zaman diğer konulardan daha fazla görüntüleniyor.

Bu makaleler, makalelerimde kasıtlı olarak tavsiye vermesem bile sorunları çözmeye çalıştıkları için talep görüyor. Bunun yerine, okuyucuların sunulan yararlı bilgileri kullanarak sorunlarını çözebilecekleri benzersiz bir şekilde bilgi sağlarım.

Bu tür makaleler ve blog gönderileri güvenilirlik gerektirir. Bu nedenle yaptığımız her açıklamanın yerleşik disiplinler tarafından desteklenmesi gerekiyor. Genellikle bilimsel veya klinik araştırmalar gibi güvenilir kaynaklara bağlantılar sağlarım.


2.3 — Deneyiminizden ilgili bir şekilde bahsedin.

Okuyucular, belirli alanlarda kendilerinden daha fazla deneyime sahip yazarlara çekilir. Bu nedenle, uzmanlar tarafından hazırlanan niş içerikler genellikle daha fazla okuyucu alır.

Okurlar çevrelerindeki diğer okuyuculara da tavsiye ettikleri için uzman yazarlar daha fazla takipçi kazanır.

Hikâye yazarken, deneyimlerimizi belirtmemiz ve açıklamamız gerekir. Bir ürün veya hizmet hakkında yazarken fonksiyonlarını ve faydalarını tanıtıyorsak, onlarla olan deneyimlerimizden de bahsetmemiz gerekir.

Okuyucular İnternette herhangi bir ürün veya hizmet hakkında bilgi bulabilirler, ancak sorunlarına ve endişelerine yönelik özgün bir deneyimle ilgilenirler. Deneyimlerimizi güvenilir bir şekilde sunarak içeriğimizin okunma sürelerini önemli ölçüde artırabiliriz.


2.4 — Otantik bir hikaye anlatın.

İnsan beyni hikayeleri sever. İyi yazılmış ve gerçekçi hikayeler okuyucuları bağlayabilir. Hikaye yazma prensibim açıklık, kısalık ve etkidir.

Bazı yazarlar sofistike görünmek için zor bir dil, dolambaçlı cümleler ve uzun paragraflar kullanır. Edebi kitaplarda çalışabilirler, ancak özellikle mobil cihazları kullanan çevrimiçi okuyucular için çalışmazlar.

İnternette okuyucuların dikkat süresi çok düşüktür. Çoğu kişi, içeriği bekleyen bir sırada okur veya kısa bir ara verir. O anda bir şeyleri çabucak öğrenmek isterler. Bir yazarın ne kadar eğitimli ve sofistike olduğu umurlarında değil.

En karmaşık ve zor konular bile net, kısa ve etkili bir hikaye anlatımı yöntemi kullanılarak okuyucuya iletilebilir.


2.5 — Paket Servis Sağlayın.

Birçok okuyucu, ondan değer elde etmek için bir içerik parçası seçer. Sorularına cevap olabilecek birkaç kilit nokta almak istiyorlar. Sorunlarını çözmeyi veya yaşam kalitelerini iyileştirmeyi arzularlar.

Bazı okuyucular, değeri anlamak için metnin gövdesini okumadan önce esas olarak bir makalenin sonucunu kontrol eder. Bu nedenle, ilk paragrafta paket noktalardan bahsederseniz, dikkatlerini çekebilir ve makalenize güven verebilirler.

Yaygın uygulama, makalenin sonunda paket noktaları sağlamaktır. Bununla birlikte, alternatif olarak, bazı deneyimli yazarlar her bölümden sonra paket noktaları sağlar. Her iki yöntem de farklı izleyiciler için değerli olabilir.


Bölüm Özeti

Bunlar okunabilirliği artırmak için en etkili öğelerdir. Ancak, kaliteyi artırmak ve ek bir etki yaratmak için daha birçok öğe var. Hikayeyi kısa tutmak için, temel öğeler için bir kontrol listesi sağlayarak makalelerimden birine bağlantı veriyorum.


3 — Viral Olma Şansı Nasıl Artırılır

Bununla ilgili birçok hikaye yazdığım için bu bölümde sadece beş kritik maddeye odaklanıyorum. 


3.1 — Temel Bilgiler

Birinci ve ikinci bölümlerde bahsettiğim noktalar, makalelerin veya blog yazılarının görüntülenme ve okuma sürelerini artırmanın temellerini içermektedir.

Ancak viral hikayeler, normal hikayelerden daha fazla çaba gerektirir.

Onları sonraki bölümlerde ele alacağım.


3.2 — Duygusal ve Tartışmalı İçerik

Duygular, insanların karar vermesinde kritik bir rol oynar. Araştırmalar, insanların mantık ve akıldan çok duygularına göre karar verdiğini gösteriyor.

Her şeyden önce, viral hikayelerin tartışmalı veya duygusal bir başlığı vardır. Bu, sonucun sadece %1'idir. %99'u hikayeyi duygusal bir tonda aktarıyor ve noktalara farklı açılardan bakarak tartışmalı hale getiriyor.

Güvenli tarafta kalmayı hedefleyen bazı yazarlar, bir konunun yalnızca olumlu veya tarafsız yönlerine odaklanır. Olumsuz faktörler konuyu daha tartışmalı hale getirebilir ve daha fazla okuyucu çekebilir.

Bazı konulara mizah eklemek, yazarın olumsuz duyguları daha etkili bir şekilde iletmesine ve bunları okuyucular için lezzetli hale getirmesine yardımcı olabilir.

Deneyimlerime göre, bir hikaye ne kadar çok duygu (hem olumlu hem de olumsuz) içeriyorsa, o kadar çok okuyucu çekebilir. Tersine, içeriğimizin duyguları yoksa, kitlesel görünürlük olasılığı zayıflar. Viral olmak şöyle dursun; bu hikayeler her seviyede okuyucu almıyor.

Stil ve sunum şekli için sadece içerik değil, duygular da gereklidir. Bu yüzden duygusal hikaye anlatımı viral olma şansını artırabilir.

Bir yazar tarafından bir platformda duygusal olarak anlatılan basit bir hikaye milyonlarca görüntü aldı. Yaklaşık bin kelimelik bir hikaye de dahil olmak üzere bu viral hikayenin tüm içeriğini üç kısa cümleyle özetleyebildim.

Sadece bir avuç okuyucu alan derin konular hakkında ayrıntılı makaleler yazdım. Karşılaştırıldığında, çok fazla duygu içeren basit hikayeler binlerce kez görüntülendi ve yüzlerce kez okundu.


3.3 — Muhteşem Açılış ve Sonuç

Deneyimlerime göre, birçok okuyucu genellikle bir makalenin veya blog gönderisinin ilk ve son paragrafını okur.

Bu okuyucular ilk ve son paragrafı çekici bulurlarsa, ortayı okumak zorunda hissederler.

2021'deki Medium'da100'den fazla viral hikayeyi kontrol ettiğimde, viral makalelerin yazarlarının onları daha çekici hale getirmek için önemli bir çaba sarf ettiğini fark ettim.

Bu yazarlardan bazılarıyla görüştüğümde, metnin gövdesinden çok ilk ve son paragrafa zaman harcadıklarını ortaya koydular.

İçeriğimiz çok iyi yazılmış olsa bile ilk paragraf sıkıcıysa ve ana mesajları iletmiyorsa okuyucunun gerisini okuma şansı çok düşüktür.


3.4 — Platform Bazlı Tanıtım Yönleri

Viral hikayeler genellikle platformlar tarafından öne çıkarılma veya özel dağıtım şeklinde desteklenir. Bu elbette bir ayrıcalıktır ve her yazarın veya blog yazarının başına gelmez.

Ancak yine de temel gereksinimleri karşılayarak öne çıkarma, iyileştirme veya özel dağıtım şansını artırabiliriz. Farklı platformlarda küratörlük olasılığını artırmak için beş anahtar soru sağladım.

Küratörlük Şansını ve Hayranlarını Artırmak İçin 3 Kural

Yüksek kaliteli içerik yazmak

İlgili etiketleri seçmek 

Net ve Açık SEO (arama motoru optimizasyonu) açıklamaları


3.5 — Erişimi Artırmak için Sosyal Medya Dostu Olun

Birçok okuyucu, heyecan verici ve anlamlı içerikleri ağlarında paylaşmayı sever. Okuyucu destekli sosyal medya makalelerinin ve blog gönderilerinin viral hale geldiğini fark ettim.

Yazarlar hikayelerini çeşitli sosyal medya platformlarında yayınlamaya devam ederse, yalnızca sınırlı bir kitleye ulaşabilecekleri için viral olma şansı çok düşüktür. Ayrıca, bu platformlar, deneyimlerime göre içeriği takipçilerin %1'inden daha azına dağıtıyor.

Ancak yüzlerce okuyucu aynı gönderiyi paylaşabilirse, ağlarına bağlı olarak binlerce hatta milyonlarca okuyucuya ulaşabilir.

Örneğin, bir yazı platformunda yaklaşık 300 okuyucu tarafından paylaşılan bir hikayem iki günde 10.000'e yakın görüntülendi.

Demek istediğim, gönderinin sosyal medya dostu olması gerekiyor, böylece daha fazla okuyucu onları ağlarında gururla paylaşabilir.

Ancak, sosyal medya platformlarınızda çok sayıda takipçiniz varsa, gönderilerinizi büyütebilecek diğer sosyal medya üyeleriyle işbirliği yapabilirsiniz. 


Bölüm Özeti

Temel bilgilerden sonra, yazarlar için en kritik öğe, içeriklerinin duygularla canlı olmasını sağlamaktır. 

Yazarlar, temelleri karşılayarak, platformlar tarafından öne çıkma ve küratörlük yapma şansını artırabilir. 

Ek olarak, hikayeleri sosyal medya dostu hale getirmek ve okuyucuları paylaşmaya teşvik etmek viral olma şansını artırabilir.


Sonuçlar ve Çıkarımlar

Yazmak, yaratıcılarından önemli miktarda enerji gerektiren bir sanat ve bilimdir. Birçok yazar yazmayı bir yaşam tarzı haline getirir, kalbini ve ruhunu zanaatına akıtır, ancak yalnızca küçük görüşler ve okuma süreleri alır. 

Bu istenmeyen bir durumdur.

Geçmişte acıyı yaşadığım için bu yazarlara karşı güçlü bir empati ve şefkat duyuyorum. 

Bu nedenle, zor öğrendiğim dersleri yeni yazarlara ve blog yazarlarına daha hızlı deneyim kazanmaları için aktarıyorum.

Bu makale yazmakla ilgili değildir. Görüntüleme ve okuma süreleri kazanmak için teslimat ve pazarlama ile ilgilidir. 

Bu hikayenin okuyucularının belki de benden çok daha iyi yazarlar olduğuna inanıyorum. 

Belirli konularda uzun yıllara dayanan deneyime sahip dikkate değer yazarlar gözlemledim, ancak dağıtım ve pazarlama becerilerine sahip olmadıkları için içerikleri çok az görünürlük kazandı.

Bu yazarlardan bazılarına kısa bir süre rehberlik ettikten sonra, içeriklerine maruz kalmayı önemli ölçüde artırdılar. 

Sonuç olarak, bazıları önemli takipçiler kazandı ve bazıları sadık bir kitle oluşturdu.

210 Makale Yayınlayıp 10.000 Hikaye Okuduktan Sonra Öğrendiklerim

Takipçiler başlangıçta önemlidir ancak başarı için kritik değildir. Ancak, sadık bir izleyici kitlesi kazanmak, yazarların uzun vadede başarısı için hayati önem taşımaktadır.

Umarım bu ipuçları, görüntülemelerinizi ve okuma sürelerinizi artırmanıza yardımcı olabilir. Daha iyi ipuçları biliyorsanız, diğer yazarların onlardan yararlanabilmesi için lütfen bunları bu hikayenin yorumlar bölümünde paylaşın.

Bakış açılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim.



    Popüler Yazılar

    Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

    Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

    Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

    Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

    Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

    Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

    Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

    Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

    Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

    Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

    Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

    Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

    Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

    Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

    Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

    Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

    ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

    Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

    2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

      Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.