Ana içeriğe atla

Yazmak İçin Yüzlerce Konuyu Kolay Yöntemlerle Nasıl Buldum?

laptop and it is written "join us online" on screen

Bu yöntemler sadece içerik üretirken değil, genel olarak fikir bulurken de işinizi kolaylaştırabilir.

İçerik üretmek ile düzenli içerik üretmek arasındaki farkın göründüğünden çok daha büyük olduğunu düşünüyorum.


Yazma sürecinizin başında, ortasında ya da ilerisinde olsanız da yazar tıkanıklığı ya da popüler adıyla writer's block yaşamanız oldukça olası.


Daha önce bir fikri nasıl bir içeriğe dönüştürebileceğinizden bahsetmiştim, ancak bu kez sürecin biraz daha öncesine gitmek ve kendi yöntemimi kullanarak yazacak bir konu bulurken ne yapmanız gerektiğinden bahsetmek istiyorum.




1- İlham efsanesi: İlham, yürümeniz gereken bir yoldur, size gelecek bir peri değil.

Düzenli olarak içerik üretmek söz konusu olduğunda, beklenen ilham düşündüğünüz kadar rastgele gelmez.


Pek çok müzisyenin kendine özgü şarkısını hayal edip kağıda döktüğünü ve romancıların o harika sonu duşta bağladığını duyduk ve gördük.


Aslında bu, içeriği yaratan kişilerin rastgele ilham almasıyla ilgili bir durum değil. Bu, onların düzenli olarak konu üzerinde kafa yorduklarını ve daha sonra aktif düşünmenin yerini fikirlerin pasif sentezine bıraktığını gösteriyor.


Odaklanmamız gereken şey bu pasif sentez dönemi değil, duşta bile fikirleri sentezleyecek kadar aktif olmaktır.


Başka bir deyişle, konunun kendiliğinden ortaya çıkmasını beklemek yerine, aktif kalmamız gerektiğini kabul etmemiz gerekiyor.


2- Startup'ların en büyük zorluğu: Zihninizi sürece alıştırmak.

Startup'lar kuşkusuz herhangi bir işin en zor kısımlarından biridir. Uyum sağlamanız gereken onlarca şey bunaltıcı olabilir.


Yine de bu kural istisnasız geçerlidir: Ne kadar çok yazarsanız, o kadar çok açılırsınız.


Nasıl daha iyi yazılabileceğine dair onlarca makaleyi burada sıralayabiliriz ve internette daha binlercesini bulabiliriz. Ancak bu sürecin kişisel kısmı kritiktir.


Ne kadar çok yazarsanız, o kadar çok yazacak konu bulursunuz.


Bir sohbette bunu çok duyarız: "Konu konuyu açar". Bunun yazarken de gerçekleşebileceğini garanti edebilirim.


Kişisel bir not: Yazacak konu bulmakta en çok zorlandığım zamanlar, tatillerden veya molalardan döndüğüm zamanlardı


Bu nedenle, kendinizi hangi seviyede görürseniz görün, yazmak pratik gerektiren bir uğraştır. Bazen bunu fiziksel egzersiz gibi düşünmeniz ve ellerinizi ısıtmanız gerekir.


3- Yazma motivasyonunun adını farklı koyalım: Yazmak sadece topluma hizmet etmek değildir.

İçerik oluşturucular tarafından yapılan bazı açıklamaların yeni başlayanlar için yanıltıcı olabileceğini düşünüyorum.


"Tek amacım size fayda sağlamak", "Tek amacım hayatınıza değer katmak" gibi ifadeler kesinlikle değerli ve kimseyi bu konuda yalan söylemekle suçlamıyorum. Ancak bunların kaçınılmaz olarak üretim sürecinin kişisel yönünü gölgelediğini düşünüyorum.


Bazen kendinize değer katmak ya da fayda sağlamak için ürettiğiniz bir içerik birçok insana değer katabilir.


Birçok kişi insanlara değer katacak, etkileşim alacak, beğeni kazanacak içerikler arıyor. Burada farklı bir zihniyet de düşünülebilir.


Peki ya yazma sürecinin bir parçası da kendinize değer katmaksa?


Kendi sorun ve ihtiyaçlarınızdan yola çıkarak insanlara sunduğunuz içerikler çoğu zaman insanların içselleştirdiği noktalara temas edebiliyor.


Günün sonunda farklı hayatlar yaşıyor olsak da; birçok konuda duygularımızın ne kadar benzer olduğunu görmek şaşırtıcı.


Bu nedenle dışa baktığınız kadar içe bakmayı da unutmayabilirsiniz.


Bazen içinizde dile getirmekten korktuğunuz ses, birçok insanla aynı frekansta olabilir.


4- Yazar tıkanıklığını bir sinyale dönüştürelim: Farklı bir şeye ihtiyacınız olabilir mi?

Aynı döngüde yazdığınızı, sürekli aynı şeylerin aklınıza geldiğini hissediyorsanız, bu farklı bir şeye ihtiyaç duyduğunuzun sinyali olabilir.


Peki bu çeşitlilik ihtiyacını nasıl karşılayabiliriz?


Makine öğrenimi konusunda uzman değilim ama temelde dijital içerik tüketimindeki en yaygın mantık, algoritmaların size ilginizi çekebileceğini düşündükleri içerikleri sunması olarak özetlenebilir. Burada eskiden tükettiğiniz içerikler büyük rol oynuyor.


Özellikle YouTube gibi platformlarda gerçekten tatmin edici içerik bulmak zor, ancak bir tane bulduğunuzda diğerlerine daha kolay geçebiliyorsunuz.


Bir oturuş için şunu deneyebilirsiniz:


Tarayıcınızda veya uygulamanızda gizli modda, çok fazla göz atmadığınız ancak keşfetmek istediğiniz bir konuyla ilgili bir video izlemeye başlayın. Bu şekilde açtığınızda, geçmişte gördüğünüz önerilen içerikler yerine yeni keşfettiğiniz konuyla ilgili içerikler sunulacaktır.


Bu, düşündüğünüzden çok daha yaygın bir durumdur. Özellikle Reddit veya Quora gibi platformlarda, birden fazla hesabı olan çok sayıda insan görürsünüz.


Bunun nedeni, ister bilgi odaklı ister eğlence odaklı olsun (farklı bir ikili olarak ekonomi veya psikoloji olarak ayrılabilir) farklı içeriklerin birbirine karışmamasını sağlamaktır.


Farklı alanlara aşina olduğunuzda, gördüğünüz yeni detayları eski bilgilerinizle birleştirebilir ve farklı perspektiflerden içerikler ortaya çıkarabilirsiniz.


5- Kayıtsızlık sorunu: Süreci önceliklendirmek.

Aslında yazmayı önceliklendirmek kolay değildir. Çıktısı doğrudan görülemeyen ve bazen sancılı olabilen bir sürece öncelik vermeyi kimse istemez.


Ancak düzenli olarak yazmak ve konu bulmak için bunu bir öncelik haline getirmeniz gerekir. Gününüzün belli bir bölümünü yazmaya ya da konunuzu araştırmaya ayırmadan ilerlemeniz neredeyse imkansızdır.


Gününüzü planlarken "Bugün yazacağım" veya "Bugün konumu araştıracağım" diyebilirseniz, potansiyel bir tıkanmanın önüne geçmiş olursunuz.


6- Hiçbir fikir dokunulmaz değildir: "Bu konuda yazabilirim" ya da "Bunu yeniden yazabilirim" demekten korkmayın.

Muhtemelen yazdığınız, yazacağınız ya da yazmakta olduğunuz her konu hakkında daha önce yazılmıştır ve yazılmaya devam edecektir.


Dolayısıyla karşınıza çıkan bir içerik parçasının konusuna kendi yorumunuzu katmanızda hiçbir sakınca yoktur. Bu konuda bir otosansür mekanizması oluşturmak gibi bir zorunluluk da yok.


Yazılı bir konuyu yazılı olmayan bir şekilde ele almak, yazılı olmayan bir konuyu araştırmaktan çok daha pratiktir.


Ayrıca bir konu hakkındaki düşünceleriniz bu detaylar ışığında değişebilir, gelişebilir ve yeniden yorumlanabilir.


Yazdığınız bir içeriği tekrar gözden geçirmeniz, yeni kaynaklarla sunmanız ya da yeni bakış açılarıyla değerlendirmeniz oldukça mümkün.


Bu şekilde aynı konuya farklı bakış açılarını ya da aşamalı bir gelişim sürecini yansıtabilirsiniz.



Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.