Ana içeriğe atla

Medium'da Yazı Kalitenizi Arttırmanın 8 Yolu

ipad, book, glass, pen

Yazma becerinizi ve kendinize güveninizi artırmanın kesin yolları

Bu mekandasınız çünkü okumak ve yazmak istiyorsunuz. Ben yazmaya 2018'de başladım ve kısa ara vermeler dışında genellikle farklı alanlarda bloglarım oldu.


Durmadan ve aktif yazmaya ise Medium ile birlikte 2021 Ekim sonlarında başladım. O günden beride  bol bol yazıyor ve okuyorum.

Bu yazımda sizlerle yazı kalitenizi küçük dokunuşlar ile arttırabilmeniz için biriktirdiğim tecrübelerimi paylaşacağım. Umarım faydalı olur.


1. Yazmak önemlidir.


Eğer yazar olmak istiyorsanız, yazmak ilk adımdır. 

Her hafta bir dakikalık (200 Kelimelik) tek bir öykü yazacaksanız, bu sorun değil bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.. 

Ancak, yazarlık camiasında varlık göstermek için düzenli olarak yazmalı ve yayınlamalısınız.

Sadece yazmak yeterli olmayacaktır. Yazdıklarınızı yayınladığınızda okuyucularınızdan geri dönüşler ve yorumlar almaya başlayacaksınız. Bu sizin daha hızlı gelişmenizi sağlayacaktır.

2. Takipçiler önemlidir.


Bazı takipçiler diğerlerinden daha önemlidir. Birçok insan bloglara şans eseri arama motorlarından bularak geliyorlar. Fakat aboneleriniz ve sizi okuyan düzenli bir kitleniz varsa o zaman bu işi doğru yapıyorsunuz demektir. 

Mesela  Medium'da her ay sınırlı sayıda 2-3 adet ücretsiz okuma ile temel üye olmaktan mutlu olan okuyucularda var. Bende yazarlığa başlamadan önce Medium'da her ay okuduğum iki tane bedava makale ile birlikte mutlu oluyordum.    

Çünkü ben de herkes gibi öyle başladım. Sonra daha fazla okumak istediğime karar verdim ve ücretli üye oldum. Sonra yazdıklarım için ödeme alıp alamayacağımı görmeye karar verdim ve Medium Partner Programına katıldım. 

Beni takip eden ücretsiz üyelerim olduğu için çok mutluyum. Okuyan, alkışlayan, altını çizen ve yorum yapan takipçiler daha da keyifli.

Benim istediğim ve desteklemek istediğim takipçiler, okuyan, alkışlayan, altını çizen ve yorum yapan ücretli üyeler. Okuma alışkanlıkları beni destekleyen takipçiler bunlar.

Takipçilerimin yazılarını okumak, alkışlamak, vurgulamak ve yorumlamak için her türlü çabayı gösteriyorum çünkü onların da bu iyiliğe karşılık vermesini istiyorum. Bu sabit bir zaman ve sürekli büyüyen bir takipçi tabanı meselesi. Bunun ekonomisi, yalnızca ödeme yapan üyelerin okumalarına karşılık vermemi gerektiriyor.


3. Takipçilerinizi nasıl okuduğunuz önemlidir.


İlk adım, tam üye olan takipçilere abone olmaktır. Abone olmak, yazdıkları her hikayenin doğrudan e-posta gelen kutuma gitmesini sağlar. Takipçilerimin son zamanlarda yazdığı hikayeleri görsel olarak tarayabilir ve onları hangi sırayla okuyacağıma karar verebilirim.


Üretken takipçilerimin yazılarını okurken şu sırayı takip ediyorum. İlk hikaye okunur, altı çizilir, alkışlanır ve yorum yapılır. Sonraki hikayeler okunacak, alkışlanacak ve vurgulanacaktır.


Tek gönderiler altın yıldız muamelesi görür.


Yorumlarımı "Paylaştığınız için teşekkürler ve beni takip ettiğiniz için teşekkürler" ile bitireceğim. Takipçilerimin karşılık verdiğimi bilmelerini istiyorum.


Birinin hikayesini okurken algoritmayı akılda tutmak önemlidir. Bize okuma süresinin önemli olduğu söylendi. Vurgulama ve yorum yapma yoluyla kanıtlanan izleyici katılımının da önemli olduğuna inanıyorum. Yoksa bu eylemler neden kaydedilsin ki?


Gelen kutuma gönderilen hikayeleri okumanın en güzel yanlarından biri, bir hikaye yayınlandıktan sonra dakikalar içinde onunla etkileşime geçebilmem. En son hikayemin yayınlandıktan sonraki beş dakika içinde 50 alkış aldığını görmek hoşuma gidiyor, ya siz?


4. Tam üye olun

1 Ağustos 2023 itibari ile artık Medium'dan para kazanmak istiyorsanız, ücreli abone olmanız gerekiyor.

Bu sayede ödediğiniz ücret ile Medium'da ki diğer tüm yazarları ve beni de maddi olarak desteklemiş olacaksınız. Ayrıca diğer yazarlarda sizi destekleyeceği için Medium'dan para kazanmaya başlayabileceksiniz.


5. Her yayınladığımda benden bir e-posta alın


Hikayelerimi her yayınlandığında okuma, alkışlama, vurgulama ve yorum yapma fırsatı istiyorsanız, bu LİNK'i kullanın


6. İşte diğer yazarların yayınlanan hikayelerini artırmak için yaptıklarını gördüğüm bazı şeyler


Bildiğiniz bir şey hakkında yazın - iş, aile, trajedi, çılgın eski sevgililer, öğrendiklerim veya benim başıma geldi, ...


Aşina olduğunuz bir konu hakkında bir liste yazın. Bu günlük bir şey olabilir. Daha sonra listeyi farklı bir bakış açısıyla biraz daha farklı bir başlıkla yeniden yazın. İlk listedeki her madde için bir liste yazısı yazarak içeriğinizi yeniden dönüştürebilirsiniz.


Daha önce yazdığınız hikayeleri eleştiren makaleler yazın.


En iyi beş başarınızı vurgulayan bir hikaye yazın.


En kötü performans gösteren beş hikayenizi öne çıkaran bir hikaye yazın.


7. Çok az sayıda öykünüz yayınlandığında takipçi sayınızı nasıl artırabilirsiniz?


Makalelerinizde diğer yazarları etiketleyin ve onlar hakkında olumlu yorumlar yapın.

Bir çok kez tecrübe ettim ve yanıtsız kalan hiç bir yorumunuz olmuyor. Buda algoritmaya sizin daha çok okunmanız yönünde sinyal gönderiyor.


8. İşte yazdığım hikayelerin açıklamalı bir listesi


Başlıca dört başlık altında yazıyorum - Online Yazarak Para Kazanmak, Blog Yazmak, Wordpress Detayları, Liderlik, İş Dünyası, Hayat ve İş Konularında Tecrübe ve Sırlar






Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.