Ana içeriğe atla

Instagram Gönderilerinizin Beğenilmemesinin Nedenleri ve Nasıl Düzeltileceği Öğrenin


Kullanıcıların gönderilerinizle etkileşime geçmemesinin nedenlerini ve bunları nasıl düzelteceğinizi öğrenin


Eğer bir Instagram kullanıcısıysanız, etkileşim almanın her zaman kolay olmadığını biliyorsunuzdur.


İster aile fotoğraflarınızı ister sadece günlük hayatınızı paylaşıyor olun, bu etkileşim eksikliğinin birçok nedeni olabilir.


Hatta araştırmalar, kullanıcıların %80'inin ilk beş paylaşımında tek bir yorum bile almadığını gösteriyor!



Peki, bu ne anlama geliyor?



Bu, diğer %20'nin bir şeyleri doğru yapıyor olması gerektiği ve hepimizin daha yüksek etkileşim seviyelerinden faydalanabilmesi için onların ne yaptığını bulmamız gerektiği anlamına geliyor!



Bu blog yazısında, gönderilerinizin diğerleri kadar ilgi görmemesinin 5 nedenini ve bunları nasıl düzeltebileceğinizi sizlerle paylaşacağım.



1. Kitlenizin aradığı zamanda paylaşım yapmıyorsunuz


Hedef kitlenizin bakmadığı bir zamanda paylaşım yapıyor olabilirsiniz. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanları hedefleyen bir Instagram hesabınız varsa, muhtemelen günün belirli saatlerinde çevrimiçi olacaklar ve diğer zamanlarda daha az çevrimiçi olacaklardır.



Örneğin, takipçilerinizin çoğu dışarıda çalışmayan üniversite öğrencileriyse, gün içinde derste olmadıkları veya ders çalışmadıkları zamanlarda çevrimiçi olmaları mantıklıdır.



Geceleri paylaşım yaparsanız, paylaşımlarınız muhtemelen takipçilerinizin çoğunun çevrimiçi olduğu gündüz saatlerine kıyasla daha az etkileşim alacaktır.



Kitlenizin ne zaman arama yaptığını öğrenmek için Iconosquare veya Sprout Social gibi bir araç kullanın. Bu araçlar, takipçilerinizin Instagram'da en çok ne zaman aktif olduğunu ve sonuç olarak günün hangi saatlerinde içerik yayınlamanız gerektiğini görmenizi sağlar.



Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, Iconosquare size hesabınızla ilgili bazı harika bilgiler verebilir; etkileşim için en iyi paylaşım zamanı, hangi hashtag'lerin sizin için en iyi sonucu verdiği ve paylaşımlarınızın rakiplerinizinkilere kıyasla nasıl olduğu gibi.



Sprout Social'ın Instagram raporunu da kullanabilirsiniz; bu rapor size takipçilerinizin Instagram'da günün hangi saatinde en aktif olduğu, içeriğinizle en çok ne zaman etkileşime geçtikleri (ör. beğeniler, yorumlar, kaydetmeler) ve hangi gönderilerin kitlenizde en çok yankı uyandırdığı gibi bilgiler verecektir.


2. Altyazılarınız ilgi çekici değil


Gönderilerinizin bu kadar ilgi görmemesinin bir diğer nedeni de başlıkların yeterince ilgi çekici olmamasıdır.


Bir kullanıcı gönderinize geldiğinde, onunla etkileşime geçerse kendisi için değerli bir şey olacağını bilmek ister. İlgi çekici bir altyazınız varsa bu, kullanıcıları gönderinize bakmak ve etkileşimde bulunmak için daha fazla zaman harcamaya ikna edebilir.


Altyazı yazarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:


İlginç ve göz alıcı emojiler kullanmak.


Takipçilerinizin yanıt vermesini gerektiren sorular sormak.


Gönderinizle alakalı alıntılar veya şarkı sözleri kullanmak.


Kullandığınız metinle yaratıcı olun.


Nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz, hedef kitlenize sorabileceğiniz soruların bir listesini beyin fırtınası yaparak oluşturmayı deneyin. Örneğin, tırnak sanatı malzemeleri satan bir hesabınız varsa, "Son zamanlarda yaptığınız en iyi güzellik DIY projesi nedir?" diye sormak, insanların konuşmasını ve deneyimlerini Instagram'da bu konuyla ilgilenen diğer kişilerle paylaşmasını sağlayabilir.


Başlıklarınızda 'promosyon' veya 'satış' gibi kelimeler kullanmaktan kaçının çünkü bu genellikle kullanıcıları uzaklaştırabilir. İnsanların sadece bir satış konuşması değil, kişisel gibi görünen gönderilerle etkileşime geçme olasılığı daha yüksektir.


Akılda tutulması gereken bir diğer husus da başlığınızın uzunluğudur. Çok uzunsa, insanlar yazının tamamını okuma zahmetine girmeyebilir. Altyazılarınızı kısa ve tatlı tutmaya çalışın, ancak yine de bir yumruk oluşturun.


3. Düşük Kaliteli Gönderiler


Gönderilerinize çok fazla etkileşim alamamanızın bir başka nedeni de bu gönderilerin kalitesinin diğerleri kadar iyi olmaması olabilir.


Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir:


Kötü görüntü düzenleme araçları kullanmak


Kötü ışıkta fotoğraf çekmek


Yalnızca sattığınız ürün veya hizmeti (hayatınızın diğer yönleri yerine) gösteren görseller yayınlayın.


Gönderilerinizin kalitesini artırmak için Instagram ile standart olarak gelenden daha iyi bir düzenleme aracı kullanmayı düşünün. Fotoğraflarınızın daha profesyonel görünmesini sağlamak için onları düzenlemenize yardımcı olabilecek birçok farklı uygulama var.


Akılda tutulması gereken bir diğer husus da yayınladığınız içeriğin türüdür. Tüm gönderileriniz ürünlerinizin veya hizmetlerinizin fotoğraflarından oluşuyorsa koca bir fırsat dünyasını kaçırıyorsunuz demektir.


Ürünün nasıl kullanıldığını gösteren fotoğraflar; hayatınızdaki diğer ilgi alanları ve hobilerle ilgili görüntüler (örneğin, yemek, seyahat); veya işletmede çalışırken çekilmiş eğlenceli sahne arkası görüntüleri yüklemeye çalışın.


4. Tutarsızsınız


Gönderilerinizin fazla ilgi görmemesinin dördüncü nedeni, paylaşımlarınızda tutarsız olmanızdır.


Kullanıcılar sizden her gün birkaç gönderi beklemeye başlarsa ve sonra birdenbire iki haftadan uzun bir süre hiçbir şey görmezlerse, muhtemelen hesabınızı tamamen unutacaklardır.


Hesabınızın başına bunun gelmesini önlemek için günde en az bir veya iki gönderi yüklemeyi deneyin. Bu, hesabınızın takipçileriniz için akılda kalmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda Instagram topluluğunun aktif bir üyesi olduğunuzu gösterecektir.


İçeriğinizi önceden planlamak için Sprout Social'ın Instagram zamanlama aracını da kullanabilirsiniz. Bu şekilde, meşgul olduğunuzda veya tatilde olduğunuzda bile her zaman yeni gönderilerin yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.


5. Gölge yasağı


Gönderilerinizin fazla ilgi görmemesinin son nedeni, gölge yasağı yaşıyor olmanız olabilir. Gölge yasaklama, Instagram'ın bir kullanıcının gönderilerinin platformda daha az görünür olmasını sağlamak için kasıtlı olarak erişimini kısıtlamasıdır.


Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gerçekleşebilir:


Diğer kullanıcıların gönderilerini beğenmek veya yorum yapmak için otomatik araçlar kullanmak,


Spam veya uygunsuz içerikle ilişkilendirilen hashtag'lerin kullanılması


Platformda çok aktif olmak.


Gölge yasağı yaşadığınızı düşünüyorsanız, bunu denemek ve düzeltmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Birincisi, Instagram'ın hizmet şartlarından herhangi birini ihlal etmediğinizden emin olmaktır.


Eğer ihlal ediyorsanız, bu muhtemelen gölge yasağına yol açacaktır. Bunu aşmak için, gönderilerinizde kullandığınız hashtag'ler konusunda daha seçici olmayı deneyin. Gönderinizin ne hakkında olduğunu açıklayan bir sürü etiket eklemek yerine (ör. #travel-seyahat), yalnızca her bir gönderiyle alakalı etiketler ekleyin (ör. #italy-italya).


Gölge yasağını aşmaya çalışırken kaçınılması gereken bir başka şey de diğer kullanıcıların gönderilerini beğenen veya yorum yapan otomatik araçlar kullanmaktır. Bu hizmetler Instagram'ın hizmet koşullarına aykırıdır, bu nedenle çok sık kullanıyorsanız hesabınızın gölge yasaklanmasına neden olabilirler.


Bu ipuçlarından hiçbiri işe yaramazsa, Instagram'da paylaşım yapma sıklığınızı azaltmayı düşünebilirsiniz.


Bu ters etki gibi görünebilir, ancak aslında paylaşımlarınızla çok zorlayıcı veya uygunsuz olmadan topluluğun aktif bir üyesi olduğunuzu göstermenin iyi bir yoludur.


Harekete Geçin


Artık Instagram gönderilerinizin beğenilmemesinin beş nedenini bildiğinize göre, harekete geçmenin ve bazı değişiklikler yapmanın zamanı geldi!


Bu ipuçlarını takip ederek, takipçilerle etkileşim kuran ve onları etrafta kalmaya teşvik eden başarılı bir Instagram hesabına sahip olma yolunda ilerleyeceksiniz.
Göreceğiniz üzere bu işin sihirli bir değneği veya bir yazar olarak kısa sürede büyümenin özel bir sırrı yok. Ben bana bu yolculukta başarı sağlayan yolları size kısaca özetledim. 

Sizde bu ipuçlarını ve uyguladığım bu formülü direk kopyalayın.






Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.