Ana içeriğe atla

Medium'dan Yapılan Ödemeler İçin Büyük Güncelleme - 2024

Medium çok büyük değişiklikler yaptı. 1 Ağustos 2023'de yeni sistemi tüm dünyada kullanıma sundular.


Kısa bir hatırlatma: Medium Partner Program (MPP), yazarların ödeme alma şeklidir. Medium Partner Program (MPP)'ye katılırsınız, eğer bir Medium ücretli üyesi, yani Medium'da sınırsız hikaye okumak için ayda 5 dolar ödeyen biri (Bu tutar Türkiye için Halen 18,9 TRY), hikayenizi her okuduğunda sizde para kazanırsınız.

Çalışmanızı okuyan daha fazla üye = Medium Partner Program (MPP')den daha fazla para kazanmak demektir.


İşte geçen gün Medium'dan duyurulan büyük değişiklikler ile ilgili benim tespitlerim:


Medium Partnerlik Programını (MPP)'yi 12 ülkeye daha açıyorlar.


Bu inanılmaz bir şey. Çünkü uzun süre sonra; Brezilya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Cebelitarık, Macaristan, Hindistan, Lihtenştayn, Malezya, Malta, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yazarlar artık yazıları için para kazanacakları için çok mutluyum. 


Tüm yazarlar para kazanmayı hak ediyor! Medium'un yıl sonuna kadar 50 ülkeye daha yayılacak olması beni daha da heyecanlandırıyor. 


Çünkü 1 Ağustos itibari ile olmasa da 2024 yılı itibari ile 50 ülke daha ekleneceğini açıkladılar. Bu eklenecek 50 Ülke arasında Türkiye'nin de kesinlikle olacağını düşünüyorum.


Medium'a ve Stripe'a attığımız 100'lerce e-mail ve yorumun karşılıksız kalmayacağını düşünüyorum.


Medium Partnerlik Programına Katılmak ve Para Kazanmak İçin Yeni Şartlar Neler?


Önceden Medium Partnerlik Programına (MPP)'ye katılmak için 100 takipçiye ihtiyacınız vardı. 


Bu benim için her zaman olumlu olmuştur. YouTube'un da bilenleriniz vardır. Buna benzer bir şartı ve gereksinimi var -- videolarımdan para kazanmama izin verilmeden önce 1.000 aboneye ve 4.000 izleme saatine ihtiyaç duymuştum.


Bu arada, bunu geçmişte oluşturmak Youtube'da benim 6 ayımı almıştı! Medium'da ise 3 gün içinde 100 Aboneye ulaşmıştım. 


Bir topluluk oluşturmak için zaman ayıran kişileri ödüllendirmek ve çabuk zengin olan yazarları azaltmak istemeleri mantıklıydı.


Ancak, bu gereksinimi spam yapmak her zaman çok kolaydı. Takibe karşılık takip gruplarına katılabilir, 100 anlamsız takipçi edinebilir ve Medium Partnerlik Programına (MPP)'ye sorunsuz bir şekilde katılabilirdiniz.


Artık her şey değişiyor: 1 Ağustos 2023 itibari ile Medium Partnerlik Programına Türkiye'den veya Dünyanın neresinden başvurursanız başvurun 100 takipçiye ihtiyacınız yok, ancak büyük değişiklik şu; Artık Medium Partnerlik Programına Katılmak için ödeme yapan aylık veya yıllık bir Medium üyesi olmanız gerekiyor. 


Bu aslında Türkiyeden katılan yazarlar için büyük avantaj ve halen dünya ortalamasına göre çok düşük bir rakam. Diğer tüm ülkeler 5$ ödüyorlar.


Açıkçası ilk başta buna çok kızmıştım! Medium'da yazmak ve bir şeyler paylaşmak için para ödememize gerek olmamasını her zaman sevmişimdir. 


Medium'a tek kuruş ödemenize gerek kalmadan %100 hikaye yazabilir ve para kazanabilirsiniz. 


Şimdi, yeni Medium Partnerlik Programı ile üyelerinin herhangi bir para kazanmadan önce ayda 5 dolar veya 18,9 TRY ödemeleri gerekecek.


Ancak biraz araştırdıktan ve 2 yıllık Medium yazarlık geçmişimi sorguladıktan sonra ben de bu fikre katıldım. 


Aşağıdaki nedenlerden dolayı bana da artık mantıklı geliyor:


1. Bir topluluk oluşturma mekanizması


Şimdi, sadece bu potaya para koyan insanlar bu potadan para kazanabilecekler.  10K Medium takipçisi olan ve inanın Medium'a üye olmadan her ay 500$ kazanan yazarlar tanıyorum. Düşünsenize bu yazarlar Medium'da başka yazarların makalelerini okuyamıyorlar ve sınırlı kullanıcılar. Her ay sadece 2 makele okuma sınırları var.


Medium platformunun misyonunu sürdürmesine ve platformdaki diğer yazarlara yardımcı olmak için ayda 5 dolar (18,9 TRY) katkıda bulunmaya hazır değilseniz, belki de platform için doğru yazar değilsinizdir.


2. Bağlılığı ödüllendirin


YouTube şartını hatırlıyor musunuz? 


HİÇ para kazanmaya başlamadan önce ; İlk önce çok fazla video çekmemiz ve zanaatımızı gerçekten göstermemiz gerekiyordu. 


Sonuç olarak YouTube, kendini gerçekten YouTube'a adamış insanlarla dolu ve bu yüzden başarılı kanalların çoğunun kalitesi belirli bir düzeyin üstünde. 


Bu işler sadece birkaç dolar kazanmak için sıradan bir heves değil. 


YouTube'da para kazanmak istiyorsanız, kendinizi gerçekten ama gerçekten çok çalışmaya adamalısınız. Bence ücretli bir gereklilik eklemek Medium'da da benzer bir şeyi hedefliyor.


Artık yazma konusunda ciddi olan - 5 doları (18,9 TRY) bir yatırım olarak gören - daha fazla insanın platforma gireceğini düşünüyorum. 


Yeni katılan 12 Ülkeyi ve yıl sonunda da eklenmesi planlanan 50 Ülkeyi'de düşününce, ne kadarlık büyük bir yazarlık hacminin platforma katılacağını ve Medium'da başarılı yazar olmanın daha da kıymetli olacağı bir süreç çok yakın.


Bir çok yazımda belirttiğim gibi Medium'da güzel günler çok yakın. Halen üye olmadı ve yazmaya başlamadıysanız çok şey kaybediyorsunuz. 


Eğer nereden başlayacağını bilmiyorsanız. Her makalemin sonunda paylaştığım yeni başlayanlar için hazırladığım okuma listesini inceleyin.


3. Spam/AI (Yapay Zeka) engeli


Önceden, 100 kolay takipçi edinmek ve yapay zeka kullanarak rastgele viral olmak çok kolaydı. 


Medium'da makaleniz Viral olursa ve belirli bir okunma sayısının üstüne çıkınca, makalenin okunma oranlarına ek olarak 500$'a varan ek bonus ödemeleri alırsınız. 


Şimdi, sadece küçük bir güncelleme ekleyerek, insanların içerik üretmek ve bunu yaparak para kazanmak için spam / bot sistemleri kurması daha zor olacak ve bunun önüne geçecekler. Tabi ki bu yapmak hala mümkün ama daha zor olacak.


4. Zorunlu değil


Medium'u sevmemin pek çok nedeni olduğunu söylemiştim ve bu nedenlerden yalnızca birisidir, Medium Partnerlik Programı (MPP). 


Ben yazarlık yeteneğimi bu platform sayesinde keşfettim ve burada çok fazla yorum ve geri dönüş alarak yeni tecrübeler edindim. 


Burada makalelerimden oluşan ücretsiz bir portföy geliştirdim. Burada ücretsiz bir kitle oluşturdum. 


Kısacası, MPP'nin bir parçası olmasaydım bile Medium'da olurdum. O yüzden hep söylüyorum. Anlattığım metodları yaparak halen Medium Partnerlik Programına katılmadıysanı bile yazmaya başlayın ve sürekli devam edin.


Aylık 5 dolar (18,9 TRY) ödemek isteyip istemediğinizden emin değilseniz? Buna değip değmeyeceğini bilmiyor musunuz? 


Boş zamanlarınızda biraz yazmanız, denemeniz, bir topluluk oluşturmanız, diğer tüm avantajlardan yararlanmanız ve sonra bunun değerli bir değiş tokuş olduğunu gördüğünüzde Medium Partnerlik Programına (MPP)'ye katılmanız ve ayda 5 dolar (18,9 TRY) ödemeniz için sizi engelleyen hiçbir şey yok.


Medium'da Yazarak Para Kazandığımız Algoritma da Değişiyor.


Daha önce, çok sayıda insan makalenize tıklarsa, viral olma olasılığı daha yüksek olurdu. 


Viral == para. 


Şimdi ise durum daha karmaşık. 


Daha uzun okuma süreleri, sizi zaten takip eden kişilerin o makaleyi okumayı seçmeleri ve bir makaleyi alkışlamaları, vurgulamaları veya yorum yapmaları ile birlikte ödüllendirilir. 


Ayrıca, o makale Boost edilmişse bir kazanç bonusu da alırsınız.


Temel olarak, artık tıklama == para değil, etkileşim == para.

 

Bu benim için kişisel olarak ÇOK heyecan verici. Benim için her zaman hedef kitlem için yazıp yazmamak arasında gidip geliyorum - yani sizin gibi bu makaleyi okuyan insanlar için! 


Sadece Medium'da Başarının Sırlarını içeren yazılar mı yazmaya devam edeyim yoksa her telden o gün canım ne isterse onu mu yazayım? 


Medium gibi platformlarda, viral olmaya, sınırları aşmaya ve oluşturduğunuz kitle olan takipçileriniz için  ÇOK sayıda insana ulaşan makaleler yazmaya daha fazla teşvik ediliyorsunuz. 


Ben buna kitle-algoritma ikilemi diyorum.


İdeal olarak, sevdiğiniz, kitlenizin ilgisini çeken ve algoritmaya uyan şeyler hakkında yazdığınız da mutlu bir Medium yazarlık yolu bulmayı başarırsınız. Ancak bu her zaman kolay olmuyor.


2021'den bu yana Medium'un algoritma tarafına doğru eğildiğini söyleyebilirim. 


Bu yüzden bu kadar çok tıklama tuzağına düşmüş yazının içerisinde, halen iyi iş çıkardığımı görüyorum.



Bu arada ben de bu sorunun bir parçasıydım! Örneğin, para hakkında yazmayı sevmiyorum, ancak benim için iyi performans gösteren şey buydu, bu yüzden bu konuda yazdım. En çok okunan makalelerin hep Online Para Kazanmak, 2023 Online İş Önerileri gibi tavsiyeler veren makaleler oldu. Kitleme yazmak için bu tarz yazdığım çok fazla makalem olmuştur.


Kısacası, Uzun süredir, Medium yüksek miktarda, düşük değerde makaleleri teşvik etti.  Çünkü insanların tıklama eğiliminde olduğu türden şeyler hep bunlar oldu. Maalesef biz bu şekilde yapmak zorunda kaldık.

Görünüşe göre bu değişiyor!


Açıkçası, %100 demek için çok erken, ancak iyi performans gösteren hikayeleri ödüllendirecekler gibi görünüyor - tıklanan, okunan ve alkışlanan, yorum yapılan makaleler kazandıracak.


Bu da hedef kitlenizin, yani sizi takip edenlerin ilgisini çeken yazılar yazdığınızda ödüllendirileceğiniz anlamına geliyor. Ama aynı zamanda makaleye iyi tepki veren yeni kitlelere ulaştığınız için de ödüllendiriliyorsunuz.


Sonuç olarak,  okuyucularım için yazdığım hikayelerin iyi sonuç vereceğini bilmek ve eskiden para kazanmak için yazdığım tıklama tuzağı hikayelerin artık teşvik edilmediğini görmek beni heyecanlandırıyor.


Yönlendirme (referral members) ile Ücret Kazanmak Artık Yok

Benim için tek dezavantajı bu. 😢


Tavsiye programını sevdiğimi biliyorsunuz. Bunu iki nedenden dolayı seviyorum: 


Topluluğu teşvik ettiğini düşünüyorum çünkü daha fazla insanın Medium'a kaydolması için teşvik ediliyorum, bu da herkes için bir kazanç sağlıyor. 


Ayrıca her ay güvenebileceğim sabit gelirde bir miktar para olduğu için de sevinirdim.


Zaman zaman düşüşler olsada iyi kötü hep bir referans üyeden gelen ödemeler olurdu.


Ama artık yok. Bu yönlendirmeler, abone Medium üyesi olarak kaldığı sürece para kazanmaya devam edecek, ancak yenilerini kazanamayacaksınız.


Medium bunun nedenini şöyle açıkladı.

"Bu yöntem Medium'a yeni okuyucular çekmedi... 

Medium'da yazmayı ve okumayı kolaylaştırmak yerine zorlaştırdı. 

Günün sonunda, çok az kişi bu bağlantılar aracılığıyla üye oldu. 

Bu yüzden bu bütçeyi yazarları takipçileri için yazmaya teşvik etmek için yeniden kullanıyoruz."


Ayrıca, en sevdiğim Medium yazarlarından birisi bu referans linkler ile üye kazanma sistemi için şunu söyledi: "Tüm bu aptal 'buraya katılın' bağlantıları Medium'u bir piramit zinciri (network marketing) ile para kazanma sistemi ve şeması gibi gösteriyor." 


Peki Ne Yapmalısınız?


Tamam, çok fazla değişiklik oldu! İşte size biraz. ev ödevi veriyorum:


Yazmaya başlayın ve Medium'da zaman geçirin. Başarılı yazarları inceleyin. Başlık metodlarını ve hikaye anlatım metodlarını detaylıca gözlemleyin. 


Ücretli bir Medium üyesi olun (gücünüz yetiyorsa! Yetmiyorsa, kitlenizi ücretsiz olarak oluşturmaya devam edin).


Belirli bir kitle edindikten sonra ücretli üye olabilirsiniz.


Bir Niche edinin, Kitleniz okuyucularınız hakkında düşünün.


Sizden ne yazmanızı istiyorlar? Bunu onlara nasıl verebilirsiniz? Uzmanlığınız nerede parlıyor?


Hâlâ trafik alan tüm eski makalelerinizi gözden geçirin. Referral link ile 1 Eylüle kadar ye i üye gelmesine vesile olursanız, üyelere ek ödeme getirmeden Medium'da referans üye bedelini almaya hak kazanabilirsiniz. 


Ne düşündüğünüzü lütfen bana bildirin! İletişim sayfasındaki yerlerden veya iletişim formu üzerinden iletişime geçebilirsiniz.


Hiç bir soruyu yanıtsız bırakmıyorum.


Peki Ne Yapmamalısınız?


Sistemle oynamaya çalışmayın. Bakın, Medium insanları sadece önemsedikleri şeyleri yazmaya teşvik etmek için çok çalışıyor. 


Eminim algoritmayı kandırmanın yolları vardır.  Ama bunu yapmayın. Ben de diğer her alanda bulduğum gibi mutlaka açık noktaları bulacağım. Fakat ne kendin kullanacağım ne de sizlere bunları yazacağım. 


Kaliteli yazalım ve iyi bir okuyucu kitlesi edinelim.  Önemsediğimiz şeyleri yazmak hepiniz için daha kolay olacak?


Diğer insanların sistemi nasıl kandıracakları konusunda endişelenmeyin. 


Diğer insanların nasıl hile yapmaya çalışacağını tahmin etmeye çalışmanın cazip olduğunu biliyorum, ama dürüst olmak gerekirse, bu zaman kaybı. 


Her zaman hile yapanlar olacaktır. 


Önlerinde ne kadar engel olursa olsun, işi düzgün bir şekilde yapmak için bir saat harcamaktansa hile yapmanın bir yolunu bulmak için üç saat harcamayı tercih eden insanlar her zaman olacaktır. 


Bunun yerine, kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın. 


Harika yazılar yazabilirsiniz! Bir kitle oluşturabilir ve Medium tarafından fazlası ile ödüllendirilebilirsiniz! 


Sonuç olarak, çok sayıda değişiklik var. Pek çok kişi Medium'un ne kadar "değiştiği" konusunda genellikle şımarık davranıyor, ancak bence Medium da diğer sosyal medya platformları kadar gerektikçe ve tadında dönüyor. 


En azından Medium bunu ne zaman yapacağını ve ne yaptığı konusunda bizi bilgilendirecek kadar dürüst ve şeffaf. 


ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME : Yakın bir süre önce Medium Türkiye olarak Discord yazar topluluğu kurduk. Sadece bir haftada içinde 40'dan fazla amatör ve profesyonel yazarlar olarak bir araya geldik.
Yazmaya dair her şeyi toplulukta yazıyoruz. Okuduğumuz kitapları, yazarken dinlediğimiz şarkıları önerdiğimiz kanallarımız dahi var. Sen de yazmaya bizim kadar tutkuluysan topluluğa katılmak için buraya tıkla.




Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.