Ana içeriğe atla

Mükemmel Medium Makalesi Nasıl Yazılır?


Medium'un en iyi yazarlarını inceleyerek öğrenilen dersler


Medium'da yazmanın bir sanatı vardır. Daha önce başarılı olan yazarlar bocalarken, nispeten yeni ve deneyimsiz yazarlar gelişebilir. Bu durum birçok kişinin dijital çağda yazarlık yapma umudundan vazgeçmesine neden oluyor.


Ancak, biraz sabır ve pratikle, hemen hemen herkes Medium'da belli bir düzeyde başarı elde edebilir. 


Aşağıdaki yazma ipuçları, geçtiğimiz yıl Medium'daki en iyi yazarlar üzerinde yaptığım çalışmaya dayanmaktadır.


Her yazar benzersiz becerilere sahip olsa da, neredeyse tüm üst düzey yazarların paylaştığı birkaç ortak özellik var (platformda mücadele eden yazarlar tarafından nadiren kullanıldığını görüyorum). 


Bu özellikler tutarlı bir şekilde uygulandığında mükemmel Medium makaleleri ortaya çıkıyor.


1. ABARTMA - KISA ve ÖZ YAZ


Bilgili yazarlar, birçok okuyucunun zamanlarını titizlikle koruduğunun ve kısa ama bilgilendirici içerikleri tercih ettiğinin farkındadır. 


Bir konu hakkında söyleyecek çok şeyiniz varsa, taslağınızdaki temel çıkarımları damıtmaya odaklanın ve bu konuları ayrı makalelere bölmeyi düşünün. Makaleler uzun olabilir, ancak bir makalenin uzunluğunu artırmak genellikle okuyucunun içeriğinizi incelemesini artırır.


Makalenizin hangi bağlamda okunduğunu aklınızda bulundurun - okuyucularınızın yarısı makalenizi küçük ekranlı bir mobil cihazda görüntülemekte ve birçoğu içeriği gözden geçirmektedir.


Medyum'un kendi verileri 7 dakikanın altındaki makalelerin ideal olduğunu göstermektedir.


Medium okuyucuları, diğer yayınlara kıyasla daha kısa paragraflar ve daha fazla beyaz alan bekleme eğilimindedir.


2. KİŞİSELLEŞTİRME


Okuyucular kişiselleştirilmiş içerik ister. Karmaşık bir şeyi açıklıyorsanız, diyagramlar kullanmayı veya özel grafikler eklemeyi bekleyin. 


Kodlama hakkında yazıyorsanız satır içi veya blok kodlama kullanmayı düşünün. Kendi yayınınız için yazıyorsanız, tüm makalelerde tutarlı görseller, logolar ve markalar kullandığınızdan emin olun.


▹Okuyucularınızın ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için içeriği kişiselleştirmek ince bir yöntemdir, ancak okuyucularınıza önem verdiğinizi göstermenin etkili bir yoludur.


Birden fazla konu hakkında yazıyorsanız, makalelerinizi farklı yayınlarda yayınlayın. Belirli bir temadaki makalelerinizi sürekli olarak alan yayınlar yoksa kendi Medium yayınlarınızı oluşturun.


3. FORMAT


Medium'un izin verdiği tüm biçimlendirme seçeneklerine aşina olun. Medium tarafından küratörlüğe uygunluğu etkileyebilecek içerik biçimlendirme ile ilgili kuralları incelemek de önemlidir.


Alkış almanızı garanti edecek tek bir biçimlendirme stili yoktur. 


Ancak Medium'da okuyucuların alışık olduğu makale başlıkları/alt başlıkları, madde işaretleri veya numaralandırılmış listeler kullanmak gibi ayrıntılar vardır.


Medium genellikle oldukça kısıtlayıcıdır ve kullanıcıların makalelerini yalnızca küçük bir ölçüde özelleştirmelerine izin verir. 


Bu nedenle, içeriğinizi öne çıkarmak, yankı uyandırmak ve nihayetinde okuyucuyu bir sonraki Medium okumasında içeriğinizi seçmeye ikna etmek için fazladan zaman harcamaya değer.


Küçük ama benzersiz özellikler uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir. Bu nedenle en küçük biçimlendirme ayrıntıları zaman ayırmaya değer. 


Semboller ve özel karakterler, tutarlı bir şekilde planlanmış makale yayınlama zamanları ve hatta düzgün bir şekilde büyük harfle yazılmış makale başlıkları, birçok yazarın göz ardı ettiği küçük biçimlendirme değişikliklerine örnektir.


4. SES


Bir yazar olarak sesinizi geliştirmek çok önemlidir. Medium'un en iyi yazarları, benzersiz yazı seslerini geliştirmek, kişisel deneyimlerini paylaşmak ve okuyucularla bağlantı kurmak için zaman harcıyor. Bu özgünlük, en iyi makalelerin çoğunun ardındaki sırdır.


Etkileyici yazılar üretmek için en derin korkularınızı veya geçmiş travmatik deneyimlerinizi paylaşmanıza gerek yok. Ancak okuyucuların yazılarınızdan sizi ya da hayatınızı daha iyi tanıdıkları hissiyle ayrılmalarını hedeflemelisiniz.


Hem profil açıklamanıza hem de makalelerinizin sonuna kişisel bir biyografi ekleyin. Bu, hakkınızda bir veya iki satır kadar basit olabilir. Ancak okuyucular için hangi perspektiften yazdığınızı bilmek güzeldir.

Benim yazılarımın sonuna koyduğum yazı ve link aşağıdaki gibidir. 

 

Medium'daki en iyi yazarlardan bazılarının yazılarına baktığımda, neredeyse her zaman adlarını içerikleriyle eşleştirebiliyorum.


5. HEDEFLER


Medium'da neden yazdığınızı anlamak için zaman ayırın ve net hedeflere ulaşmaya odaklanın. Bazı yazarlar Medium'a yaratıcı bir uğraş keşfederken ekstra para kazanmak için gelir. Diğerleri ise aktarılabilir bir hayran kitlesi oluşturmak istiyor. 


Hatta hiçbir başarı beklentisi olmadan sadece çalışmalarını paylaşan birçok yazar da var. Tüm bu nedenler gayet iyi! Ancak hedeflerinizin ne olduğunu kendinize hatırlatmanız ve belirlediğiniz plana sadık kalmanız ve diğer insanların yaptıklarıyla raydan çıkmamanız önemlidir.


Örneğin, öncelikle eğlenmek için yazıyorum, ancak ücretsiz bilgilendirme kılavuzları oluşturmaktan, insanların internete ve dijital içeriğe daha iyi erişmelerine yardımcı olmaktan ve geçmiş kontrolleri yapmaktan da keyif alıyorum. 


Medium ile ilgili herhangi bir eğitim materyali yazmak, makalelerimin seçilmeyeceğini garanti ediyor, ancak bu sorun değil çünkü amacım boş zamanlarımda ücretsiz içerik oluşturmak. Bu işi geçimimi sağlamak için yapıyor olsaydım veya gelirimin herhangi bir kısmı için Medium'a güveniyor olsaydım, muhtemelen bu stratejiyi yeniden gözden geçirirdim!


Birçok yazar okunma, görüntülenme, hayran sayısı, kürasyon oranı veya aylık kazanç gibi istatistiklere takıntılı hale geliyor. 


Ancak şunu unutmamak gerekir ki, bir başkası hayranlara kafayı takmış olsa da, sizin amacınız internetin daha geniş kitlelerine ulaşmak veya danışmanlık işiniz için potansiyel müşteriler yaratmaksa, hayranlar için endişelenmeye değmeyebilir.









Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.