Ana içeriğe atla

Medium'un Yeni Algoritması Gelirlerimi Nasıl Etkiledi?

Ağustos 2023 -Medium değişikliklerinin gelirim üzerine etkisini görmek için bu ay hiç yazı yazmadım.

Sonuçlar tahminimden çok daha kötü. Takip eden okuyucularım çok iyi bilirler, Medium’da çok sıra dışı denemeler yaparak farklı stratejilerin, Medium okunma ve gelirleri üzerine etkilerini sürekli olarak araştırıyorum.


Ağustos 2023 itibari ile Medium şimdiye kadarki en büyük güncellemesini duyurdu. Artık Medium’da yazdığınız yazılardan para kazanabilmeniz için, okunma ve görüntülenme oranlarınızın yanı sıra, alkışlanma ve yorum alma gibi okuyucularınız ile oluşturduğunuz etkileşimlerinde önemli bir faktör olacağını açıkladılar.


Medium Türkçe hesabım henüz çok yeni ve bu testi yapmaya çok uygun olmayacağı için çok büyük bir risk alarak Medium İngilizce hesabım üzerinden bir test yapmak istedim.


Ağustos 2023 başından bu yana, yani algoritma değişikliğinin aktif olduğu tarihten bugüne Medium’da hiç bir yazı yazmadım.


Düşüş oranının olacağını çok iyi biliyordum. Bunu Medium İngilizce hesabım üzerinden gerçmişte yine yaklaşık 6 ay boyunca neredeyse her gün yazı paylaşırken, birden test etmek amacıyla aniden yazmayı kestiğimde gördüğüm sonuçlar ile acı bir şekilde daha önce tecrübe etmiştim.


O yüzden aslında gelir kaybını ve beni bir kaç adım geriye çekeceğini bile bile yine de etkisinin ne kadar büyük olacağını görmek istedim.


Peki sizce ne oldu?


Sonuç tam bir hayal kırıklığı arkadaşlar. An itibari ile Medium İngilizce hesabımın bu ayki geliri aşağıda da göreceğiniz üzere sadece 1.40$ — :)

medium upcoming earnins screen
Source: screenshot by Author


Sizce sonuçlarını bildiğim halde bunu test edebilecek ve dolar olarak gelir kaybedecek kadar riski nasıl alabiliyorum? Sizce ben DELİ MİYİM?


Yazılarımı bir süredir okuyan bir okuyucum veya takipçim iseniz kesinlikle deli olmadığımı bildiğinizi tahmin ediyorum.


Eğer bana bir cümle ile “Medium’da yazarak para kazanmanın yollarını” sorarsanız.


Medium’da ikinci kez bunu bizzat test ederek deneyimleyen birisi olarak;


Sorunuza yanıtım şu olur.


NE KADAR EKMEK, O KADAR KÖFTE

 

Peki ben Medium İngilizce sayfamda yazı yazmadığım ve gelir kaybı olarak görünen 2 haftalık süre boyunca sizce ne yaptım.


İlk olarak mediumturkiye.com alan adını satın aldım. Daha sonra bu alan adımı Medium’da kurduğum Türkiye Yayın ‘a bağladım.


Seri bir girişimci olarak bana göre yeni bir start-up başlattım.


Yayını açalı henüz bir hafta bile olmadan her gün aramıza en az iki yazardan başvuru talebi geliyor.


Çok kısa sürede çok büyük bir aile olacağımızdan hiç şüphem yok.


Hedefimiz; Aramıza katılan değerli yazar arkadaşlarımızın da desteği ile birlikte 1 yıl içinde 10K takipçi sayısına ulaşmak.


Yayınlarımda ve Medium’da hedeflediğim amaç ;


Sadece benim değil, emek ve zaman harcayan herkesin Medium’dan gelir elde etmesi ve kazanmasıdır.


Bu yüzden 2 yıl boyunca öğrendiğim her detayı okuyucularımla , eski ve yeni tüm yazar arkadaşlar ile paylaşmaktan gurur duyuyorum.


Aslında Medium’da yaptığım bu deneme ile yaptığım ne idi;


Kendi param ile kendi zamanımı satın aldım.

 

Medium İngilizce hesabım bu süre zarfında biraz gelir olarak kayıp yaşamış olabilir. Fakat düzenli olarak geçmişte yazdığım yazılarım halen ciddi şekilde okunmaya devam ediyor ve bu sayede sürekli takipçi sayım artıyor.


Aylık toplam okunma sayım ortalama 5K dolaylarında seyretmeye devam ediyor.


Sadece kısa bir süre düzenli yazı yazmaya başlayarak tekrar kazançlarımı hızlı şekilde yükseltebileceğimi biliyorum, çünkü bunu daha önce de test ettim.


Ayrıca bu süreçte zamanım büyük kısmını Medium Türkiye sayfama kaydırdığım için oradan 1 haftada 10$’a yakın gelir elde ettim.


Bir çok yazım halen ödeme duvarında olmadığı halde sadece 5–6 yazı ile bu gelir elde ettim.


O yüzden geçmişte yazan bir yazarsanız ve Medium’da yazmaya ara verdiyseniz tekrar başlayarak hiç bir şey kaybetmeyip aksine çok büyük değerler kazanabilirsiniz.


Çünkü Medium düzenli yazmaya başladığınız ve bunu sürdürdüğünüz sürece size hemen ödeme yapıyor. Ödemeler 2. ve 3. yazınızdan sonra bir kaç gün içinde 4–5$ seviyesine rahatlıkla ulaşabiliyor.



Özet Olarak;

Medium’da yazmaya devam ettikçe ve bunu tekrarladıkça para kazanmamanız mümkün değil. Ben bir online girişimciyim.


Benim için bir işe başlamak kararı almak için şu yeterli oluyor.

 

Eğer alın teriniz ile bir işten 1₺ yada (1$) kazanabiliyorsanız, o işe sımsıkı sarılın.


Çünkü yaptığınız şeyi ne kadar çok tekrarlarsanız o yönde daha çok gelir elde edebilirsiniz.


Ben 3 tane yazı ile Medium’da Türkçe olan yeni hesabım ile 2 günde 5$ elde edebildiysem.


Sonucu şöyle yorumluyorum.


Eğer “Medium’da bir ayda 30 makale yazarsam ne kadar kazanabilirim?” Daha sonrada, onun sonuçlarını gördükten sonra, kendime şunu soracağım acaba “Medium’da 1 ayda 60 makale yazarsam ne olur?”


Merak etmeyin, eğer size yazmak ve denemek zor geliyorsa, ben bunu da yeni hesabımda deneyeceğim ve size sıfırdan başarmanın ne kadar kolay olduğunu detayları ile anlatacağım.


Dikkat ederseniz Medium’da ki 2 yıllık aktif İnglizce hesabım üzerinden size ahkam kesip yazılarımı oradan yazmıyorum. Bu büyüme serüvenini sadece 1 haftadır Medium Partner Programına üye ve neredeyse sıfırdan başlamış bir hesap ile yapıyorum.





Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.