Google Adsense’den şimdiye kadar en fazla aylık olarak 4.800₺ (200$) kazanabildim. Eminim ki eğer bloğuma biraz daha fazla zaman ayırabilirsem her ay 20.000₺ (800$–1000$) gibi paralar kazanabileceğimden hiç şüphem yok.
İnternette her gün onlarca websitesi ve blog yazıları okuduğunuzu tahmin ediyorum. Ziyaret ettiğiniz websitelerinin bir çoğunda Google veya benzer sağlayıcıların reklamları gözünüze çarpmıştır.
Bu reklamları gördüğünüz websiteleri, ziyaret ve tıklanma oranlarına bağlı olarak her gün çok ciddi kazançlar elde ediyorlar.
Lütfen bundan sonra ziyaret ettiğiniz haber, blog vb. tüm siteleri bu yönde bir gözlemleyin. Kazançlarını bir bilseniz dudaklarınız uçuklar.
300.000₺ — 500.000₺ (12.000$-20.000$) gibi aylık gelirler onlar için artık çok normal.
Şöyle düşünebilirsiniz, Youtuber’lık video içeriği , Blogger’lıkta internette yazılar yazarak içerik üretmektir.
Youtube’da reklam altyapısı olarak Google Adsense kullanıyor. Websitenizde yayınlanan reklamlardan para kazanmak içinde yine Google Adsense’e başvuru yapıyorsunuz.
Youtube’da videolar paylaşarak Google Adsense’den her ay 100 Binlerce ₺ (onbinlerce dolar) para kazanan içerik üreticilerinin olduğunu hepimiz biliyoruz fakat websitesinde içerik üreterek yazılar yazarak yine Google Adsense’den reklam geliri olarak benzer paraları kazananları o kadar göz önünde görmüyoruz.
İnanın websitelerinin ve kişisel blogların bir çoğuda Youtube’a benzer miktarlarda aylık reklam ödemeleri alıyorlar. Bu bloglar, video yerine sadece yazılar yazarak yine çok büyük kazançlar elde edebiliyor.
Biliyorsunuz internette klavyenin omurgası yok ve herkes her şeyi yazıyor ve sallıyor.
Okuyucularım ile bir güven bağı oluşturduğumu tahmin ediyorum fakat Google Adsense ile sadece İngilizce bloğumdaki, ortalama kazançların ne olduğunu görebilmeniz için aşağıda sıralı olarak geçen yılın iyi getiren 4 aylık ödemesini gösteren ekranı paylaşmak istiyorum. Dikkatinizi çekmek isterim, bu sadece bir tane bloğumun Google Adsense’den gelen reklam ödemesidir.
Bence Bloggerlık ve Online Yazarlık, Pasif gelir elde etmenin, internette bir girişim/iş başlatmanın en kolay yollarından birisi olabilir.
Eski okuyucularım bilirler, hobi amaçlı ve günlük hayatımındaki önceliklerimi etkilemeyecek düzeyde part-time olarak fakat disiplinli şekilde bir çok platformda düzenli olarak non-fiction (kurgusal olmayan) tipte yazılar yazan birisiyim.
Kimine göre blogger’ım kimine göre de online bir yazarım.
5 yıllık bloggerlık yolculuğumdaki kendi araştırmalarım ve tespitlerim sonucu kısa sürede, bir çok kişi için başarı sayılabilecek Medium’da 5K takipçi sayısına çok yakın olan ve her ay düzenli olarak gelir elde edebilir hale geldim.
İncelemek isterseniz; Medium İngilizce Sayfam
Edindiğim tüm tecrübelerimi, başarı ve başarısızlıklarımı, tüm şeffaflığı ile yeni başlayan veya eski yazılarından para kazanma arayışında olan amatör ve profesyonel yazarlara aktarmaya çalışıyorum.
Herhangi bir eğitim, danışmanlık vb. satmak için uğraşmadan, bildiklerimi karşılık beklemeden paylaşıyorum.
Çünkü asıl olarak, kazançlarımı websitelerime yapılan ziyaret ve reklam tıklamaları ile Google Adsense’den kazanıyorum. Ayrıca Medium’daki yazılarıma da sizlerden gelen yorum ve alkışlar sonucu Medium’dan para kazanıyorum.
Çok az zaman harcayarak bu şekilde pasif bir gelir kaynağı elde etmekte beni inanılmaz motive ediyor. Muhtemelende şimdi ektiğim tohumların meyvelerini bundan 5 yıl gibi bir süre sonra çok daha fazlası ile alacağım.
Bunlara ek olarak, ciddi bir emek ve zaman harcayarak Medium’da 2 yıllık geçmişimde kazandığım tüm tecrübeleri kaleme aldığım “Medium’da Sıfırdan Zirveye Para Kazanma” e-kitabımı ücretsiz olarak dağıtıyorum. İnanın bu kitabı instagramda 50₺ (2–3$) satsam, haftada rahatlıkla 300–500₺ (15$–30$) kazanabilirim. Ama ben bu kitabı satmak yerine prestij kazanmak için bedava dağıtıyorum.
Gelin şimdi Wordpress altyapısı ile yönettiğim bloğumdan Google Adsense kullanarak nasıl ödeme aldığımı ve Wordpress’e bu altyapıyı yönetmek için ne kadar para harcadığımı detayları ile inceleyelim.
Yazının sonuna geldiğinizde, sizde benim gibi girişimci iseniz ve bu işteki potansiyeli ($) gördüyseniz muhtemelen Wordpress altyapılı bir profesyonel blog kurmak isteyeceksiniz.
WordPress ile ücretsiz olarak bloğunuzu dakikalar içinde oluşturup gerekli şartları sağladıktan sonra da Google Adsense’den para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Garanti ediyorum, Google reklamları yayınlayarak bloğunuzdan çok ciddi paralar kazanabilirsiniz.
Yukarıda benim gibi 9–5 işin tam zamanlı işinin zirvesine ulaşmış ve global kurumsal bir şirketin yurtdışı operayonuna bağlı üst düzey çalışanının, eşi ve çocuğu ile geçirdiği vakitlerden arta kalan sürelerde, kolayca Google Adsense’den ne kadar kazançlar elde edebildiğini gördünüz.
Başka bir yazımda da belirtmiştim, Google Adsense gelirleri benim bir yıl boyunca, tüm Spotify, Youtube Premium, Medium Yıllık Ödemelerim, Disney+, Amazon Prime, Hepsi Burada Premium, Gforce Now ve aklınıza gelebilecek tüm platformlara olan üyelik bedellerini ve 10'a yakın web sitelerinin alan adı + hosting ödemelerini çok rahatlıkla karşılıyor.
Google Adsense’in ortalama yıllık getirisi 20–30K dolaylarında diyebiliriz. Bloglarda yazdıkça daha çok, yazmadıkça da daha az kazanç geldiğini düşünebilirsiniz.
Ben bloggerlıktan elde ettiğim gelirleri, yeni alan adları almak ve yeni internet girişimlerime başlamak için harcıyorum.
Siz tercihinize göre ister telefon alırsınız, isterseniz tablet alırsınız yada evinizin doğalgaz, elektrik faturalarını ödersiniz. Orası artık size kalmış.
Eğer yan değilde, ana gelir kaynağı olarak tam zamanlı olarak blogger olmak istersenizde, tahmin ediyorum ki her ay 20.000–30.000 ₺ (12.000$-20.000$) gelirleri çok rahat elde edebilir ve ortalama olarak mütevazi yaşayan bir ailenin geçimini sağlayabilirsiniz.
Wordpress’in kullanımı çok kolay, yeni başlayan amatör yazarlar ve Bloggerlar için inanılmaz avantajlıdır.
Ancak ücretsiz versiyonu; profesyonel izlenimden uzak olmak, zda olsa her an silinme tehdidiyle karşı karşıya kalmak, sınırlı paylaşım hakları, güvenli olamamak ve otoriteyi sınırlamak gibi nedenlerle bu işe ciddi olarak bakan profesyonel blogger ve yazarlar için tercih edilmemelidir.
Ücretsiz versiyonlarını kullandığınız zaman, bu sitelerin uzantı adları aşağıdaki gibi görünecektir.
örnek.wordpress.com
Tahmin edeceğiniz üzere bu bedava altyapıları kullanmanız, ziyaretçilerinize profesyonel olmayan bir izlenim verecektir.
Özellikle kişisel markanızı oluşturmak, influencer olmak, tasarımlarınızı satmak, markalarla iş birliği yapmak veya işinizi rakiplerinizden farklı kılmak istiyorsanız, kesinlikle en baştan bu altyapıların profesyonel versiyonları ile en baştan biraz maliyeti göz önünde bulundurarak bu sürece girin ve ücretsiz versiyonlardan uzak durun.
Eğer illa ücretsiz olarak başlamak istersenizde mutlaka işinize ve amacınıza özel bir (.com) uzantılı bir alan adı satın alarak kendi blogunuzu oluşturabilirsiniz.
Blog üzerinden markalaşmak veya e-ticaret yapmak isteyenler diğer blogger vb. platformlara hiç yönelmesinler ve kesinlikle en baştan WordPress.com’u tercih etsinler.
Çünkü Blogger gibi platformlar ve blog araçları, e-ticaret siteleri için bir altyapı sağlamaz.
Ancak WordPress ile tek bir e-ticaret eklentisi yükleyerek dakikalar içinde kendi çevrimiçi mağazanızı oluşturabilir ve verdiğiniz hizmet veya sattığınız ürünler için müşteri ve ziyaretçilerinizden ödemeler almaya başlayabilirsiniz.
WordPress ücretsiz bloglama hizmeti sunarken eğer Profesyonel olarak bakıyorsanız WordPress’den barındırma (hosting) hizmeti de satın almanız gerekir.
Kendi alanınızı WordPress’e kurmak ve .com tabanlı bir blog oluşturmak oldukça kolaydır ve teknik bilgi gerektirmez.
WordPress bloğunun en büyük avantajı, dilediğiniz gibi yöneterek özelleştirebileceğiniz bir sistem olmasıdır.
Profesyonel bir WordPress bloğu başlatmak için sadece 2 şeye ihtiyacınız vardır:
Kendinize ait özel bir Alan Adı ve Wordpress’ten size uygun bir paket satın almak
1. Alan Adı
Kişisel bloğunuz için mutlaka özel bir alan adı satın alın.
(Örnek: myblog.com)
Popüler alan uzantıları .com, .net, .org için yıllık ücretler 9,99$ ‘dan başlar. Yazıyı yazarken farklı v popüler olan alan adları sağlayıcıları hızlıca taradım ve (.com) alan adları için güncel yıllık ücretler 280–320₺ (8–12$) arasındadır.
Ben bir süredir Wordpress’e ek olarak Google Domains’i de, kullanıyorum. İlk alan adı alımınızda orası da bir miktar indirim veriyor. Orayada göz atmayı ihmal etmeyin.
Mesela godady ‘de aşağıda göreceğiniz üzere ilk alımda 70₺’ ye satıyor.
Dipnot olarak belirteyim;
Google’dan geçenlerde bir bilgi e-mail’i aldım ve Google Domains’in artık Squarespace’ devrolduğunu ilettiler. Bu mail geldikten sonra yine başka bir girişimim için Google Domains’den bir alan adı almıştım ve hatırladığım kadarıyla da Google Domains’in web adresi ve kullanıcı panelinin arayüzünün eskisinden farklı değildi. Belki bir süre sonra Squarespace’in kendi adresinden alım yapmak gerekebilir
Ben alan adı alırken, nereden alacağıma şuna göre karar veriyorum. Alan adımı hangi amaç ile hangi platform’un hosting altyapısını kullanarak yayınlayacağım.
Şöyle örnek vereyim.
onlineyazarakkazan.com bloğum arka planda Blogger altyapısı kullandığı için ve blogger’da Google’a ait bir hizmet olduğundan alan adımıda aynı admin panelinden yönetebilmek için bu alan adımı Google domain’den almıştım.
O yüzden yönetici panelinde domain’in otomtik olarak Google altyapısı kullanan Blogger’a bağlı olarak görülebiliyor.
Aşağıda ne demek istediğimi görebilirsiniz.
Genelde, Hosting ve Alan adı hizmetini aynı sağlayıcıdan alırsanız, DNS bağlantı ayarları vb. gerekli tüm ayarların çoğu otomatik olarak hazır halde geliyor ve süreç çok daha kolay yapılabiliyor.
Diğer bir örnekte Wordpress altyapısını kullandığım diğer başka bir bloğumda da en baştan alan adımı Wordpress üzerinden aynı paket ile satın alarak ilerledim.
Bunların tam aksine gokhanyalcuk.com bloğumun alan adı çok eski olduğu için hosting altyapısı Wordpress olmasına rağmen, alan adını çok önceleri başka bir hosting sağlayıcı üzeriden almıştım. Bu yüzden alan adımı DNS yarları yaparak Wordpress’e yönlendirdim.
Açıkçası ister alan adınız ile hosting sağlayıcınız aynı yer olsun veya farklı yerlerden alınmış olsun, sonuçta hepsi aynı amaca hizmet ediyor.
Web tasarım ve site yönetim işlerinden ne kadar anladığınıza bağlı olarak karar verin ve ilerleyin.
Bu arada ben Wordpress’e ilk başladığımda bana çok ciddi bir indirim sağlayan 25$ lık bir davet linki ile kayıt olup bloggerlığa başlamıştım. İlk yıl maliyetlerin yarı yarıya düştü diye hatırlıyorum.
Wordress’den yıllık paket aldığınızda alan adınızın ilk yılında ücret ödemeyeceğinizi de unutmayın. Profesyonel olaerak Bloggerlığa bağlamak için halen toplam yıllık maliyet olarak, en karlı olan sanırım Wordpress.
2. Wordpress Hosting / Barındırma
Satın aldığınız alan adındaki içeriğinizi yayınlamak ve blogunuzun 7/24 erişilebilir olmasını sağlamak için barındırma hizmeti de satın almalısınız.
Dünyanın en çok tercih edilen içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress hosting paketleri kişisel, premium, iş ve e-ticaret olmak üzere 4 farklı seçenekle sunuyor.
Ben kendi İngilizce bloğumda Wordpress Business Paketini kullanıyorum ve yıllık maliyeti 899 ₺’ ( 25–30$ )’ dır.
Bu rakam bazılarınız için yüksek gelebilir fakat İngilizce bloğumun yukarılarda paylaştığım ekran götüntüsündeki gibi zaman zaman aylık Google Adsense geliri 5.000 ₺ (250$) ’yi bulmaktadır.
O yüzden bu boyutta getiri sağlayan bir blog için 899₺ (30–40$) yıllık maliyet devede kulak kalıyor.
Ayrıca Wordpress’den bir paket aldığınızda alan adınız için ilk yıl ücrette ödemiyorsunuz ve Wordpress başlangıç desteği olarak size bunu hediye ediyor.
Buda nerden bakarsanız size başlarken 250–300₺ (8–12$) gibi bir avantaj daha sağlayacak.
Aşağıda Wordress’de alan adınızın bedava olacağını gösteren bilginin paylaşıldığı ekranı görebilirsiniz.
Benim kullandığım, Wordpress Business paketinin avantajları çok fazla.
Açıkçası en ucuz paketten başlayarak, hepsinin özelliklerini bire bir test ederek, zaman içinde bana en uygun paketi bulana kadar seviyeleri yükselttim. Öncesinde en z iki tane farklı hizmet sağlayıcı kullandım fakat Google Adense onayı almak için Wordpress inanılmaz güvenli bir platform ve 3 ay gibi kısa sırada Google Adsense onayı almamda büyük rol oynadığını düşünüyorum.
Bunu net şekilde söyleyebilme nedenim, Blogger altyapısı ile yönettiğim bloğum ciddi bir trafik almasına, kaliteli ve niş yazılar içermesin rağmen 8 aydır Google Adsenden 20 kere kadar red aldı. Vazgeçmeden sürekli başvurmaya devam ediyorum. Onay alana kadarda vazgeçmeyeceğim. Çünkü o bloğumun bana tek masrafı .com alan adıdır. Alan adı masrafınıda aynı bloğun Medium’daki sayfası oradan gelen kazançlar ile rahatlıkla karşılıyor.
Wordpress business paket, içerisindeki SEO özellikleri ve gelişmiş ayarlar sayesinde blog yazılarımı arama motorlarında üst sıralarda çıkartmamı sağlıyor.
Her yazımı yayınlamadan önce SEO skorunu 100 üzerinden görüp, hemen o an anahtar kelimeler, yazının başlığı ve alt başlıklarını alternatiler ile değiştirerek, yazımı yayınlamadan önce maksimum SEO skoru alabilecek şekile güncelliyor ve sonra yayınlıyorum. Genelde %80 üstü SEO uyumluğu skoru ile paylaşıyorum.
Ayrıca aşağıdaki gibi istediğiniz hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
WordPress hosting/barındırma; Çoklu dil yönetim paneli, teknik bilgi gerektirmemesi, profesyonel görünümü, sınırsız tema özelleştirmesi, kolay eklenti kurulumu, hızı, güvenlik katmanı, uygun fiyatı, SEO dostu ve responsive (mobil uyumluluk) ile avantajlar sağlar.
WordPress’den özel bir hosting/barındırma hizmeti satın aldığınızda, e-posta yönetimi, SSL sertifikası, SEO araçları, güvenlik ve içerik dağıtım ağı (CDN) vb. alabilirsiniz. Alan adınıza özel uzantılı e-mail adreside tanımlamak isterseniz, onunda yıllık olarak 130₺ civarı bir maliyeti var.
Ben 2 ayrı wordpress bloğum için 2 tane yıllık e-mail hizmetide kullanıyorum.
Sonuç
Wordpress’den alan adı ve hosting hizmeti alarak yönettiğim, bir websitem-bloğum için;
Alan adı, hosting, özel e-mail adresi olarak ortalama yıllık 1.000₺ (40–50$) gibi bir maliyet ile online işimizi işletiyor ve yılda maliyetinin 20–25 katı kadar gelir elde edebiliyorum.
Önceki yazılarımdan hatırlayanlarınız vardır, hep şunu bilir ve söylerim.
Eğer alın terinizle, zevk alarak yaptığınız ve 1₺ bile olsa para kazanabildiğiniz bir iş kurabilirseniz. O işe sımsıkı sarılın. Yaptığınız şeyi daha iyi kalitede ve sürekli olarak yapmaya devam edin. Bir süre sonra gelirleriniz orantısız şekilde artmaya başlayacaktır. Hem para kazanabileceğiniz hem zevk alarak yapabileceğiniz ömrünüz boyunca aradığınız iş tam olarak budur.
Gökhan Yalçuk