Ana içeriğe atla

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

a girl keep a few books between hands

Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum.

Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.


Her ne kadar şuan ki 9–5 işimi çok severek yapıyor ve global olarak başarılı bir kariyer sahibi olmama rağmen, okuma ve yazmanın gerçekten tam zamanlı bir iş olmasını isterdim. Belki de blogger ve online yazar olmamın arkasında halen bu gençlik hayalim yatıyordur.


Size kısaca şunu söylemek isterim, profesyonel bir kitap okuyucusu olarak 9–5 bir iş bulamazsınız. (En azından 2023 Eylül itibari ile henüz değil.)


Ancak çevrimiçi ve çevrimdışı kitap okuyarak çok iyi paralar kazanmak gerçekten mümkün.


Bu yazıda sizler için 18 farklı yöntemi, sadece kitap okuyarak para kazanabileceğiniz şekilde detaylıca listeledim.


Bunlardan bazıları oldukça basit, bazıları alışılmadık, ancak sonuçta hepsi kitap okuyarak para kazanmanızı sağlayacaktır.


Kitap okuyarak para kazanmanın yollarını aşağıdaki gibi 4 ana kategoriye ayırdım:


1. Sosyal medya üzerinden kitap okuyarak para kazanmak
2. Serbest Çalışarak
3. İnceleme ve Yorum Yaparak
4. Kitap Kulübü Oluşturun


Sosyal Medya için Kitap Okuyarak Para Kazanın

Kitap okuyarak para kazanmanın en standart ve eğlenceli yollarından biri; kitap okuduktan sonra başkalarını belirli kitapları okumaları veya okumamaları konusunda etkileyebileceğiniz bir sosyal medya profili ve sayfası oluşturmaktır.


Başlamak için ihtiyacınız olan tek şey sosyal medya profilinizin olmasıdır. İlk başta kitap satın almanıza bile gerek yok — kitapları ücretsiz okumak için bir yakınınızda bulunan bir kütüphane için kart yeterli olacaktır.


İşte sosyal medyayı kullanarak ve sadece kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarından birkaçını aşağıda sizler için sıraladım.


1.Video olarak okuduğunuz kitaplar ile ilgili düşüncelerinizi TikTok’ta #BookTok ve #BookTokTurkey hashtag’leri ile yayınlayın.


TikTok kötü bir şöhrete sahip, ancak aslında Amerika’daki okuryazarlık oranlarını artırıyor. Ben şahsen sevdiğim pek çok BookTok kitabı okudum;


İyi haber şu ki BookTok kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarından biri.


İşte nasıl çalıştığı. Bu süreç, video formatındaki kitap incelemelerine benzer.


Önce TikTok’ta bir hesap oluşturun. Bunun kitap incelemeleri hakkında olduğunu açıkça belirtin. Hangi tür kitaplardan hoşlandığınızı açıklayın.


Ardından, kitapları incelemeye başlayın. Bu biraz düşünmeyi gerektirir — videolarınızı nasıl öne çıkarabilirsiniz?


Düşünceli, güvenilir bir Bookfluencer olarak nasıl itibar kazanabilirsiniz?


Gerekli koşulları sağladığınızda TikTok creator’a katılın. 2021'de Cait Jacobs, TikTok’un içerik oluşturucu fonunun size 1.000 görüntüleme başına yalnızca 2 ila 4 sent kazandırdığını, bu nedenle sadece bir dolar kazanmak için 25.000 ila 50.000 görüntülemeye ihtiyacınız olduğunu belirtmişti.


Bununla birlikte, sponsorluklar da kazançlı ve potansiyel bir gelir kaynağıdır.


Videoyu bir kez oluşturun, ardından paranızın karşılığını en iyi şekilde almak için üç video kanalında da (Instagram, Snapchat) çapraz yayınlayın. Biraz zaman alabilir ama bu şekilde kitap okuyarak bir süre sonra ciddi şekilde paralar kazanabilirsiniz.


2. Kitap okuyarak para kazanmak için bloğunuzda yorum yazın.


Bloglar kitap okuyarak para kazanmanın harika bir yoludur.


Video içeriğinden daha az zahmetli bir metotdur. Bu nedenle kitap okuyup incelerken haftada bir veya iki kez bloğunuzda gönderiler paylaşabilir ve bu şekilde yavaş yavaş bir kitle kazanabilirsiniz.


İlgi çekmeye başlamak ve kitle edinmek biraz zaman alabilir, ancak kitapları gerçekten seviyorsanız, onları zaten okuyorsunuz, sadece incelemelerinizi Goodreads yerine (veya ona ek olarak) kendi web sitenizde yayınlayın. Bu arada eğer bloğunuz yok ise Goodreads’de kitap incelemeleri yazmak için iyi bir alternatiftir.


3. Medium’da, okuduğunuz kitaplar hakkında yazılar yapın.


Medium’un yazarlarına aktif ve düzenli olarak ödeme yaptığı bir algoritması vardır. İşleyiş şekli, ödeme yaparak üye olan bir Medium üyesi gönderilerinizi okuduğunda, Medium size ödeme yapar.


Bu yöntem ile aylık üyelik ücretinizin bir kısmını veya benim gibi çok daha fazlasını Medium’dan kazanabilirsiniz. Unutmayın Medium’da daha fazla görüntüleme + daha fazla alkış + daha fazla yorum = daha fazla paradır.


Kitap eleştirilerinizi eğer Medium’da İngilizce yazıyorsanız “Books Are Our Superpower” isminde popüler olan bir yayında yayınlayın, kitlesi çok sağlam olduğu için kitap yorumları ve eleştirileri çok fazla etkileşim görüyor. Bu sayede de Medium’dan, okuduğunuz kitap ile ilgili yazarak para kazanın.


Bu gerçekten harika bir yöntem çünkü çok basit. Reklam görüntülemelerinden para kazanmak için herhangi bir SEO yapmanıza gerek yok.


Kendi web sitenizde yazmanıza bile gerek yok. Sadece kitap okuyarak ve düşüncelerinizi yayınlayarak para kazanmaya başlayın.


4. Podcast yayınla.


Podcast’ler, kitap okuyarak para kazanmak için BookTok’a benzer şekilde çalışır, ancak hem sesi hem de yüzü kaydetmek yerine sadece sesiniz olur.


Bir yardımcı sunucu veya DIY bulun. Okuduğunuz kitaplar hakkındaki son düşüncelerinizi konuşma olarak kaydedin ve Spotify, Apple Podcast vb. bir platformda paylaşın. Dinlenme başına ve bir süre sonrada gelecek olan sponsorluklar aracılığıyla para kazanın.


Şu anda çoğu podcast reklamlardan para kazanmıyor, ancak podcast’iniz büyürse, Patreon desteği almak, bonus içerik satmak veya bir podcast şirketiyle bir tür özel anlaşma yapmak için kitlenizden yararlanabilirsiniz.


5. Satış ortaklığı (Affiliate Link) bağlantılarını kullanın.


Satış ortaklığı bağlantıları tüm yöntemleri kapsıyor, ancak kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarından biri olarak onlara kendi kategorilerini verecek kadar büyükler.


Satış ortaklığı bağlantılarını kullanarak, sadece kitap okuyarak nasıl para kazanabileceğinizi aşağıda sıralıyorum.


  1. Öncelikle, Bookshop.org (benim favorim) gibi bir satış ortaklığı programına katılın.
  2. Sonra bir kitap okuyun.
  3. Kitabı Bookshop.org’da bulun.
  4. Blogunuzda, podcast’inizde, sosyal medya gönderinizde veya bülteninizde takipçilerinize önerilerde bulunun.
  5. Birisi tavsiyeniz sayesinde o kitabı satın aldığında, satıştan %10 kazanırsınız. Hepsi bu kadar.


İşte bu kadar! Son derece ölçeklenebilir — tek bir satışla hemen birkaç dolar kazanabilirsiniz ve ardından platformunuz büyüdükçe daha fazla kazanacaksınız.




Serbest Çalışarak


Ya yepyeni bir sosyal medya profili edinmek istemiyorsanız?


Ya da üç ay sonra ilk reklam geliriniz geldiğinde ya da ilk sponsorunuz geldiğinde değil de hemen bugün ödeme almak mı istiyorsunuz?


Kariyer değiştirmeyi veya ek iş yapmayı düşünün.


Serbest işler veya gerçek işler, kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarından bazılarıdır.


Artıları: Hemen para kazanırsınız.


Eksileri: Okuduğunuz kitaplar üzerinde fazla kontrolünüz yoktur.


İşte seçenekleriniz. Kitap okuyarak para kazanmak için hem tam zamanlı, hem de daha gündelik, kullandığın kadar öde işlerini aşağıda sıralıyorum.


6. Sesli kitapları anlatın.


Aramızda kim bir sesli kitap okuyucusunun tatlı sesini duymamıştır ki?

İyi haber şu ki, eğer kendinize ait iyi bir ses tonunuz varsa, sesli kitap anlatıcısı olarak büyük talep görüyorsunuz.


Kitapları yüksek sesle okuyarak para kazanabilirsiniz.

Eğlenceli gerçek: Sesli kitaplar (özellike özet olanlar) giderek daha popüler hale geliyor.

Son 10 yılda, sesli kitap okuyan ABD’li yetişkinlerin oranı iki katına çıktı. Bu yüzden hiç kimse Audible (Amazon) için kitap okuyarak para kazanmanıza şaşırmamalı.


İşte birkaç örnek yükleyebileceğiniz, sözleşme alabileceğiniz ve kitap okumak (ya da seslendirmek) için ödeme alabileceğiniz iki program.

Amazon’un/Audible’ın programı olan ACX ile telif payı veya bitirilen saat başına ücret modellerini seçebilirsiniz.

Findaway Voices da benzer bir programdır. Ücretler Audible ile benzerdir.

Kaydolabilir, örnekler yükleyebilir ve aksanınıza veya canlılığınıza göre platforma seçilebilirsiniz.

Eğer İngilizce seviyeniz yeterli ise ikisini de yapmanızı tavsiye ederim.


7. Dilbilginize güveniyorsanız editör olun.


Bu hem bir kariyer seçeneği hem de serbest bir seçenektir. Ne kadar eğitim aldığınıza bağlı olarak, tam zamanlı editörlük işlerine başvurabilir veya Upwork veya Fiverr gibi bir platformda işinizi yayınlayabilirsiniz.


Düzenleme hem dilbilgisel düzeltmeler hem de daha yapısal veya gelişimsel düzenleme olabilir. Bu, kitap okumak için para kazanmanın harika bir yoludur çünkü aslında zanaatınızı da güçlendirecektir.


8. Edebiyat ajanı (yetenek avcısı) olun.


Bu bir kariyer seçeneği. Bana sorarsanız kitap okuyarak para kazanmanın çok romantik bir yolu. En iyi, gözden kaçmış el yazmalarını seçmek, okumak ve onları parlatmak sizin işiniz.


En sevdiğiniz kitapların her birinin arkasında, sizden çok önce ona inanmış bir edebiyat ajanı var.


Eğer doğru niteliklere sahip değilseniz, işe bir stajla başlamanızı tavsiye ederim. Yoğun bir şekilde ağ kurmaya başlayın, çünkü işiniz doğru insanları tanımaktır. Yayıncılık sürecinin içini ve dışını anlayın. Sonra da yayınlanmamış olsalar bile kitap okumak için para alın.


9. Kitapları çevirin.


Birden fazla dil mi biliyorsunuz?


Bu harika bir haber — İngilizce, Almanca, İspanyolca veya başka bir dilde kitap okuyup çevirerek para kazanabilirsiniz.


Başlangıç düzeyinde Almanca ve İngilizce kitaplar okumayı seviyorum. Bu yüzden diğer dillerdeki eserleri benimle paylaşmaya yardımcı olan çevirmenlere de çok minnettarım.


Alternatif olarak, başka bir dildeki kitapların redaksiyonunu da yapabilirsiniz. FlexJobs, Fiverr, Upwork, Babelcube ve Ulatus gibi yerler bu tür işleri aramak için iyi yerlerdir.


Bu, işe olan tutkunuza bağlı olarak bir kariyer veya sadece bir iş olabilir.


10. Kitapları düzeltin.


Bu tam zamanlı bir kariyer olabilir, ancak daha yaygın olarak bir yan uğraştır. Bence kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarından biri bu çünkü bir düzeltmen geldiğinde kitap genellikle daha cilalanmış ve yayınlamaya daha hazır hale gelmiş oluyor.


Editörler ham materyalle uğraşmak zorundadır, ancak düzeltmenler sadece en küçük hataları ararlar.


Eleştirel bir göze ve kafanızda her zaman aktif bir dilbilgisi denetleyicisine ihtiyacınız var, ancak bu şekilde kitap okuyarak para kazanmak mümkün.


11. Kitap kapakları tasarlayın.


İyi tasarım içgüdüleriniz var mı?


Belki de bir grafik tasarımcısısınız?


O zaman bu sizin için kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarından biri.


Kitap okuyacak, ana duyguyu nasıl aktaracağınızı düşünecek, bir kitap kapağı tasarlayacak ve sonrasında da paranızı alacaksınız.


Burada her iki yöne de gidebilirsiniz — serbest çalışabilir ya da kitap kapağı tasarımcısı olarak şirket içi işlere başvurabilirsiniz.


Her ikisi de kitap okuyarak para kazanmanın harika bir yolu olacaktır.


Yine, bu sürecin ilerleyen aşamalarında neredeyse yayına hazır bir kitabı okuyabileceksiniz. Bunun yazar için de büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum.


Kapağınız kitabın başarısında en etkili faktörlerden birisidir.



İnceleme ve Yorum Yaparak


Üçüncü yönteme geçelim: para karşılığında yorum göndermek. Bu muhtemelen en basit yöntemdir çünkü sadece üç adım içerir:


  • Bir kitap okursunuz
  • Düşüncelerinizi kaleme alırsınız
  • Daha sonrada size önereceğim beş platformdan birine gönderirsiniz.

Bum, işte kitap okuyarak para kazandınız. Bu muhtemelen kitap okumak için en kolay yoldan 200 dolar kazanmanın en hızlı yoludur.


Muhtemelen Kirkus Reviews gibi tipik yerlerin kitap okumak için ödeme yaptığını zaten biliyorsunuzdur, işte kitap okuyarak para kazanmak için en iyi olduğunu düşündüğüm beş duyulmamış beş platform daha.


12. Booklist.


Bir kitabı neden beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz hakkında 150 ila 175 kelime yazabilir misiniz?


Konuyu tanımlayabilmeniz ve ideal bir okuyucu kitlesi önerebilmeniz gerekir. Eğer öyleyse, bu sizin için olabilir. İşte bazı örnekler.


Bunların her biri için size 15 dolar ödüyorlar.


Başvurmak için kütüphane ile ilgili bir okuldan mezun olmanıza gerek yok, sadece kitaplara ve kütüphanelere aşina olmanız yeterli.


13. The US Review of Books.


Bu daha çok kariyerinizin ilerleyen dönemlerinde ücretli bir kitap okuyucusu olarak üstesinden gelebileceğiniz serbest bir pozisyondur. Bir özgeçmiş, örnek çalışma ve en az iki profesyonel referansla editörle iletişime geçmeniz gerekecektir.


İncelemenizin 250–300 kelime uzunluğunda olmasını, bir özet ve kitaptan ek bilgiler içermesini istiyorlar.


Örneklere buradan göz atabilirsiniz. İncelemeler ücretli, ancak tam olarak ne kadar olduğunu söylemiyorlar.


14. Reedsy.


Reedsy biraz daha farklı işliyor. İncelemeler için size ödeme yapmak yerine, bahşiş kazandığınızda kitap okumak için ödeme alırsınız. Temel olarak, bir inceleme yazıyorsunuz, siteye gönderiyorsunuz ve bekliyorsunuz.


Eğer bir okuyucu yorumunuzu beğenirse, size 1, 3 ya da 5 dolar bahşiş verebilir.


15. Bookbrowse.


Bookbrowse inceleme göndermek için bir başka harika yerdir. “Mütevazi bir ödeme” vaat ediyorlar ve normalde hakemlerine ayda bir inceleme atıyorlar.


Ayrıca başvurunuza bazı örnek incelemeleri okumuş olarak ve en az 300 kelimelik birkaç kaliteli örnekle gelmenizi istiyorlar.


16. Çevrimiçi Kitap Kulübü.


İlk incelemeniz için aslında hiç para kazanmayacaksınız — sadece size ücretsiz bir kitap gönderilecek.

O kadar da kötü değil, değil mi?


Ancak ilk örnek kitabınızdan sonra, ücretli kitap inceleme fırsatları için uygun olacaksınız. Kitap incelemesi başına 5 ila 60 dolar arasında kazanabilirsiniz.


Başvurmanıza gerek yok — sadece e-posta adresinizi girin ve kaydolun. Yaklaşık bir dakika içinde kaydolup ücretsiz bir kitap alabilirsiniz.


Daha sonrada, bir saat içinde üyeliğinizi onaylamanız ve 14 gün içinde bir inceleme göndermeniz gerekiyor.



Kitap Okuyarak Para Kazanmanın Diğer Yolları


Bence sona bıraktığım iki yöntem halen harika.


Ancak bu yöntemler kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarının yukarıda yazdığım kategorilerine tam olarak uymuyorlar. Bu nedenle en sona bıraktım ve ayrı olarak anlatacağım.


17. Ücretli bir kitap kulübü oluşturun.


Bunun için sadece arkadaşlara (veya bir sosyal çevreye) ihtiyacınız var.


Bir kitap seçin, sosyal platformlarda biraz sesinizi çıkartın, süreci organize etmek için takipçilerinizden/üyelerden küçük bir ödeme talep edin ve bir kitap kulübü kurun.


Bir çok yabancı yazar, yerel kitap kulüplerine üyelik bedeli için ayda 5 dolar ödüyorlar.


Bunun iyi harcanmış bir para olduğunu düşünüyorum. Ayda bir kez dostlarınla bir akşam geçirip bir kitap hakkında konuşabilirsiniz.


Bu sizi zengin yapmaz ama kitap okuyarak para kazanmanın harika bir yolu çünkü gerçekten sevdiğiniz ve okumaktan heyecan duyduğunuz kitapları okuyacaksınız. Ayrıca, takipçileriniz ile okuma kulübünüzde buluşabileceksiniz.


18. Okumanız için size ödeme yapan uygulamalara katılın.


“Okumak için para kazanmanızı” sağlayacak bir uygulama. Kulağa umut verici geliyor!


Bu bulabildiğim tek “oku ve para kazan” uygulamasıydı.


Çalışma şekli öncelikle bir kitap okumanız, daha sonra Booksta.club ’da bir sınava girmeniz ve ardından puanınıza göre Booksta paraları kazanmanızdır.

Booksta jetonlarının değeri 5 dolar/jeton.


Sitede coin’in gerçek USD’ye çevrilip çevrilemeyeceği ya da “Blockchain platformunda para birimi olarak kullanılmaya başlandığında” coin’in değerinin ne olacağına dair bir tahmin olup olmadığı konusunda bazı karışıklıklar var.


“Blockchain” kelimesini her gördüğümde kuşkulanıyorum, ancak kuşkularımın sizi engellemesine izin vermeyin!



Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En İyi Yolu (Henüz) Yok

Hayallerimde bir gelecek ütopyası var. O gelecekte istediğim kitapları rahatça okuyor ve bu sayede geçimimi sağlıyorum. Ancak henüz o ütopyada değiliz. Günümüzde kitap okuyarak para kazanmanın başlıca en iyi yolları şunlardır:


  • Sosyal medyada içerik yayınlamak
  • Editörlük, tasarım veya redaksiyon gibi serbest işler almak
  • Ücretli platformlara yorum gönderme
  • Ücretli bir kitap kulübü kurmak veya yeni uygulamaları denemek gibi diğer birkaç seçenek

Belki bir gün benim ütopyam var olur. O zamana kadar, umarım bu makale kitap okuyarak para kazanmanın en iyi yollarını bulmanıza yardımcı olur.


Not: Yazıya aldığım yöntemlerin bir kısmını uygulayabilmeniz için İngilizce içerik üretmeniz gerekmektedir. Fakat yöntemlerin bir çoğunu Türkçe kitaplar okuyarak ve hakkında yazılar yazarakta kullanabilirsiniz.

Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.