Ana içeriğe atla

Medium'da Türkçe Yazarak Nasıl Rekor Ödeme Aldım.

 

Bu yazıda, Medium’da Türkçe yazmaya başladıktan sonra ilk ayımda ne kadar kazandığımı tüm şeffaflığı ile paylaşacağım.


Medium’da Türkçe yazarak para kazanmak çok mu zor?

Son zamanlarda takipçilerimden gelen en popüler soru buydu.

Buna ek olarak,

Medium’da para kazanmak için Türkçe mi yoksa İngilizce mi yazmalıyız?
Medium’da hem İngilizce hem Türkçe yazmayı planlıyorum, ilk önce hangi dilde yazarak başlamalıyız?

 

İlk defa okuyanlar için öncelikle kim olduğum ve neden bunları paylaştığım sorusunu çok kısa yanıtlayacağım.


Daha sonra da tüm detayları ile adım adım Medium’da Türkçe hesabım ile ilk ay ne kadar kazandığımı sizlerle paylaşacağım.


Medium’da 2 yıldır İngilizce olarak yazıyorum ve bana göre başarı sayılabilecek şekilde 4.3K takipçiye sahip, düzenli olarak dolar kazandıran kurgusal olmayan (non-fiction) türde yazılar yazan bir yazarım.

İncelemek İsterseniz: Medium İngilizce Bloğum


Genellikle, “Online Entrepreneurship”, “Blogger”, “Leadership”, “Life”, “Life Hacks”, “AI”, “Tech”, “Make Money Online” konularda fakat aklıma gelen herhangi bir konuda da yazılar yazmayı seviyorum. Mesela hapşırık kaç km hızla gider. :) Bunu ingilizce olarak yazdım.


En Çok Sorulan Soruya Kısa Yanıt: Medium’da amacınız sadece stratejik olarak para kazanmak ise, yazacağınız her dil için Medium’da ayrı hesaplar açın.


Ben bunu bizzat tecrübe eden birisi olarak tek hesapta birden fazla dilde yazmayı doğru bulmuyorum. Nedenini diğer yazılarımda tüm detayları ile açıkladım.


Ayrıca yaklaşık 5 yıldır ayakta tuttuğum ve düzenli yazılar yazdığım bir İngilizce bloğum daha var.


Medium’da ki yazılarımı ilk olarak orada yayınlıyor. Daha sonra da canonical link kullanarak SEO uygunluğu ile Medium’a da yüklüyorum.


Bu sayede bir taşla iki kuş yani iki farklı noktadan gelir elde edebiliyorum.


İncelemek İsterseniz: İngilizce Bloğum


Medium haricinde olan ingilizce bloğumda en başlardan beri Google Adsense üyeliğim var. Sitemde İngilizce yazdığım için zaman zaman yazılarım Google trendlere girip günde binlerce ziyaretçi aldığı da olabiliyor.


Fakat dönem dönemde ziyaretçi sayılarımın 20–30’lara kadar düştüğü de oluyor.


Açıkçası 5 yıllık bloğumun Google Reklam gelirleri, Medium dahil tüm internetteki üyelik giderlerimi, Hosting depolama ve yaklaşık 10 tane (.com) alan adlarımın yıllık ödemelerine ek olarak Netflix, Spotify, Youtube Premium, Amazon Prime, Disney+ gibi platformlardaki tüm üyelik giderlerimi çok rahat ödüyor.


Üstüne düzenli olarak da her ay artan oranlarda reklam görüntülenmelerinden para kazandırıyor. 


Google Adsense'den şimdiye kadar en yüksek aylık olarak 4.800 ödeme aldım.


Onunda kazanç ve istatistiklerini önümüzdeki yazılarda paylaşmayı düşünüyorum.


Geçen süreçte; Fazlaca hatalar yaptığım ve birçok kez tüm emeklerimin çöp olduğu kötü tecrübeler edindim.


Eminim ki birçok Blogger’da benzer hataları yapıp düşe kalka belirli yerlere gelmiş ve başarılı olmuşlardır yada pes edip yolun başında vazgeçmişlerdir.


Benim Medium Türkçe sayfamı başlatma serüvenim, bir anlık kararım ile oldu.


Süreç şöyle başladı. Bir süredir, online yazarak para kazanmak ve Blogger’lık üzerine düzenli yazılar yazdığım şuan ziyaret ettiğiniz bloğumda, yaklaşık 8 aydır aktif ve düzenli olarak blogger’lık ve Medium yazarlığı ile para kazanmak hakkında tecrübelerimi paylaşıyorum.


İnanın bu kadar kısa sürede, ne Medium’da ki İngilizce sayfamdan nede 5 yıllık İngilizce bloğumdan böyle bir ziyaretçi trafiği ve etkileşim almadım.


Sitedeki iletişim formu üzerinden, her gün ortalama 3-5 tane soru geliyor. Okuyucularımın çoğu blogger’lık ve online yazarlık süreçlerinde problemler yaşıyorlar ve tecrübeli gördükleri için benim yardımıma ihtiyaç duyuyorlar.


Tamamını yanıtlıyorum. Sizinde soru ve öneriniz varsa çekinmeden yazın.


Online bir girişimci olarak bu süreçte hemen kendime şunu sordum. Neden web sitemdeki yazı arşivimi, Medium’da Türkçe Blog açarak orada da paylaşmıyordum.


Böylelikle çok daha büyük bir kitleye ulaşabilirdim. Karar verdikten 2 dakika sonra bir Medium Türkçe hesabı açtım ve Türkçe bloğumda paylaştığım ve en çok okunan yazılarımı oraya kopyaladım.


Medium partner üyeliğini Türkiye’den açabilmeyi bildiğim halde, ilk başta Partner programa bile başvurmadan yaklaşık 15 tane yazı paylaştım.


Daha önceki yazılarımda açıkladığım ve yıllar önce Medium’da ilk önce Türkçe yazmayı deneyen birisi olarak Medium’da Türkçe yazarak gelir elde etmek gibi bir amacım yoktu.


Medium Türkçe hesabımda öncelikli olarak prestij ve okuyucu kitlesi kazanmak için yazıyordum.


Diğer bir amacım da dolaylı olarak diğer Bloglarıma ziyaretçi trafiği çekmekti. Bu sayede Google Adsense gelirlerim yükselebilirdi.


Fakat Medium’da Türkçe yazmaya başladıktan bir süre sonra, Medium’da da okuyucularımdan private note veya yorum olarak sorular almaya başladım.


Soruların genellikle geldiği kitle, daha önce Medium’da bir süre yazıp daha sonra sıkılıp bırakmış yada Medium’dan kazanç elde edemediği için bir süre sonra yazmaktan vazgeçmiş çok değerli yazar arkadaşlarımızdı.


Açıkçası Medium maalesef sadece kaliteli yazılar paylaşarak kısa sürede para kazanabileceğiniz bir platform değil.


Şöyle düşünün, Medium bir şirket ve para kazanmak için aynı Youtube, Instagram, X (Twitter) gibi öncelikle olarak kendilerinin kazanç sağlayacağı şekilde ayarlanmış bir algoritmaları var.


Bunu kendi lehlerine uygun olarak sürekli güncelliyorlar.


Yazdığınız yazılarda anahtar kelimelerin seçimi, doğru yayınların tercih edilmesi, canonical link ayarları, SEO ayarları, başlık ve alt başlık seçimi vb. Medium’da yazdığınız yazılara ek olarak dikkat etmeniz gereken çok fazla noktalar var.


Daha sonra şunu düşündüm ve kendi kendime dedim ki; Medium’da 2 yıl boyunca İngilizce yazarak edindiğin 5K’ya yakın bir takipçi kitlem ve minimum 5K-10K aylık okunma sayılarına bağlı edindiğin düzenli bir gelirim vardı.


Peki bu edindiğin tecrübeler ile sıfırdan Türkçe yazarak Medium’da yeniden başarabilir miyim?
Diğer bir soruda, Medium’da güncellenen algoritma ile Türkçe yazarak para kazanabilir miyiz?


Bunu tüm okuyucularına tüm şeffaflığı ile göstermek istedim, çünkü yazarlar başlamaktan çekiniyorlar ve üyelik için verecekleri aylık 5$ veya 20TRY paranın çöpe gideceğinden korkuyorlar.


Bunun doğru olup olmadığını göstermek için, Türkçe hesabım için Medium Partner programına başvuru yaptım ve çok kısa sürede onay alarak, yazdığım eski birkaç yazıyı silip tekrar ödeme duvarının arkasına koyarak yayınladım.


Yeni yazdığım yazıları da direk ödeme duvarının arkasında yayınladım.


Medium Türkçe hesabım daha ilk ayında beklediğimden çok daha hızlı ve büyük bir başarı elde etti. Ben sadece Medium aylık üyelik bedelini çıkartsın, zarar yazmasın derken açıkçası geliri üyelik bedelini ikiye katladı.


Bu arada üyelik bedeli olarak 5$ ödedim. Çünkü Medium Partner başvurusu yaparken Almanya’da seyahat halinde idim.


IOS hesabımda da diğer Medium İngilizce hesabımın ödemesi bağlı olduğu için, aynı anda iki ödeme yapılamadığından dolayı, Medium’da web sitesi üzerinden üyelik yaptım ve 5$ ödeyerek üyelik başlattım.


İlk defa okuyan okuyucularımın tüm süreci bilmeleri adına azıcık uzatmış olabilirim.


Gelelim şimdi Medium Türkçe Bloğum’un ilk ayki gelir detaylarına ve en çok kazandıran yazıların istatistiklerine,


Bu arada 2 yıl önce gerek Medium’da be Bloğumda gerek Türkçe gerekse İngilizce yazı yazarken yazdıklarım toplam 500 kelimeyi zor bulurdu. Artık dur durak bilmiyor. Kendimi zor frenliyorum. Bana güvenin sizde yazdıkça daha çok yazacaksınız ve yazma yeteneğiniz çok hızlı gelişecek.


Aşağıda ekran görüntüleri ile birlikte kazançları şeffaf şekilde sizlere aktaracağım.


Önce kötü olanlar ile başlayacağım bu yüzden sakın ilerleyen bölümdeki kazançları görmeden okumayı bırakmayın.


Giderseniz, Medium yazarlık maceranız başlamadan bitebilir. :)



İlk Önce Sıfır Çeken Makaleler İle Başlayacağım,

Screenshot from Medium.com about page of story stats
Source: Screenshot by Author

Gördüğünüz gibi herşey güllük gülistanlık değil, çok beğenerek ciddi ekmek harcayarak yazdığınız yazılar sıfır gelir çekebiliyor.


Size tek söyleyeceğim bu sonuç moralinizi sakın bozmasın.


Ben bunu biraz balık tutmaya benzetiyorum. Denize 10 kere olta atarsınız 9'u boş gelir ama tam vazgeçerken son dakika bir tane büyük balık tutarsınız ve tüm emeğinizin karşılığını alırsınız.


O yüzden sürekli yazmaya devam edin ve ilk yazılarınızın sonuçlarına bakmadan ilerleyin.


Şimdi ne demek istediğimiz daha net açıklayım. Yukarıda sıfır çeken yazılarımı gördünüz. Gelin şimdide 0–1$ dolar arası para kazandıran makaleleri aşağıda inceleyelim.



Screenshot from Medium.com about page of story stats
Source: Screenshot by Author

7 Tane yazının getirdiği kazanç topu topuna 2.17$’ dır. Buna ek olarak 5 tanede sıfır çeken yazıları düşünürsek, açıkçası bu 12 tane yazının getirisi normalde Medium’da yazmaya yeni başladığınızda ilk 3–5 ay boyunca elde edeceğiniz ortalama kazanç miktarlarıdır.


Ama unutmayın ben Medim’da iki yıldır İngilizce olarak düzenli olarak yazıyorum ve 300'e yakın yazı paylaştım. Yazdığım yazılardan bazıları sıfır çekerken tek bir tanesinin 20–30$ gibi getirileri olduğunu defalarca tecrübe ettim. O yüzden tabiki vazgeçmeden paylaşamaya devam ettim ve sürekli vazgeçmeden devam edeceğim.


Gelin diğer yazıların yanı sıra bu ay viral olan bir makalemin ne kadar kazandırdığına bakalım.


Screenshot from Medium.com about page of story stats
Source: Screenshot by Author

Tamı tamına 6.34$ bugünün (05.09.2023) kur farkı ile tamı tamına 170₺ yapıyor.

İşte size büyük balık.


Diğer 12 yazının toplamı sadece 2.17$ iken tek bir yazının getirisi 6.34$.


Bir yazı ile Medium’a benim gibi 5$ üyelik bedeli ödüyorsanız, o halde 2 aylık Medium üyelik bedelini çıkartmış olduk.


Daha önce şunu çok iyi tecrübe ettim. Eğer bir yazı bu şekilde öne çıkıyor ve viral oluyorsa, uzun bir süre artan oranlarda kazandırmaya devam ediyor.


Önümüzdeki ayın kazançlarını değerlendirirken ne durumda olduğuna birlikte bakarız.


Şimdi gelelim son gelir kaynağımız olan Medium’un 1 Eylül 2023 itibari ile sonlandırdığı referansınız ile platformda üye olanlardan dolayı Medium’un size verdiği 2$’lık ödemeye.


Medium referansınız ile platfroma yeni üye kazandırdığınızda, 5$ üyelik Medium üyelik bedelinin 3$’ını Medium kendine alırken 2$’ını sizinle paylaşıyor.


Maalesef yeni yazmaya başladı iseniz artık bu şekilde gelir elde edemeyeceksiniz.


Benim 1 Eylül öncesinde referanslı bir üyem olduğu için Medium 2$ kazancı benimle paylaştı.


Aşağıda referanslı üyelerden gelen ödeme detayının olduğu ekranı paylaşıyorum.


Screenshot from Medium.com about page of story stats
Source: Screenshot by Author

Son olarak genel ve alt toplamı gösteren Medium’un bu ay gönderdiği ödemeyi görelim.


Screenshot from Medium.com about page of story stats
Source: Screenshot by Author

Toplam Ağustus ayı kazancı 10.52$ (282₺) ‘dır.

Sonuç

Ne yaparsanız yapın, hangi iş ile uğraşırsanız uğraşın, sürekliliğin başarının anahtarını öğrendiğinizde tüm hayatınız değişiyor. Ben bunu bana göre geç olan bir yaşta 30 yaşımdan sonra öğrendim ve o günden beri vazgeçmeden deniyorum.


Ne yapmak istediğinize karar verin ve başarıyı getirecek adımları sürekli tekrar edin. 


Eğer Medium’da başarılı olmak veya yazarak gelir elde etmek istiyorsanız. Anahtar kelime yine, SÜREKLİLİK ‘tir.


Sadece yazın ve tekrarlayın. Sonuçlarını çok geçmeden göreceksiniz.

Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.