Ana içeriğe atla

Medium Yayını Nedir ve Nasıl Yazı Gönderilir?

industry 4.0, dark fantasy, illustration


Medium yayınlarının listesini nerede bulabileceğinizi, Medium editörlerinin nasıl ödeme aldığını ve daha fazlasını öğrenin.


Kısa cevap: Medium yayını, bir veya daha fazla yazarın hikayelerinden oluşan temalı/temasız bir koleksiyondur. 


Tema herhangi bir şey olabilir . (kediler, yapay zeka, teknoloji vb.)


Medium’da ki çoğu yayın birden fazla yazarın gönderimine açıktır, ancak çok azı tek bir yazarın hikayelerini biriktirdiği kişisel bir yuva görevi görür.


Medium yayınlarının Medium’a ait olmadığını bilmek önemlidir. Bu yayınların sahibi, onları Medium’da yayınlayan kişilerdir.


Herhangi bir ücretli aboneliği olan Medium üyesi bir yayın oluşturabilir.


Genel olarak, yayınları seviyorum ve yeni başlayanlar için harika bir yazar aracı olduklarını düşünüyorum.


Medium’da bir yayına nasıl yazı gönderebilirim?


Bir yayına yazı göndermenin iki adımı vardır.


İlk olarak, bir yayın için yazar olarak kabul edilmeniz gerekir. Kabul edildikten sonra Medium’da o yayına yazınızı gönderebilirsiniz.


Yazar olarak kabul edilmek yayından yayına farklılık gösterir. Genellikle, yayın sahiplerinin sizden isteyeceği iki gönderim yolu vardır:

Bazıları önceden bir makale taslağı ister. Editöre bir taslakla birlikte e-posta gönderirsiniz ya da taslağınızı bir form aracılığıyla gönderirsiniz. İşte bunun nasıl göründüğüne dair bir örnek.


Bazıları sadece onlar için yazmak istediğinizi bildirmenizi ister. Profilinizi e-posta formatında veya bir yorum bırakarak onlara göndermenizi isterler. İşte bunun nasıl göründüğüne dair bir örnek.


Yeni yazarları kabul etmeye açık olan yayınlar genellikle yazar olmak için nasıl başvurulacağını açıkça belirtir. Eğer yönergeler açık değilse, muhtemelen şu anda yeni yazar kabul etmiyorlar demektir.


Medium’da bir yayına yazar olarak kabul edildikten sonra, onlara yazı gönderebilirsiniz.


Yazar olarak kabul edildikten sonra bir yayına nasıl yazı göndereceğinizi aşağıda adım adım açıkladım:


  • Göndermeye hazır taslağınızı yazın ve yazınız yazma (edit) modunda iken.

  • Ekranınızın sağ üst köşesindeki üç küçük noktaya tıklayın.
medium.com publication submit screen
Source: Screenshot by Author


  • “Yayına ekle “yi seçin. (Add to Publication)

  • Göndermek istediğiniz yayını bulun ve “Seç ve devam et “e basın. (Select and continue)
Source: Screenshot by Author

  • Biçimlendirme, stil ve konu ile ilgili yönergelerine uyduğunuzdan emin olun.

  • “Gönder” düğmesine basın. (Submit)

medium.com publication submit screen
Source: Screenshot by Author


  • 5 taneye kadar yazınız ile ilgili konu etiketi ekleyin, isterseniz başlığınızı ve alt başlığınızı tekrar gözden geçirin-düzenleyin ve doğru görselin eklendiğinden emin olun. Eğer yazınız içerisinde birden fazla görsel varsa görselin üzerinde “Change preview image” yazan yere tıklayarak istediğiniz görseli seçin.
medium.com publication submit screen
Source: Screenshot by Author

  • Yayına göndermek için “Submit to publication” basın ve yazınız yayına incelenmek üzere gönderilsin.

Medium yayınlarına yazı göndermenin artıları ve eksileri


Bir yayına yazınızı gönderip göndermemeye karar vermeye mi çalışıyorsunuz? O zaman gelin bunun artıları ve eksilerine birlikte bakalım.


#Bir Medium yayınına yazı göndermenin faydaları


Yayınları iki nedenden dolayı seviyorum: yeni başlayanlar için harika bir sıçrama tahtası ve benim gibi her konuda yazmayı seven yazarların nişlere bağlı kalmaktan kaçınmasına izin veriyorlar.


Yayınlar yeni başlayanlar için neden bu kadar iyi?


Bugün Medium’da blog yazmaya başladığınızı düşünün — doğal olarak sıfır takipçiniz var. Yayınladığınızda, algoritmanın bunu yakalamasını ummak zorundasınız. Peki Medium’un algoritması yazınızı ya yakalayamazsa?

İşte burada yayınlar devreye giriyor. Hikayenizi, sesinizi keşfedecek ve sevecek küçük bir okuyucu kitlesine yayınlayabilirsiniz. Daha fazlasını alabilmek için sizi takip edeceklerdir.

Bakın, 0 takipçiyle bile, sadece bir yayında yayınlayarak hala okunabilir, alkışlanabilir ve yorum alabilirsiniz.


Yayınevleri nişlerden kaçınmama nasıl izin veriyor?


Bunu yazarken ingilizce hesabımda 4.3K Türkçe hesabımda 200 değerli takipçim var. Bu toplamda 5 bine yakın kişinin açıkçası tam olarak neyle ilgilendiğini bilmiyorum.


#Medium’da yayınlara yazı göndermemek için nedenler


Bir yayına yazı gönderdiğinizde:


Yazınızın yayınlarına uygunluğunu editörler konterol eder ve yazının yayınlayıp yayınlamayacağına onlar karar verir. Ayrıca ne zaman yayınlayacaklarına onlar karar verir.


Başlığınızı/içeriğinizi hiçbir uyarıda bulunmadan değiştirebilirler (açıkçası bunu hepsi yapmıyorlar ama benim bir kez başıma geldi, biraz sinirlendim).


Harekete geçirici mesajlarınızı kaldırabilir veya değiştirmenizi isteyebilirler. Bunun nedeni, yalnızca hikayenize ev sahipliği yapmıyor olmaları değil, bir yayını büyütmeye çalışıyor olmalarıdır.


Bu da tutarlı bir biçimlendirme ve stile ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Ancak bu, kontrolden çıktığımız anlamına gelir.


Bir yazınızı yayında yayınladığınızda, saklı olan haklarınız tabiki vardır. Bunlar;

  • Para
  • Sahiplik
  • Hikayenizden kazandığınız paranın %100'ünü yine siz alırsınız. Yayına hiç para gitmiyor.

Ayrıca Medium’daki hikayenizin tüm hakları size aittir. Medium’da içeriğinizin sahibi sizsiniz, başka kimse değil.


Medium yayın sahipleri nasıl para kazanıyor?


Medium yayın sahipleri doğrudan bir yayını yöneterek para kazanmazlar. Medium onlara ödeme yapmaz; Medium’daki hikayelerin kazançlarından herhangi bir pay almazlar.

Eğer para kazanırlarsa, bu genellikle şu yollarla olur.


Yayınlarını o kadar büyütürler ki kendi Medium makalelerini direk orada tanıtabilir ve bu şekilde daha fazla para kazanabilirler. Ayrıca, diğer değerli yazarlarında hikayeleri yayınlayarak büyüttükleri haber bültenlerinde kendi hikayelerini de gönderebilirler.

Yayın sayfalarında bağış/satış talep etmekte diğer bir gelir kaynaklarıdır. Örneğin, “The Writing Cooperative” ingilizce yayının bir Substack’i ve baş editörünün kitabı var. Yayınlarına trafik çekerek, kitap satışları tetikliyor ve substack yoluyla üyelikler üzerinden çok ciddi paralar kazanıyorlar.


Birçok yayın sahibi çalışmalarından tek kuruş bile kazanmıyor. Medium’u daha düzenli bir yer haline getirmek için saatlerce vakit harcayarak yayınları bir sevgi emeği olarak geliştiriyorlar.

Medium’da ki tüm yayın editörlerine büyük saygı duyuyorum — bu çok zor bir iş! Ve çoğu bunu ücretsiz olarak yapıyorlar.


Nasıl bir Medium yayını oluşturabilirim?

Belki de yukarıdaki küçük atıp tutmalarıma rağmen bir Medium yayını oluşturmakla ilgileniyorsunuzdur. Tabiki kendi Medium yayınınızı oluşturmanın pek çok faydası var.


1# Yetersiz hizmet alan bir konu için bir yuva oluşturabilirsiniz. Örneğin, Thomas Smith Medium’da yapay zeka ile ilgili hikayeler için bir boşluk gördü — bu çoğumuzu şaşırttı!


Bunun üzerine The Generator’ı kurdu ve şu anda bu konuda önde gelen yayınlardan biri.


2# Başka hiçbir yere uymayan veya kabul edilmeyen hikayeleriniz için ayrı bir platform oluşturabilirsiniz. Örneğin benim hem ingilizce hemde Türkçe olarak kendi yayınımlarım var.


İngilizce yayınımı, tecrübe edinmek ve Medium’da yayın yönetmenin nasıl birşey olduğunu tecrübe etmek için 2 yıl önce oluşturmuştum. İngilizce yazılarımı kabul etmeyen yayınlar olduğunda hiç zaman kaybetmeden yazılarımı orada yayınlıyorum. İncelemek isterseniz tıklayın.

google search results for mediumturkiye.com
Source: Screenshot by Author


Fakat Medium Türkiye yayınımın kuruluş amacı ve yazarlara sağlamak istediğm amaç çok farklı. Medium’da Türkçe yazan tüm tecrübeli ve tecrübesiz yazarları kucaklamak ve büyümelerine katkı sağlamak için kurulmuştur. Ayrıca bu yayın bana göre çok değerli olan mediumturkiye.com alan adına bağlıdır. Bu alan adının boş olduğunu farkettiğim anki mutluluğumu size anlatamam.


Alan adının çok iyi olması ve arka planda Medium web altyapısını kullandığı için arama motorlarında hep üst sıralarda çıkıyor. Bu yüzden Medium Türkiye Yayınında paylaşılan yazılarak Medium dışı trafik olarak çok fazla okuyucu geliyor. Geçtiğimiz ay boyunca Medium Türkiye yayınında paylaştığım tüm yazılarımın istatistiklerinde bunu net şekilde gördüm.


Kullanıcı profili ile Medium yayını arasındaki fark nedir?

Medium’da bir hikaye yayınladığınızda, bu hikaye otomatik olarak kullanıcı profilinizde yayınlanır. Bir Medium yayınında bir hikaye yayınladığınızda, bu hikaye yayının sayfasında da yer alır.

Profiliniz, üzerinde yalnızca hikayelerinizin bulunduğu ana üssünüzdür. Kendi Biyografinizi ve Hakkında sayfanızı kendiniz yazarsınız. Her şey sizindir.

Medium yayını, profilinizin üstünde yer alan isteğe bağlı temalı bir katmandır. Sizden başka kişilerinde hikayelerini barındırabilir. Aralarındaki tek fark budur.


Bir yazar neden öyküsünü kendi profilinde değil de bir yayında yayınlasın?

Bunu kendi etkileşim gücünüze ek bir destek olarak düşünün. Bir yazıyı sayfamda yayınladığımda, bu yazı takipçilerimin sadece küçük bir kısmına gönderiliyor.


Ancak iyi bir etkileşim alırsa, Medium bizi takip etmeseler bile konuyla ilgilenebilecek daha fazla takipçiye ve okuyucuya yazıyı ulaştırıyor.


Kendi yayınım olan “Medium Türkiye Yayının’da bir hikaye yayınladığımda, doğrudan en büyük hayranlarımdan oluşan kişilerin önüne yazı servis ediliyor.


Ayrıca, yayınların normal profillerin sahip olmadığı bir e-bülten işlevi de var. Mesela ben Medium Türkiye Yayın editörü olarak, doğrudan takipçilerimin gelen kutularına giden bir e-posta yazıp gönderebiliyorum. Bunu kendi profilimdeki 5K takipçi için yapamıyorum.


Medium yayınlarının tam listesini nerede bulabilirim?

Ne yazık ki böyle bir liste yok! Bunun nedeni Medium yayınlarının neredeyse sürekli olarak oluşturuluyor, siliniyor veya terk ediliyor olmasıdır.


Böyle bir arşiv olsa takip etmek imkansız olurdu, değil mi?


Güncel yayınların bir listesini bulmanın en iyi yolu etiket sayfalarıdır.


Konuları Keşfet sayfasına gidin. (Explore Topics)


Burçlar gibi ilginç bulduğunuz bir konu seçin. Bu sizi “Burçlar” etiketiyle (Instagram veya Twitter hashtag’lerine benzer şekilde) yayınlanmış tüm hikayelerin bir listesine götürür.


Üst çubuktaki “en son” (Latest) seçeneğini seçin veya aşağıdaki örnekteki gibi bir URL yazın:


Örneğin bu linke tıklarsanız ; https://medium.com/tag/kitap/archive


Kitap konu etiketi ile yazılmış tüm yazıları görürsünüz. Mesela benim bu etiket ile yayınladığım bir yazının ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyorum.


medium.com publication submit screen
Source: Screenshot by Author


Ekrana girdikten sonra aşağı kaydırın ve gördüğünüz tüm yayınları not edin.


Bu metot size o etiket ile yayınlanmış tüm aktif yazıları ve nerelerde yayınlandıklarını gösterir.


Buradan, göndermek isteyebileceğiniz aktif yayınların kendi listenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Yazınızı gönderilecek en iyi yayını bulmanın en kolay yolu budur!


Fakat bir konuyu atlamamakta fayda var. Bu yöntemler ingilizce yayınlar ve yazılar için %100 çalışıyorken, malesef Türkçe yazı arşivi ve etiketlerin sınırlı olması nedeniyle bir çok Türkçe etiket bulunamadı veya sayfa hatası şeklinde görülmektedir.


Açıkçası ben kendime bir görev verdim ve tüm yazdığım Türkçe yazılarda en popüler türkçe konuları bir nebze tekrar canlandırmaya çalışıyorum. Çünkü bir etiket ne kadar fazla yazıya sahip ise o kadar ayakta kalıyor ve hata vermiyor. Medium Türkiye Yayınımızda edinmek istediğimiz diğer bir misyonda budur. Yayınımıza yazı gönderen yazarlarımıza en doğru konu etiketlerinin seçilmesi için yardımcı oluyoruz.


Yeni başlayanlar için en iyi Medium yayınları hangileridir?

Yukarıda size gösterdiğim süreci ele alın. Belirlediğiniz kısa yayın listenizle birlikte şimdi iki şeye bakmanız gerekiyor.

  1. Yayın yeni başlayanlara açık mı ve yazarlar hoş karşılanıyorlar mı?
  2. İyi bir etkileşim var mı?

Bir yayının ne kadar “büyük” olduğu ya da gözünüzü ne kadar korkuttuğu önemli değildir. Aradığınız sadece iki şey var.

Başvurması kolay mı?
Yüksek katılım var mı?

Yayın ana sayfasına gittiğinizde, onlara nasıl başvuracağınıza dair çok açık bir kılavuz görmelisiniz. Şunun gibi bir şey:

medium.com publication submit screen
Source: Screenshot by Author


Yeni başlayan biri olarak başlamanın mümkün olduğunu bu şekilde anlarsınız. Eğer yönergeleri kafanızı karıştırdıysa o halde yeni başlayanlar için iyi bir yayın değildir.


Genelde yeni yazarlara açık yayınlara başvuru yapmak oldukça basittir, bu nedenle editör net talimatlar veremiyorsa veya vermeye istekli değilse, editörlük veya yayın yönetimi alanında yeni olabilir, bu nedenle sizin için uygun olmayabilir.


Bir yayının yönergeleri ne kadar detaylı ve ciddiyetle açıklanmış ise o yayına o seviyede güvenebilirsiniz. Bu en net şekilde Yayının konuya olan ciddiyetini göstermektedir.




Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.