Geçtiğimiz ay, profesyonel bir eğitim kurumu ile anlaşarak, Almanca öğrenmeye başladım. Öğrenim sürecimde yararlı olacağını düşündüğüm iki tane kitap alırken, son anda sepete girişimcilik üzerine daha önce okumayı atladığım bir kitabı daha ekleyerek, üç kitabı birlikte sipariş ettim. Yazımın kapak resminde satın aldığım bu üç kitabın görselini görebilirsiniz.
Bu üç kitap bana yaklaşık 320₺’na mal oldu. Bu rakamlar açıkçası benim gibi hızlı şekilde kitap tüketen birisi için gerçekten maliyetli ve uzun süre sürdürülemez bir durum.
İşim nedeniyle sık sık, 3–4 saat Avrupa veya Okyanus aşırı Amerika, Kanada, Asya olmak üzere 12–14 saat süren uçak yolculukları yapıyorum. Seyahatlerimde ciltli ve kalın kitapları yanımda taşımak çok zor oluyor. O yüzden uzun süredir digital bir e-kitap okuyucusu kullanıyorum.
Yazar ve yayın evlerinin emeklerine saygı duyduğum için her zaman e-kitapları yasal olarak Kobo Store’dan veya D&R’ın e-kitap mağazasından ücretlerini ödeyerek alıyorum.
Her ne kadar e-kitaplar, ciltli kitaplara göre ucuz olsalarda, zaman zaman elimdeki tüm okunmayı bekleyen arşivi tükettiğimde oluyor.
O yüzden geçmişten beri bilgisayarımda sık kullanılanlarımda ve mobil cihazlarımda bulundurduğum ücretsiz e-kitap okuduğum tüm platformları sizler ile paylaşmak istedim.
İşte online olarak ücretsiz e-kitap okuyabileceğiniz en iyi platformların listesi.
1. Kobo (Rakuten)
Benim en çok kullandığım platform’u en başa aldım.
Kobo marka bir E-Kitap okuyucum olduğu için, e-kitap okumalarımı çok iyi deneyimleyebiliyorum.
Yakın çevremde, E-kitap okuyucum üzerinden aldığım okuma deneyimimi gören en az 5 kişinin e-kitap okuyucu almasına vesile olmuşumdur.
Kobo e-kitap okuyucuyu en verimli şekilde nasıl kullandığıma geçmeden önce, herhangi bir cihazınıza uygulamayı kurarak ücretsiz olarak nasıl e-kitap okuyabileceğinizden bahsetmek istiyorum.
Bilgisayar, Tablet veya herhangi bir cihazınızdan KOBO websitesini ziyaret edin. Bu link üzerinden direk Kobo mağazasında bulunan ücretsiz kitapları da görebilirsiniz. Platforma üye olduktan sonra dilediğiniz gibi e-kitap okumaya başlayabilirsiniz.
PC’den web tarayıcınız üzerinden sitesine girdiğinizde aşağıdaki şekilde bir arayüz ile karşılaşırsınız.
Mobil cihazlardan giriş yaptığınızda ise aşağıdaki gibi bir arayüz sizi bekliyor.
Kobo’nun inanılmaz bir Türkçe e-kitap arşivi bulunmaktadır.
An itibari ile e-kitap okuyucumdan mağazaya girdim ve karşılaştığım kitap önerileri aşağıdaki gibidir.
Mesela, yazıyı yazarken Google’da bir fiyat karşılaştırması yaptım ve aşağıda gördüğünüz “MOKS — Başarıya Giden Yol” isimli kitabın ciltli olarak online satış fiyatı an itibari ile D&R — Kitap Yurdu gibi mağazalara baktığımızda ortalama 80–120 ₺ aralığındadır.
Fakat Kobo Store’da ise e-kitap olarak sadece 40₺ ‘dir.
Ben KOBO cihazı ve uygulamasını, online mağazalardan aldığım e-kitaplara ek olarak, inanılmaz bir şey için daha kullanıyorum.
KOBO uygulaması ve e-okuyucular, Pocket isimli bir arşivleme programı ile entegre çalışabilmektedir.
Pocket Nedir?
Kısaca şöyle açıklamaya çalışayım. İnternette Pc veya Mobil cihazlarım ile gezerken, hoşuma giden fakat daha sonra okumak istediğim herhangi bir yazıyı paylaş butonuna basarak tek bir tuşla Pocket uygulamasında offline olarak arşivliyorum.
Bunun anlamı artık bu arşivlediğim yazıyı, Pocket uygulaması üzerinden veya ona entegre olarak çalışan mobil cihazlarımdan veya Kobo E-kitap okuyucumdan açıp istediğim zaman offline olarak okuyabilirim.
Bunu, Medium’da istediğiniz yazıları Reading List’e kaydederekte yapabilirsiniz. Ama Kobo, Medium ile direk entegre çalışmadığı için, Pocket kullanmak beni Medium dışındaki okumalarım içinde listeler oluşturabilme esnekliği sağlıyor.
Aşağıda İnternette veya Medium’da gezerken, beğendiğim ve arşivime kaydederek daha sonra okumak istediğim bir yazıyı Pocket vasıtasıyla Kobo E-Kitap okuyucuma nasıl aktardığımdan bahsedeceğim.
Aynı yöntemi Kobo uygulaması üzerinden mobil cihazlarınız ile yaparakta faydalanabilirsiniz.
- Medium’da gezerken aşağıdaki yazı gözüme çarptı ve “Pocket” arşivime atarak daha sonra Kobo e-kitap okuyucum ile okumak istedim.
2. Hemen sağ üst köşede bulunan paylaş ikonuna basıyorum.
3. Daha sonra karşıma çıkan menüden, Pocket yazan kısma tıklıyorum. Hepsi bu kadar.
Artık Kobo cihazımı açtığımda bu kaydettiğim yazı otomatik olarak, oraya da gelmiş oluyor.
Aşağıda görebilirsiniz.
Bu yöntem bana inanılmaz derece kolaylık sağlıyor ve okuma arşivime her cihazdan kolaylıkla ulaşabiliyorum.
Bu arada benim Kobo E-kitap okuyucusu ile yaptığım herşeyi, e-kitap okuyucunuz olmasa bile mobil cihazınıza Kobo uygulaması kurarakta yapabilirsiniz.
Aynı şekilde bilgisayarınzda Google eklentilere Pocket uygulamasını eklerseniz, yaptığım herşeyi aynen deneyimleyebilirsiniz.
2. Internet Archive (IA)
IA’nın misyonunu seviyorum. “İnternet siteleri ve dijital formdaki diğer kültürel eserlerden oluşan dijital bir kütüphane oluşturmak” gibi gerçekten güzel bir amaçları var.
Özellikle dijital içeriğin sonsuza kadar kayıt olması bu sistem ile çok kolay.
Kütüphane kartı gerekmeden İnternet Arşivi’nden harika okumalar yapabilirsiniz.
IA, 41 milyon kitap ve metnin yanı sıra canlı konserler, 8,4 milyon video ve The Sims de dahil olmak üzere neredeyse bir milyon üzerinde programı sunuyor.
Internet Archive’ne nasıl katılabilirsiniz?
Aslında içerik indirmek veya içeriğe erişmek için bir hesaba ihtiyacınız yok; sadece içerik yüklemek için ücretsiz bir hesaba kaydolmanız gerekiyor.
Kısa bir not: İnternet Arşivi yakın zamanda dört büyük yayınevine karşı bir davaya dahil oldu ve COVID sırasında çok sayıda kitabı sınırsız olarak ödünç verdiklerinde telif hakkı yasasını ihlal ettiklerini iddia ettiler.
Mart 2023'te bu davayı kaybettiler. Dava hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.
3. BookBub
Bu platform size hiçbir ücret ödemeden indirebileceğiniz ücretsiz e-kitaplar sunuyor.
Bu web sitesinin sevdiğim yanı, kitapları yüksek kalitede olacak şekilde özenle seçmesi ve yine de geniş bir seçki sunması. Aşağıda bahsedeceğimiz diğer seçeneklerden bazıları ya sınırlı kapsamda ya da karışık kalitede ücretsiz e-kitaplar veriyor.
BookBub’ın değeri basit: üst düzey yayıncılardan ve eleştirmenlerce beğenilen bağımsız yazarlardan kitaplar sunuyorlar. Bu ücretsiz e-kitapları Kindle, Kobo, Nook, iPad ve Android dahil olmak üzere hemen hemen her cihaza indirebilirsiniz.
Ayrıca yazarları takip ederek çalışmaları hakkında güncellemeler alabilir veya BookBub’da bulunan herhangi bir kitabı tavsiye edip etmediklerini öğrenebilirsiniz.
BookBub’a nasıl katılabilirsiniz?
Bence üye olmak daha basit olamazdı. Görünüşünü beğendiğim ücretsiz bir kitap buldum (bu kitap) ve bana uygun platforma tıklayarak bağlantıları takip ettim.
Kitaplara erişmek için Amazon, Apple, Kobo, Nook veya Google’dan birinde hesabınız olması gerekiyor. Ama bu ücretsiz ve kolay bir işlem.
Kitabı bulduktan, 10 saniye içinde okumaya başlayabildim.
4. OnlineBookClub
Bu aslında kitap okumak için nasıl para kazanabileceğimi araştırırken rastladığım bir kitap inceleme sitesi.
Ücretsiz bir hesap açıyorsunuz. Sonra incelemek için herhangi bir kitap seçiyorsunuz. Size kitabı PDF olarak ücretsiz gönderiyorlar.
Kitabı okumak ve incelemek için iki haftanız var. Daha sonra inceleme başına 5 ila 60 dolar arasında para kazanabiliyorsunuz.
Yani sadece internetten ücretsiz kitap okumakla kalmıyor, aynı zamanda bunun için para da alabiliyorsunuz!
İyi incelenmiş kitaplar ücretsiz veya çok çok ucuz olduğunda size e-posta gönderen ücretsiz bir Günün Kitabı uyarısı da sağlar.
OnlineBookClub’a nasıl üye olunur?
E-posta adresinizi verin ve kısa süre içinde incelemeyi seçtiğiniz kitap size gönderilecek. Her seferinde yalnızca bir tane yapabiliyorsunuz ve kitaplar çoğunlukla, geleneksel kanallar aracılığıyla inceleme alamayan, kendi kendine yayınlanmış kitaplar olacak. Bu da kalite çeşitliliği olduğu anlamına geliyor. Ama bazıları gerçekten sağlam kitaplar.
5. Project Gutenberg
Project Gutenberg aracılığıyla Sherlock Holmes, Bronte’lerin yazdığı her şey, Sun Tzu’nun Savaş Sanatı ve çok daha fazlası gibi pek çok klasiği ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.
Benim gibi bu eşsiz eserleri okumak için ertelemeyin ve bu ücretsiz kitapları en kısa sürede ücretsiz olarak okuyun.
Gutenberg gerçekten harika bir proje.
Görev tanımları kısa ve öz:
E-Kitapların oluşturulmasını ve dağıtılmasını teşvik etmek.
Bu kesinlikle arkasında durabileceğim bir misyon.
Gerçekten güzel olan şey, Project Gutenberg’in kitaplarını hemen hemen her cihaza indirebilmeniz.
Ben Iphone’da ki Books uygulaması aracılığıyla birçok PJ kitabını ücretsiz olarak okudum.
Öncelikle klasiklere odaklanıyorlar, ancak bazı çağdaş eserler de ücretsiz olarak mevcut.
Project Gutenberg’e nasıl katılabilirim?
Burası eşsiz ve ücretsiz bir depo.
Örneğim; Irish Fairy Tales’e hiçbir sorun yaşamadan tek bir tıkla, bir hesap oluşturmaya ya da kaydolmaya gerek kalmadan özgürce ve kolayca erişebildim.
Bu Linke Tıklayarak sizde deneyebilirsiniz…
6. Riveted
Daha popüler ya da en çok satanlar listelerinde yer alan ücretsiz kitapları okumak istiyorsanız, en iyi seçeneğiniz RivetedLit’i denemektir.
Simon & Schuster yayınevi aracılığıyla ücretsiz Gençlik kitapları sunuyorlar.
RivetedLit’e nasıl kayıt olunur?
Sadece bir e-posta adresi ile kayıt olmanız gerekiyor. Bu çok basit. Birkaç dakika içinde bir çok kitaba ücretsiz olarak göz atabildim. Bu online sitede okuyabileceğiniz ücretsiz kitap sayısında da bir sınırlama yok.
7. Kindle
Bir pazarlama stratejisi olarak, birçok yazar bir serinin ilk kitabını ücretsiz olarak yayınlıyor ve ardından devam kitaplarının fiyatı genellikle 3 ila 10 dolar arasında değişiyor.
İkinci bir pazarlama yöntemi de yazarların kitaplarını sınırlı bir süre için ücretsiz yayınlayıp inceleme ve indirme sayısını artırdıktan sonra satış bittiğinde fiyatı artırmalarıdır.
Buda bize;
- Daha yeni, kendi kitabını yayınlayan bir yazarı okuma ve destekleme şansı
- Çevrimiçi olarak ücretsiz bir kitap elde etmeniz anlamına gelir.
Bence ücretsiz Kindle kitaplarını gözden kaçırmak kolaydır, çünkü kalitenin fiyatla eşleştiğini varsayarsınız. Ama ben buna katılmıyorum. Pek çok harika yazar eserlerini Kindle’da yayınlıyor.
Daha fazla ücretsiz kitap bulmak için Kindle’daki “En İyi Ücretsiz” listelerine gider ve uygun olan herhangi bir cihazımda okumak için iyi görünen her şeyi indiriyorum.
Kindle’a nasıl üye olunur?
Kafanızı karıştırmak çok kolay. Bir kitap üyeliği olan Kindle Unlimited’tan bahsetmiyorum. Kindle’da ücretsiz kitaplara erişmek için sadece ücretsiz bir Amazon hesabına ihtiyacınız var. Bu hesapla, tek kuruş ödemeden Kindle cihazınıza, Mobile Chazınıza kuracağınız kindle uygulaması üzerinden indirebileceğiniz ücretsiz e-kitaplara erişebilirsiniz.
8. Libby — Tüm Dünyadaki Yerel Kütüphanelere Erişim
Dünya genelinde bir çok halk kütüphanesinin arşivine erişim sağlayabileceğiniz bir uygulama olan Libby’yi Android ve Apple uygulama marketlerinden indirebilirsiniz. Çok düşük bir ücret karşılığında dünya genelinde istediğiniz kütüphanenin arşivine erişim sağlayabiliyor ve inanılmaz sayıda kitaba erişebiliyorsunuz.
Eğer Bilkent veya İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi öğrencisi iseniz, üniversitelerin kütüphanelerine ücretsiz olarak erişim sağlayabiliyorsunuz. Uygulamada arama kısmına “Turkey” yazdığınıza karşınıza aşağıdaki şekilde iki ünversitenin erişim alanları çıkmaktadır.
Libby ayrıca ücretsiz sesli kitaplara, ücretsiz dergilere, yemek kitaplarına, çizgi romanlara, grafik romanlara ve seçilmiş listelere erişmenizi sağlıyor. Göz atmayı çok kolay buluyorum ve sık sık daha önce hiç duymadığım harika yeni okumalar buluyorum.
Libby’ye nasıl üye olunur?
Öncelikle, yurtdışında iseniz şanslısınız ve en yakın yerel kütüphanenizin Libby’yi destekleyip desteklemediğini öğrenin. Ardından, uygulama mağazasına veya Google Play mağazasına gidin ve indirin. Oturum açın ve kitaplara göz atmaya başlayın.
Libby tüm Amerika’da 22.000 halk kütüphanesini destekliyor, bu nedenle programa katılmanız neredeyse mümkün.
Eğer Türkiye’den katılım sağlamayı düşünüyorsanız. Herhangi bir ülkenin ismi ile arama kısmında çeşitli kütüphaleri inceleyip, online üyelik kabul edenlerini tespit edip üye olarak platform’dan faydalanabilirsiniz.
Benim yaptığım son taramada Arkansas’ta bulunan halk kütüphanesi US vatandaşı olmayanlar içinde üyelik sağlıyor.
Aşağıda aylık ve yıllık olarak maliyetlerini görebilirsiniz.
Türkiye’de ikamet ediyor ve Libby’den ücretsiz faydalanmak istiyorsanız. Bilkent veya İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi öğrencisi olmanız gerekiyor. Aksi halde dünyadaki diğer büyük kütüphanelere erişim sağlayabilmeniz için ya orada yaşama şartını sağlamalı yada belirli bir ücret ödemeyi göze almalısınız.
Daha çok akademisyen ve araştırmacılar ücret ödeyerek bu büyük arşivlere ulaşmayı tercih ediyorlar.
İnternetten Ücretsiz Kitap İndirme Hakkında SSS
Bunlar internetten ücretsiz kitap okunabilecek en iyi sekiz yer. Şimdi bazı SSS’lere bir göz atalım.
Bu yerlerden kitap okumak güvenli ve yasal mı?
Evet, kesinlikle. Geçmişte sorgulanan İnternet Arşivi bile güvenli ve kullanımı yasaldır. Mahkeme davasına rağmen, İnternet Arşivi’nden — ve bahsettiğim diğer her yerden — kitap indirmek ve okumak hala tamamen serbest!
Başka nerelerde ücretsiz online kitap okuyabilirim?
r/freeEBOOKS subreddit’ine göz atmanızı tavsiye ederim. Kullanıcılar sık sık ücretsiz okuyabileceğiniz kitapları bulabileceğiniz ve indirebileceğiniz yerleri yüklüyor.
Kitapları için yazara ödeme yapmamak yanlış mı?
Burada birkaç şey var.
Kütüphaneden bir kitap ödünç aldığınızda, yazarı desteklemiş olursunuz. Bu kadar basit.
Birçok yabancı yazar, bir pazarlama taktiği olarak Kindle’da ya da Tor gibi yayınevleriyle anlaşmalar yaparak eserlerini ücretsiz olarak sunmayı seçti. Bu tekliflere katıldığınızda, onları desteklemiş olursunuz.
Gutenberg projesi gibi birçok arşiv, yaşayan yazarlar tarafından telif hakkı olmadan, kasıtlı olarak yüklenmiş veya telif hakkı süresi dolmuş içerikler barındırmaktadır. Bu %100 etiktir.
Mümkün olduğunda yazarları finansal olarak desteklemeyi savunuyorum, sevdiğim yazarların kitaplarını sık sık satın alıyorum çünkü sevdiğim şeyleri üretmeye devam etmelerini istiyorum.
Kitapların PDF’lerinin internet üzerinden çalınmasını asla savunmuyorum. Yazarların da geçimlerini sağlamaları gerekiyor.
Umarım, internetten ücretsiz kitap okuyabileceğiniz bu blog yazısını beğenmişsinizdir. Bunların keyfini çıkarın ve yapabildiğinizde yazarlara destek vermeyi unutmayın.
Beni desteklemek isterseniz, bu yazım için bir yorum, bir emoji bırakabilirsiniz. 🖐