Ana içeriğe atla

Blogger Blogspot ile Kurduğum Siteme Google Adsense Onayını Nasıl Aldım?

 

2023 - 2024 Yılında, Para Kazanabileceğiniz Bir Blog Sitesi Kurmanın Yıllık Maliyeti Sadece 195₺. 


Süreçte çıkardığım dersler ve tecrübeler, ihtiyacı olanlar için tam bir rehber niteliğindedir. Artık çok kısa sürede Google Adsense onayı almanın yollarını keşfettim.


Tam 1,5 Yıldır vazgeçmeden uğraşıyorum. Sonunda ücretsiz hosting (blogger) altyapısı kullanan web siteme Google Adsense onayını Eylül 2023 itibari ile aldım.


Bu yazıyı yazabilmek için, 13 Nisan 2022 tarihinden bugüne (1,5 Yıl boyunca) yaklaşık 15–20 kez, Google Adsense başvurusu yaptım ve düzenli şekilde ret aldım.


Aklımdaki projeyi gerçekleştirmek için onlineyazarakkazan.com alan adını 69₺ ödeyerek 13 Nisan 2022 tarihinde tescil ettim.


Alan adını aldıktan sonra hosting altyapısı için önümde iki alternatif vardı.


  1. WordPress
  2. Blogger

Bu detaylara birazdan detaylı olarak gireceğim.  Fakat öncesinde süreç ile ilgili bilmenizi istediğim bazı önemli noktaları paylaşmak istiyorum.


Google Adsense’e başvuru yapanlar iyi bilirler. 


Google Adsense, başvurusu yaptıktan bir süre sonra olumlu veya olumsuz olarak Google tarafından gönderilen bir e-mail alırsınız. 


Bu bazen 2 gün bazen 2–3 haftaları bulur.


Eğer onay alırsanız işlem tamamdır ve otomatik olarak websitenizde, tıklama ve görüntülenme başına para kazandığınız reklamlar görülmeye başlar. (Reklamların sitenizde otomatik olarak çıkması için Google Adsense yönetici ekranında “Auto Ads” seçeneği işaretli olmalıdır.)


Süreçte, Eğer Google Adsense başvurunuzun ret edildiğine dair bir e-mail alırsanız, o zaman durum vahimdir. Çünkü Google Adsense size, problemin ne olduğunu net şekilde açıklamaz.


Size, başvuru koşul ve şartlarını incelemeniz için ziyaret edebileceğiniz bazı linkler ve videolar önerir.


Eğer bu linklerin için girerseniz, onlarca sayfa içerisinde kaybolursunuz ve en sonunda yine kendi başınıza çözüm bulmak zorunda kalırsınız.


Yanlış hatırlamıyorsam, ilk olarak 2000'li yılların başlarında Üniversite de hazırlıkta iken, ilk web sitelerim için Google Adsense’e, reklam geliri elde etmek için başvurular yapmıştım.


Hatta daha Facebook Türkiye’de henüz bilinmiyor veya yokken, myege.net isimli bir site kurmuştum. 


Sitenin amacı, Ege üniversitesi öğrencilerinin, ders notlarını, ders videolarını, çıkmış sınav soruları vb. bir çok ortak veriyi, birbirleri ile paylaşabildikleri bir site kurmaktı. 


Notların tek paylaşıldığı çözümün fotokopi ders notları olduğu bir dönem olduğunu bilmeniz isterim. Ayrıca cep telefonlarında kamera denilen şey henüz icat edilmemişti. O yüzden laboratuvar derslerini el kamerası ile içindeki kasete çekip daha sonra özel çeviriciler yardımı ile CD'lere yüklüyordum. Daha sonra bu CD'leri çoğaltıp öğrencilere satıyordum. O yüzden ders notlarının bulunduğu bir websitesi, inanılmaz bir çözüm sunmakta idi.


Ayrıca amaç, gerek sınıf gerekse de aktivite topluluklarının açılabildiği güzel bir web sitesi oluşturmaktı.


Daha sonra üniversite yıllarımda, bir çok projeyi sonlandırdığım gibi bunu da gereken enerjiyi ve konsantrasyonu vermediğim için bir süre sonra, alan adı ücretini ödemedim ve siteyi yayınlamadan kapattım. 


Daha sonra üniversite yıllarım boyunca, pek çok Türkçe ve İngilizce alan adları almıştım.


Bunların ilk aklım gelenleri “erovizyon.com” — “kpssnotlari.com” —”alvegetir.com” — “buyandbring.com” vb. güzel projelere başlamış ama bir süre sonra da yürütemeyip siteleri kapamıştım.


Daha sonra bu alan adları da, başkaları tarafından alındı ve sanırım halen bir kısmı farklı amaçlar için kullanılmaya devam ediyor.


Aslında, bu projeler genç yaşlarda kalkıştığım ve bana çok şey öğreten online girişimciliğimin başarısızlık hikayeleri olarak uzun bir yazıyı hak ediyorlar.


O dönemler, çok iyi hatırlıyorum. Bahsettiğim web sitelerimde sadece 10–15 tane yazı ve içerik paylaştıktan sonra Google Adsense’e başvuru yapar ve bir kaç gün içinde de direk onay alırdım.


Tabi aradan geçen zamanda, Google’ın reklamlar için kullandığı çerez kullanımı kuralları, ziyaretçilerin siteyi ziyaret ettiklerinde sağlayacakları verilerin kendilerine bildirilmesi ve onay alınması vb. bir çok şart gelmeye başladı.


Bu eklenen şartlar da Google Adsense onay alma süreçlerini git gide zorlaştırdı.


Yıllar içinde de, her yaptığım Google Adsense başvurusunda ret edilme ve onay alma sürelerim git gide uzamaya başladı.


Mesela İngilizce bloğum için sanırım 4–5 yıl önce, Google Adsense onayını almam yaklaşık 3–4 ay sürmüştü.


İngilizce bloğumun içeriğinde, yaklaşık 100 tane kaliteli yazılar yazıp, günlük ortalama 800–1000 tekil ziyaretçi sayılarını yakaladıktan sonra Google Adsense onayı alabilmiştim.


İngilizce bloğumda halen WordPress altyapısı kullanıyorum. 


Wordpress açıkçası Google Adsense onayını hızlı ve doğru şekilde alabilmek için, arkaplanda çalışan bir eklenti kurmak için kolaylıklar sağlıyor.


Ayrıca WordPress altyapılı siteler, Google arama motoru tarafından sevilir ve genellikle öne çıkarılır. 


Bu da o zamanlar, Wordpress’i seçmemin ana nedenlerinden birisi idi.


Tabi ki, WordPress’in bu profesyonel avantajlarının bir karşılığı da oluyor.


WordPress altyapısının, Business paketinin bana yıllık maliyeti, alan adı yıllık ücreti ile birlikte ortalama 1.000-1.200₺ (50–60$) dolaylarındadır.


Yeni başlamayı düşünüyorsanız, ilk başta belki bu rakam size yüksek gibi gelebilir ama bu İngilizce bloğumun bir ayda 4.800₺(200$) Google Adsense reklam geliri getirdiği aylar oldu.


Eğer blog veya websitesi açarken süre sınırınız, baskınız yoksa ve düşük bir bütçe ile başlamak istiyorsanız. 


O zaman, gelin ve konu başlığımda belirttiğim, ücretsiz Blogger altyapısı kullanarak, üstelik Türkçe içerikli olan şu an ziyaret ettiğiniz siteme, Google Adsense onayını nasıl aldığıma detaylı olarak bakalım.


Aklımdaki projeyi gerçekleştirmek için onlineyazarakkazan.com alan adını 69₺ (5$) ödeyerek 13 Nisan 2022 tarihinde tescil ettim.


Alan adını aldıktan sonra hosting altyapısı için önümde iki alternatif vardı.


  1. WordPress
  2. Blogger

İkisinin de ücretsiz versiyonları mevcut fakat ücretsiz versiyonları kullanırsanız, bloğunuzda veya web kontrolünüz dışında olan ve profesyonellikten uzak bir çok dezavantaj ile karşılaşırsınız.


Daha önce Blogger altyapısı kullanmamıştım ve biraz araştırma yaptıktan sonra büyük bir risk alarak, benim için önemli olan ve yüksek ziyaret çekeceğinden emin olduğum bu projeyi, Blogger ücretsiz hosting altında yayınlamaya karar verdim.


Bu zor yolu seçmemdeki amaç, aynı Medium Türkçe sayfamında kuruluş amacında olduğu gibi, sıfırdan Blogger olmak veya Online yazılar yazarak para kazanmak isteyen yeni başlayacak kişilere bir yol gösterici olmaktı.


Başkaları gibi hayal satmak, yerine gerçekleri kanıtları ile sunmak istemiştim.


Bunu en doğru şekilde açıklayabilmemin yolu da, kendimin bizzat denediği ve başardığı yöntemleri paylaşmaktı.


onlineyazarakkazan.com alan adını almak için o tarihte 69₺ gibi bir ücret ödemiştim.


Daha sonra Blogger’da ücretsiz olarak onlineyazarakkazan.blogspot.com isimli bloğu açtım ve alan adımı buraya bağladım.


Eğer Blogger ile sıfırdan ücretsiz nasıl blog sitesi nasıl kurulur hakkında detaylı bir yazı isterseniz.


Yorumlara yazın, eğer talep gelirse, ilerleyen günlerde “Blogger kullanarak ücretsiz hosting ile nasıl websitesi kurulur?“ başlığında rehber niteliğinde detaylı bir yazı hazırlarım.


Alan adını tescil ettikten sonra sanırım 5 dakika içinde siteyi kurmuş ve tüm dünyaya yayınlamıştım.


Elimde diğer bloglarımdan biriktirdiğim hazır olan onlarca yazım vardı. Sadece Türkçe çevirilerini yaparak siteye yüklemeye başladım.


O an tek merak ettiğim şey, Google Adsense onayı almam ne kadar sürecekti?


En son yaptığım başvurumda, WordPress kullandığım İngilizce içerikli bloğumda, bu süreç 5–6 ay almıştı. O kadar sürmesinin nedeni ise yeterli içeriği oluşturmak biraz zaman almıştı.


Fakat onlineyazarakkazan.com için böyle içerik üretmek ile ilgili bir problemim yoktu ve 1. ayın sonunda 50–60 tane yazımı çoktan yayınlamıştım.


Bir yandan da dürüst olmak gerekirse, sitenin pek bir maliyeti olmadığından dolayı, Google Adsense onayını hemen almak için acelem de yoktu. 


Çünkü siteyi kurup yayınlamam sadece 10 dk’mı almış ve sadece 69₺ ‘ye mal olmuştu.


Bu proje başarısız olursa, tek kaybedeceğim şey harcadığım zamanım olacaktı, çünkü proje çok güçlü idi ve ziyaretçi çekeceğinden çok emindim.


Daha önce 10–15 internet girişimini ve blog / websitesi projesi batırdığım için artık bir projenin fikir aşamasında tutup tutmayacağını artık iyi kötü tahmin edebiliyorum.


1 ay geçtikten sonra da sitede gördüğüm ziyaret sayıları, iletişim formu üzerinden gelen sorular, yorumlar beni şaşırtmamıştı ve projem net şekilde tutmuştu.


Proje fikri çok iyi, yatırım ve yürütme maliyeti çok düşük (ilk yıl 69₺ ve 2. yıl 195₺), ziyaret sayısı yüksek ve sürekli artıyor, ziyaretçi ile etkileşim süper, ciddi şekilde sorular soruluyor ve yorumlar yapılıyor, ayrıca arama motorlarında bir çok konuda ilk 3‘te çıkıyor.


Kısa bir süre içinde, siteyi yayınladıktan sonra istediğim tüm koşullar yerine gelmişti.


Fakat bu site nasıl gelir elde edecek?


An itibari ile en kolay ve düzenli gelir kaynağı Google Adsense reklamları idi. 


Her ay Google Adsense’e düzenli olarak başvurmaya başladım ve sürekli ret alıyordum. İlk başlarda ayda 2 kez başvurduğumda oldu. Daha sonra o kadar çok arka arkaya ret aldım ki, iki başvuru arası minimum 2–3 hafta gibi süreler koymaya başladılar.


Vazgeçmeden siteye yazılarımı yüklüyor ve ziyaretçiler ile etkileşimi devam ettiriyordum.


Çünkü süreçte tek inandığım bir şey vardı, er yada geç Google Adsense onayı alacaktım ve almalıydım.


Çünkü reklam onayı almaya çalıştığım bloğun onlineyazarakkazan.com ’un amacı ve ziyaretçilerine göstermek istediği ana temasıydı bu.


Bloğum’da ziyaretçilere online yazarak para kazanmak, blogger olmak, Medium’da yazı yazarak para kazanmak, Google Adsense ile reklam geliri elde etmek üzerine kurulmuş idi.


Medium’da başarıyı gerek Türkçe gerek İngilizce sayfalarımda yakalamıştım. Ayrıca, başarı sırlarımı ve önerilerimi tüm detayları ile yine bu bloğumda, rehber niteliğinde aktarıyordum fakat tek bir eksik nokta vardı.


Google Adsense onayı almam gerekiyordu.


Eğer Google Adsense’den onay alamazsam ve bu işe başlamak isteyenlere en ucuz ve en basit yolu bizzat tecrübe edip yazamazsam, sitenin ziyaret oranları ne kadar yüksek olsun. 


Bir süre sonra benim için hiç bir değeri kalmayacaktı ve muhtemelen sitede yazmak için zamanımı harcamayı bırakacaktım.


Sonuç olarak gururla söyleyebilirim ki, yılmadan harcanan saatler, hiç bir karşılık beklemeden her kullanıcıdan gelen soruların aynı gün içinde yanıtlanması gibi tüm emeklerimin karşılığını tam 1,5 yıl sonra aldım.


Bu fotoğraf, Google Adsense’den gönderilen orjinal onay mailinin ekran alıntısıdır.


fotoğraf google adsense başvurusunun kabul edildiğini gösteren e-mail'in görüntrüsüdür.   Source: Screenshot by Author


İnanın, ben bunu tecrübe ettikten sonra, muhtemelen bana yıllık 195₺ maliyeti olan bu projelerden çok fazla üretmeye başlarım.


Tek ihtiyacım olan sabır ve zaman yönetimidir.


Maliyet ise Google Adsense reklam geliri ile, sadece bir ayda yıllık maliyetini rahatlıkla amorti edebilecek düzeydedir. Sadece 195₺’dir.


Sorularınızı ve bu yolculukta takıldığınız tüm problemleri aşağıda sormaktan çekinmeyin.


Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size küçük bir hediye vermek istiyorum — Buradan Alabilirsin.


ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME : Yakın bir süre önce Medium Türkiye olarak Discord yazar topluluğu kurduk. Sadece bir haftada içinde 40'dan fazla amatör ve profesyonel yazarlar olarak bir araya geldik.
Yazmaya dair her şeyi toplulukta yazıyoruz. Okuduğumuz kitapları, yazarken dinlediğimiz şarkıları önerdiğimiz kanallarımız dahi var. Sen de yazmaya bizim kadar tutkuluysan topluluğa katılmak için buraya tıkla.


En Popüler Yazılarımı Okumak İçin Aşağıdaki Linklere Tıklayabilirsin.




Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.