Eğer yazılarınız okunmuyorsa ve istediğiniz kitleye ulaşamıyorsanız nedeni bu.
Medium’da kullandığım, Türkçe anahtar kelimelerin üzerine tıkladığımda, o an kafamın üstünden kaynar sular dökülmüş gibi hissettim.
Saatlerce emek verdiğim yazılarım, gerek arama motorlarında gerekse Medium’da, o anahtar kelimelere tıklandığında görünmüyordu.
Bunu farketmiş olmam, beni sonraki paylaşımlarımda istediğim kitleye ulaşabilmek için bir adım öne taşımıştı.
Neyse ki bunu Türkçe yazmaya başladıktan bir kaç gün sonra keşfetmiştim.
Uzun zamandır, yazılacaklar listemde bekleyen bu içeriği daha fazla bekletmeden tüm yazarların faydası adına paylaşmak istedim.
Çünkü hayatta her zaman bilginin paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden de, hiç bir zaman bu vb. tespit ettiğim az bilinen faydalı metodları ve deneyimleri sadece kendime saklamayı tercih etmedim.
İki yıl içinde Medium’da English ve Türkçe Bloğum’da, toplam 462 yazı yazarak ilk hedefim olan 500 kaliteli yazılmış yazıya doğru, disiplinli ve istikrarlı şekilde ilerliyorum.
Her geçen gün, özellikle Medium’da Türkçe yazmaya başladıktan sonra, yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum.
Medium’da yazdığınız yazılarınıza, konunuz ile alakalı 5 adet anahtar kelime seçebilirsiniz.
Medium’da yazılarınıza anahtar kelime eklemenin, 3 farkı yolu vardır.
Ben en basit olanı üzerinden ilerleyeceğim.
Şu an yazdığım bu yazı üzerinden örnek vermemin, daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını düşünüyorum.
Medium’da yazdığınız yazıları tamamladıktan sonra, sağ üst köşede bulunan “Publish” — “Yayınla”, düğmesine bastığınız taktirde, aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşırsınız.
Ekranda, içine yazı yazabildiğiniz bir kutucuk vardır.
Orası bahsettiğim alan olan, anahtar kelimelerinizi yazabileceğiniz bölümdür.
Örnek olarak “Türkçe” anahtar kelimesini kullandım, “Türkçe” anahtar kelimesi ile bağlantılı daha önce 33K kadar yazı yayınlandığını veya bu anahtar kelimenin o kadar kez kullanıldığını anlayabiliyoruz.
Örneğin, “Türkçe Yayın” anahtar kelimesi üzerinden devam edelim ve bir test yapalım.
Medium’da bir anahtar kelimenin daha önce kaç kez kullanıldığını, o anahtar kelime hakkında en çok yazı yazan yazarlar ile birlikte görmeniz mümkündür.
Mesela aşağıda göreceğiniz üzere, “Türkçe Yayın” etiketlerini kullanarak en çok yazı yazan Medium yazarlarını görebilirsiniz.
Bu anahtar kelimeyi arattığımız da; kendim dahil, tamamını Medium’da takip ettiğim diğer değerli yazar arkadaşlarıda görebiliyoruz.
Fatih Saruhan ; Turan Sert ; Lifelong Learning ; Eren Gökyer
Eğer bu değerli yazarları henüz takip etmiyorsanız, ilgi alanlarınıza göre profillerini inceleyip yazılarına bir göz atmalısınız.
Medium’da “Türkçe” anahtar kelimesini arattığınız da, az öncede bahsettiğim gibi, o anahtar kelimeye ait Medium istatistiklerini görürsünüz.
“Türkçe” anahtar kelimesi — 1.2K kişi tarafından takip ediliyor ve 33K gibi ciddi sayıda yazı yazıldığını da anlayabiliyoruz.
Bunun diğer bir anlamı da, siz bir yazı yazdığınızda ve o yazıda “Türkçe“ anahtar kelimesini kullandığınızda, otomatik olarak Medium’da 1.2K takipçiye sahipmiş gibi hızlı şekilde bir kitleye ulaşırsınız.
Sadece bir takipçiniz olsa bile, eğer doğru anahtar kelimeyi seçerseniz inanılmaz sayıda trafik çekersiniz.
İşte anahtar kelimelerin gücü burada ortaya çıkıyor.
Fakat, yazınız ile ilgili olmayan veya Medium’da aktif olmayan bir veya bir kaç anahtar kelime kullanırsanız, işte o zaman da yazılarınızın öne çıkarılan sonuçlarda görülme olasılığı minimuma iner.
Örneğin, şu an yazdığım yazı “keyword” — “anahtar kelime” kullanımı ile ilgili bir yazı.
Bu yüzden doğal olarak anahtar kelimelerde yine “anahtar kelimeler” + “keywords” + “konu” + “topic” + ”Medium“ + “Türkçe” + “Türkiye” vb. seçeneklerden birisini veya birkaçını kullanmam gerekir.
Yazımı yayınlamadan önce hangi alan adlarının, aktif olduğunu kontrol edeceğim ve uygun olanlar ile birlikte yayınlayacağım.
Eğer Medium’da İngilizce yazıyorsanız, o zaman hiç bir sıkıntınız yok çünkü İngilizce olarak her anahtar kelime, sistem üzerinde size hata vermeden, o konu hakkında yazılan içerikleri size göstermektedir.
Yaklaşık 400 adet İngilizce Blog yazısı yazdım ve henüz hata veren anahtar kelime ile hiç karşılaşmadım.
Türkçe anahter kelimeler ile sorun yaşamamızın bir diğer nedeni; Medium’un yakın geçmişte Türkiye’den çekilmesi ile birlikte bu sorun oluşmaya başlamış olabilir.
Şimdi size, eğer seçtiğiniz anahtar kelime, Medium’da aktif değilse karşılaşacağınız mesajı aşağıda paylaşacağım.
Eğer yazılarınızı yayınladıktan sonra sayfanın en altına inip, yazınızda kullandığınız anahtar kelimelerin üzerine tıkladığınızda, yukarıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız, hemen düzenleme moduna geçin ve farklı aktif olan anahtar kelimeler seçin.
Çünkü gördüğünüz bu yanıt, Medium tarafından desteklenmeyen, Türkçe bir anahtar kelime kullandınız anlamına gelmektedir.
Medium’da Türkçe Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle, Medium’da ki anahtar kelimelerin içeriğini görüntülemek için aşağıdaki kısayolu kullanmanız gerekiyor.
https://medium.com/tag/ABC
“ABC” olarak gösterdiğim yere, istediğiniz anahtar kelimeyi yazın ve daha sonra Enter’a basın.
Eğer sonuç olarak aşağıdaki çıktılardan soldakini alırsanız, başka bir anahtar kelime kullanmayı deneyin.
Eğer sağdaki gibi bir çıktı alırsanız, o anahtar kelime kullanılabilir durumdadır.
Ayrıca o anahtar kelime’nin (konu) olarak kaç takipçisi olduğunu ve şimdiye kadar kaç yazı yazıldığını inceleyip, popülaritesini de değerlendirip ona göre kullanıp kullanmama kararı verebilirsiniz.
Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size küçük bir hediye vermek istiyorum — Buradan Alabilirsin.
Tüm mücadele eden yazarları yazmaya teşvik etmek, motivasyonlarını yüksek tutmak için, bunun gibi bildiğim bütün teknikleri paylaştığım ve ayrıca karşılıklı soru-cevap bölümününde olduğu bir e-bülten hazırladım — Buradan Katılabilirsin.