Ana içeriğe atla

Dikkat!!! — Medium’da Az Kalsın Dolandırılıyordum.

 Source

Son zamanlarda birçok yabancı yazarın, Medium’da clone (kopya) hesapları oluşturularak, diğer Medium kullanıcılarının dolandırıldığına dair hikayeler görüyordum.

“Medium’da bir insan nasıl dolandırılabilir ki?” diyerek bu vb. hikayeleri pek önemsemeyip okumadım ve görmezden geldim.

Ta ki bu olay benimde başıma da gelene kadar…

Dolandırılmaya çalışıldığım süreç, yaklaşık iki hafta önce Medium’da uzun süredir takip ettiğim ve 100K üzerinde takipçisi olan bir yazarın sadece bir hikayesine yazdığım yorum ile başladı.

Tehlikenin boyutunu düşünebiliyor musunuz?

Hepimizin Medium’da gün içinde defalarca yaptığı en basit eylemi yapmıştım.

Aradan bir hafta geçtikten sonra hatta yaptığım yorumu bile unuttuğum bir anda bir bildirim aldım.

Bildirim, “Yazar Yorumunuza Yanıt Verdi” şeklindeydi.

Önem verdiğim bir yazar olduğu için de ne yazdığını merak edip, hemen kontrol etmek istedim.

Yazar ile geçtiğimiz üç yıl boyunca “Medium’da Yorum Arkadaşlığımız” oluşmuştu.

Bunu tecrübe edenler, yaşayanlar çok iyi bilirler.

Medium’da yazarların birbiri ile “yorum arkadaşı” olması çok keyif verici bir eylemdir.

Şimdiye kadar birbirinin sesini bile duymamayan iki kişi arasında yaşanan bu eylem, bir süre sonra sanki iki samimi arkadaşın yazışması gibi masum bir samimiyete dönüşür.

Yorumuma gelen yanıt; “Gökhan selam, bir telegram kanalı kurdum ve uzun süredir seninle Medium üzerinde iletişimde olduğumuzdan dolayı sadece davet ile alınan bu gruba seni de almak istiyorum. Lütfen paylaştığım link üzerinden telegramda Stephen’a ulaş. O sana ne yapman gerektiği söyleyecek.”

Buraya kadar her şey normaldi. Çünkü telegramda ”Writing — Writer Community” vb. arama yaptığınızda onlarca telegram grubu görürsünüz.

Büyüyen oluşumların daha da güçlenmesi için bu vb. çözümler üretmesi çok normaldir.

Topluluklar, üyelerinin karşılıklı olarak birbirine destek vererek büyüdüğü oluşumlardır.

Bu yüzden yazardan gelen mesajı, iyi niyetli ve nazik bir davet olarak düşündüm.

Link üzerinden Stephan ile iletişime geçip kendisine şu şekilde bir mesaj yazdım.

“Merhaba Stephan, Telegram topluluğunuza katılabilmem için seninle iletişime geçmem söylendi. Lütfen benide telegram grubunuza alır mısınız?”

Hemen uygulamanın ekranında, “Stephan Yazıyor…” ibaresi görünmeye başladı.

Heyecanla Stephan’ın ne yazacağını beklerken, içimden “aramıza hoşgeldin” vb. bir şey yazar diye düşünüyordum.

Gelen yanıt tahminimden çok farklı oldu.

“Gökhan merhaba, seni hemen gruba dahil edeceğim fakat bu VIP bir grup. Bu yüzden giriş için 65$ ödeme yapman gerekiyor.”

Gün içinde 32 tane olası dolandırıcılık çağrısı alan birisi olarak 1sn bile düşünmeden hemen üçkağıt olduğunu anladım.

Stephan belki de gün içinde aynı yöntem ile onlarca kişiyi dolandırıyor olabilirdi fakat bu sefer yanlış kişiye denk gelmişti.

Yazışmayı terk etmedim ve sonuna kadar ilerletmek istedim.

“Bu harika bir fikir, şu sıralar bir VIP grubuna dahil olmak tamda ihtiyacım olan şeydi” şeklinde Stephan’ın ağzının suyunu akıtacak bir cümle yazdım.

En sonada “Ödemeyi nasıl yapacağım” şeklinde yazarak Stephan’a ölüm vuruşumu yaptım.

“Kripto para bulunduruyor musun?” diye sordu.

“Tabi ki ne istersen var” dedim.

“Ben de BTC — BNB — ETH — XRP hepsi var. Hangisi ile ödeyim. Sen söyle” dedim.

Bana hemen BNB için hesap bilgilerini iletti ve ödemeyi yaptıktan sonra ekran görüntüsü kendisi ile paylaşmamı istedi.

Ben Stephan’dan öğrenmek istediğim her şeyi almıştım.

Hemen yazarın websitesinde ki iletişim formu üzerinden kendisine, başıma gelenleri tüm detayları anlattığım bir mesaj gönderdim.

Aradan bir kaç gün geçtikten sonra, yazardan gelen mesajı aşağıda paylaşıyorum.

İngilizce Mesaj

I am glad you approached me, as this has been happening for over 3 months, and I wrote several stories about it and even alerted Medium senior leadership to interfere. They duplicated my account multiple times and many other writers with a big following. They tried to deceive many of my readers who lost significant money. I asked Medium to sue them. This writing group is a scam, and they act illegally. Medium cannot handle them as they are organized groups from multiple countries.

Türkçe Çevirisi

Bana ulaştığınıza sevindim çünkü bu durum 3 aydan uzun bir süredir devam ediyordu ve bu konuda birkaç hikaye yazdım. Hatta Medium üst yönetimini de uyardım. Hesabımı ve büyük bir takipçi kitlesine sahip diğer birçok yazarı defalarca kopyaladılar. Önemli miktarda para kaybeden pek çok okuyucumu kandırmaya çalıştılar. Medium’dan onları dava etmesini istedim. Bu yazı grubu bir aldatmaca ve yasa dışı hareket ediyorlar. Birden fazla ülkeden organizeler bu yüzden Medium onlarla başa çıkamıyor.

Değerli okurlarım, değerli yazar arkadaşlarım “SAKIN” diyorum.

Şahsım, topluluğumuz yazarları — editörleri adına herhangi bir benzer isimde ki “clone (kopya)” hesap üzerinden, herhangi bir şey vaat ederek para isteyen olursa, hemen bu “İletişim Formu” üzerinden bildirin.

Gerek bireysel gerekse kurucusu olduğum “Türkiye Yayını” ve “Discord Yazar Topluluğumuzun” ücret karşılığında sağladığı hiç bir hizmeti — ürünü yoktur.

Ben yazmaya tutkulu birisi olarak tüm bildiklerimi, tecrübeleri, yeni başlayan ve/veya ihtiyacı olan herkese hiç bir karşılık beklemeden paylaşmayı tercih ediyorum.

Umarım bu şekilde bir teşebbüs ile siz de karşı karşıya kalmazsınız.

Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size küçük bir hediye vermek istiyorum — Buradan Alabilirsin.


Tüm mücadele eden yazarları yazmaya teşvik etmek, motivasyonlarını yüksek tutmak için, bunun gibi bildiğim bütün teknikleri paylaştığım ve ayrıca karşılıklı soru-cevap bölümününde olduğu bir e-bülten hazırladım — Buradan Katılabilirsin.



Popüler Yazılar

Türkiye'den Medium İle Ödeme Nasıl Alınır? - 2024 Güncelleme

Source Bu yazımı 2024 yılı verilerine göre tekrar güncelledim. Çünkü Medium şimdiye kadar ki en büyük güncellemeyi duyurdu ve platformda bir çok köklü değişiklik yapılacağı açıklandı.  Bizi en çok sevindiren haber 2024'e başlarında, Türkiye'nin de için de bulunduğu 50 ülke daha Medium Partner Programına dahil edilecek ve artık türlü türlü sihirbazlıklar yaparak üye olmaya çalışmayacağız.

Blog Kurmanın Maliyeti Ne Kadar? - 2024 Güncellendi

Source Blog kurmanın Yıllık Maliyetinin ilk yılınızda en fazla sadece 195 TL Olduğunu Biliyor musunuz.

Daha İyi ve Kaliteli Yazmak İçin Hergün Kullandığım 4 Uygulama

Source Bu uygulamalardan ve web sitelerinden önce gerçekten kötü yazıyordum. Bugün Medium yazma yolculuğuma başlayalı neredeyse 6 ay oldu.

Medium'dan Ödeme Alma ve Stripe Ayarları - 2024 Güncellendi

Source Medium’da ki iki hesabıma da bu yöntem ile kısa sürede ödeme onayı aldım. İddia ediyorum Türkçe olarak hazırlanmış en detaylı Medium Partner Program ve Stripe başvuru rehberini okuyacaksınız.

Kitap Okuyarak Para Kazanmanın En Kolay Yolları

Source Medium'da tecrübelerini paylaşan ve sadece kitap okuyarak, her ay binlerce dolar para kazanan insanlar görüyorum. Gençken hayalim hep tam zamanlı profesyonel bir okur olmaktı. Tüm işimin sadece kişisel gelişim kitapları okumak ve kişisel gelişim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tespit etmek sonra da düşüncelerimi ve tecrübelerimi diğer insanlarla paylaşmak olmasını istiyordum.

Medium'da 100 Takipçi Bulma Yöntemi - 2024 Güncellendi

Source Bu yöntem ile 4.500 Takipçi kazandım.  Eğer sadece makale yazarak ve paylaşarak takipçi bulmaya çalışırsanız, kısa sürede ilk 100 takipçiyi bulmak gerçekten çok zor.  Tabii ki işe yarıyor fakat 100 takipçi için bile bir kaç ay gibi bir zamana ihtiyacınız var.   Halen Medium'da Türkçe makaleler yazıyorsanız kısa sürede başarmanız gerçekten zor.

Medium'da Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

Source Medium'daki yazarların %9'u ayda 100$'dan fazla, %5'i ayda 1.000$'dan fazla ve %3'ü 10.000$'dan fazla ve %1'i ise tamı tamına 25.000$'dan fazla para kazanıyor. Bu paraları Türk Parasına çevirdiğinizde ne kadar büyük rakamlardan söz ettiğimi anlayabilirsiniz.

Medium Yazarlık Başlangıç Rehberi - 2024

Source Medium'da Yazmaya Nasıl Başlanır? Bilmek istediğin ama sormaya korktuğun her şeyi bu yazımda paylaşacağım.

ChatGPT ile E-Kitap Yazma Rehberi - Resimli Anlatım

Source ChatGPT Kullanarak İki Kitap Yazdım, Geçen Gün ilk Satışımı Yaptım ve 2$ Kazandım. Yapay zekanın çok hızlı şekilde hayatımıza gelişi ile birlikte bir çok işin yapılış şekli ve geleceği ile ilgili tartışmalar başladı.

2024 Yılında Yazarlar için En Çok Kazandıracak 5 Blog Fikri

  Photo by   Artem Sapegin   on   Unsplash Size pasif gelir olarak, bloğunuzda yazacağınız konular için bunları neden göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlatacağım.