Eğer, ulaşılan başarılarımızı tekrar edemez ve sürdüremezsek , bir süre sonra süreç çok daha acı veren bir döngüye geçiyor.
Bunu az önce, Medium İngilizce bloğumun, geriye dönük üç yıllık istatistiklerini incelerken farkettim.
Başarıyı bir kez elde edebilirsek, aynı metodları / yaklaşımları tekrar ederek yine başarabilir miyiz?
Ya da başkası başarıya ulaşır ve bizimle bunun formülünü paylaşırsa, bizde aynı şekilde tek denemede başarıyı elde edebilir miyiz?
Başarılı insanların hayat hikayelerinin, biyografilerinin; kişisel gelişim raflarında en ön sıralarda veya sürekli en çok satan raflarında olması kesinlikle bir rastlantı değildir.
Defalarca başarısız olup, bir şeyleri deneyimleyerek disiplin ile başarabileceğimiz gibi, daha önce başarmış insanların, yöntem ve yaklaşımlarını kopyalayarak da hedeflerimize ulaşabiliriz.
Şu sıralar, bunu çok iyi gözlemliyorum.
Faydalı olduğunu gördükçe de, kara kutumu açarak, yeni başlayan yazarlara, daha çok destek olmak için, tüm sırları altın tepsi ile sunuyorum.
Aslında uzun yıllardır takip ettiğim yazarlar, idollerim bana bu verileri kolay şekilde vermemişler ve paylaşmamışlardı.
Sevdiğim bir yazarın, yazmaya dair çok sert bir sözü var.
Kanımı, yazılarıma aktarmaya başladıktan sonra başardığımı farkettim.
Her katıldığım yazarlık atölyesinin, eğitimin sonunda bir şeyler (eğitim — kitap — danışmanlık) satılabilmesi için, yemeğin en güzel yerinde çalışmalar kesildi.
Sanırım, buna gerçekten ihtiyaç duydukları için, yapmaları gerekiyor.
Çünkü bir şekilde para kazanmaları ve hayatlarını sürdürmeleri gerekiyor.
Kendimi bu yönde şanslı görüyorum.
Hayatımı sürdürmek için yazmaya ihtiyacım yok. Sadece kendimi geliştirmek için - daha iyi bir yazar olmak için, yazmaya ihtiyacım var.
Part-Time yazarlığın en sevdiğim yanı da bu, kazanmaya dair kaygılarım yok.
Faturalarımı nasıl öderim, oğlumun okul parasını nasıl öderim vb. korkularım olmadan özgürce — dürüstçe yazabiliyorum.
Belki de, idolüm dediğim yazarların, yemeğin en güzel yerinde sofradan kalkmalarının nedeni, hayata dair kaygı ve korkularının olmasıdır.
Tim Denning — Kendisi en hayran olduğum, geçen aylara kadar her yazısını okuduğum, Medium’un en çok 325K takipçisine sahip olan yazarıdır.
Her ay milyonlar seviyesinde okunur, 5 yıllık sürede milyon dolar üzerinden para kazandığını her yerde yazar ve söyler.
Fakat nedendir ki, her atölye — seminerin sonunda, pat çanta açılır. “Bir de böyle bir eğitimimiz var, satın alır mısınız? “ diye sorarlar.
Çocukluğumda sıkça yaşadığım, çat kapı gelen pazarlamacılar aklıma geliyor.
En büyük temennim, umarım bir gün bu seviyelerde bir yazar olduğumda 100$ ‘a kaydedilmiş online kurslar satmak zorunda kalmam.
Bu değerli yazarların geldiği durumu görünce, aniden gelecek planlarımı değiştirdim. Yazarlığı hiç bir zaman, ana iş kolum ve geçim kaynağım yapmama kararı aldım.
Kazanç gelecekse de, ek gelir olarak gelsin.
Gelmezse de gelmesin. Seviyeyi düşürmeden usul usul yazmaya devam edeyim.
Umarım bu düşüncemi değiştirmeden gidebildiğim kadar giderim.
Yazılarımı okuyan sıkı takipçilerimdenseniz, bu tarz yazmaya dair yorum ve tespitlerim ile başlayan giriş cümlelerime alıştığınızı düşünüyorum.
Umarım uzatmamışımdır.
Gelelim şimdi konumuza;
Yazarlık ile ilgili notlarımı güncellemek, derlemek adına, geçmişte başarılı olarak nitelendirdiğim ve en çok okunma alan yazılarımın, ortak özelliklerini inceledim.
Aşağıdaki dört yazımın; görüntülenme, okunma ve kazanç istatistiklerini görebilirsiniz.
(Görüntülenme ile kazanç oranlarının neden orantılı olmadığını ayrı bir yazı ile daha sonra yazacağım.)
Tahminler ve varsayımlar ile ilgili başlıklar, inanılmaz şekilde öne çıkıyorlar.
- Tesla zaman yolculuğu yaptı mı? — (Merak)
- Hayatta başarıya ulaşmak için bilinmesi gereken 5 yasa / kanun — (Merak)
- Simpsonlar’ın 2023 Yılı İçin Tahminleri — Savaş mı geliyor? — (Merak)
- Simpsonlar’ın 2022 Yılı İçin Sizi Şoke Edecek Tahminleri — (Merak)
Tüm yazıların ortak noktası, “MERAK” — Size şunu soruyorum. Bu yazılardan birisi sizinde önünüze çıksa, ilk hangisini okursunuz?
Açıkçası, ben hepsini merak eder ve sıra farketmeksizin hepsini okumak isterim.
Bu yazının, giriş cümlesinde; neden başarı ve sürekliliğin derinlerine inmeye çalıştığımı şimdi daha net anlayabilirsiniz.
Sizce, üç yıl boyunca Medium’da, beş yıl boyunca da Kişisel Bloğum’da yazdığım, 500 tane İngilizce yazının, detaylı istatistiklerine bakmadan yeni yazılarımı yazar mıyım?
Tabi ki HAYIR!!!
İşte, sırlarımı ve kara kutumu sizlere açtım.
Bundan sonra yazacağınız konuların, okuyucuda “MERAK” uyandırmasına dikkat edin.
Teslanın zaman yolculuğu yapıp yapmadığı o kadar merak ediliyor ki;
Yazdığım yazı 159 Milyon sonuç içerisinde halen Google’da ilk sırada çıkıyor.
Tesla ve zaman makinası — zaman yolculuğu ile ilgili bütün anahtar kelime aramalarında, ilk sırada olması kesinlikle rastlantı değil.
Sizce şu sıralar, Simpsonların 2024 tahminleri ile ilgili, bir yazı yazmanın tam zamanı değil mi? Yılın başı ve trendlere her zaman giren, en çok merak uyandıran konulardan bir tanesi.
Ben hem İngilizce hem de Türkçe olarak bu konuyu yazacağım.
Haydi, gel sen de bu konuda, araştırmanı yap ve yazını yaz.
Sonra da, kimin yazısı daha fazla okunacak bir bakalım.
Bu yarışa varsan, yorumlara “ben varım” yazman ve yazını paylaştığında yazının linkini yoruma yapıştırman yeterli olacak.
Şimdiden başarılar dilerim.
Geçtiğimiz hafta “Medium Türkiye” olarak, bir yazar topluluğu kurduk. Topluluğumuz da, sadece bir haftada 150 kişiden fazla, birbirinden kaliteli — saygılı — seviyeli yazar olarak bir araya geldik. Yazmaya dair her şeyi toplulukta tartışıyor ve yazıyoruz. Yazarken dinlediğimiz şarkıları birbirimizle paylaştığımız kanallarımız dahi var. Sen de, yazmaya bizim kadar tutkuluysan topluluğa katılmak için buraya tıkla.
Yazarlık yolculuğunuzu, Medium’da kuralına uygun ve daha iyi yapabilmeniz için size bir e-kitap hediye etmek istiyorum — Buradan Alabilirsin.